Archegos… “Αρχηγός” στα margin calls! Η υπόθεση αναγκαστικής ρευστοποίησης του αμερικανικού fund αποτελεί το τρίτο “ατυχές” συμβάν του 2021 μετά τη GameStop. Σαν πολλά μαζεύονται… Archegos και ευρώ μοιράζονται κάτι παραπάνω από ελληνική ονομασία, εξηγεί ο Βασίλης Καραμάνης, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος και επιτοκίων του Bloomberg.

Η GameStop μας έμαθε το σορτάρισμα, η Archegos το margin call

Μετά το φαινόμενο GameStop που συγκλόνισε τη Wall Street, παραλίγο να προκαλέσει ντόμινο ρευστοποιήσεων σε hedge funds και μας έμαθε καλά την έννοια Short Squeeze, ήρθε η Archegos (από την ελληνική λέξη “Αρχηγός”) να μας μάθει το margin call, και να κρούσει άλλο ένα καμπανάκι για το 2021.

“Ο Albert Einstein θεωρείται ευρέως ότι είπε πως ηλιθιότητα είναι όταν κάποιος κάνει το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά και αναμένει ένα διαφορετικό αποτέλεσμα. Η φράση έρχεται στο μυαλό μου καθώς διάβασα την ιστορία του Archegos Capital Management και κοιτάζω μια σειρά από γραφήματα για το ευρώ”, αναφέρει ο Βασίλης Καραμάνης, αναλυτής του Bloomberg. Στην αρχή, τα δύο γραφήματα μπορεί να φαίνονται άσχετα, αλλά και τα δύο δίνουν σχετικά μαθήματα σχετικά με τον εφησυχασμό στην αγορά.

Η ίδια ιστορία ξανά

Η ιστορία του Archegos δεν διαφέρει από άλλες στο παρελθόν. Η εταιρεία είχε συγκεντρώσει δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε στοιχήματα μετοχών, πολλά από αυτά χρησιμοποιώντας αδιαφανή παράγωγα και δανεισμό κεφαλαίων, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων γιγαντιαίων στοιχημάτων σε μια μικρή ομάδα μετοχών. Και μετά όλα πήγαν στραβά.

Το αρκτικόλεξο LTCM δεν σημαίνει πολλά, όπως φαίνεται, σε ορισμένους συμμετέχοντες στην αγορά. Κοινή λογική. Ίσως Margin Call, όπως η ταινία του J.C. Chandor το 2011, να χρησιμεύει ως μια υγιής υπενθύμιση. Όσοι από εμάς εξακολουθούν να θυμούνται τη θεαματική κατάρρευση της Long-Term Capital Management των ΗΠΑ στα τέλη της δεκαετίας του 1990, ωστόσο, αναρωτιούνται πιθανώς πώς συνέβη αυτό ξανά. Ήταν ένα κανονιστικό ζήτημα, μια αγορά με εγγενή υπαιτιότητα ή απλώς ανθρώπινη φύση;, αναρωτιέται ο αναλυτής.

Θα ξεχαστεί απλώς η ιστορία, ειδικά αν ληφθούν υπόψη τα λίγα σημάδια μόνιμης ζημιάς στις αγορές; Ή μήπως είμαστε όλοι ενήλικες και μπορούμε να προχωρήσουμε ήσυχα και ειρηνικά αντί να εμμένουμε σε κάθε γεγονός του παρελθόντος. Τουλάχιστον μέχρι τον επόμενο κίνδυνο που θα χτυπήσει την πόρτα μας, δηλαδή.

Η GameStop μας έμαθε το σορτάρισμα, η Archegos το margin call

Το περιθώριο (margin call) αποτελεί ουσιαστικά την εγγύηση του επενδυτή για να πραγματοποιήσει τη συναλλαγή και είναι το ποσό αυτό που ρισκάρει σε κάθε περίπτωση. Μόλις το ποσό που έχει οριστεί ως περιθώριο από τον επενδυτή κατέβει κάτω από αυτό του προκαθορισμένου μίνιμουμ, ο μεσάζων (broker) θα τον… πάρει τηλέφωνο (εξ ου και το call) να του ζητήσει να το αναπληρώσει ή να κλείσει τη συναλλαγή.

Τι σχέση έχει λοιπόν το ευρώ με καθένα από αυτά;

Δεν είναι ότι υπάρχει μυστική συσχέτιση με τις μετοχές που αποκαλύφθηκαν εν μέσω της αναταραχής του Archegos. Αλλά υπάρχει ένας σύνδεσμος. Και είναι ότι ορισμένοι επενδυτές ή διαχειριστές παραβλέπουν την πραγματικότητα και τα επίπεδα βιώσιμης αξίας στον κίνδυνο.

Το κοινό νόμισμα έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε μηνών σήμερα. Αρκετά δίκαιο, σωστά; Η απόδοση των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2020 την Τρίτη, και τώρα απέχει μόλις από το μισό της μείωσής του από το 2018, οπότε είναι λογικό το δολάριο να συνεχίσει να ασκεί πίεση στους ταύρους του ευρώ.

Η GameStop μας έμαθε το σορτάρισμα, η Archegos το margin call

Οι θετικές εκπλήξεις από την Ευρωζώνη

Αλλά οι θετικές εκπλήξεις δεδομένων έρχονται τώρα από τη ζώνη του ευρώ, όχι από τις ΗΠΑ. Και οι υψηλότερες προσδοκίες για τον πληθωρισμό στην περιοχή του μπλοκ δεν αντικατοπτρίζονται στις διαφορές των επιτοκίων.

Το χάος με τη διάθεση του εμβολίου έχει ήδη τιμολογηθεί, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον. Όταν οι μακροχρόνιες συσχετίσεις διαλύονται, αυτό δεν διαρκεί για πάντα. Η κλίση μεταβλητότητας του ευρώ επίσης ισοπεδώνεται και πάλι. Αν είναι αρκετό για να οδηγήσει το κοινό νόμισμα στα επίπεδα του 1,20 δολ., πρέπει να το δούμε.

Ξαφνικά όμως, τα δεδομένα από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ αρχίζουν να έχουν μεγαλύτερο βάρος, δεδομένου ότι τώρα υπάρχει και η καμπάνια εμβολίων στις ΗΠΑ και η προοπτική της ανάκαμψης της οικονομίας.

Η GameStop μας έμαθε το σορτάρισμα, η Archegos το margin call

Ελ-Εριάν (Allianz): Πώς η υπόθεση Archegos επηρεάζει τις τράπεζες

Τις εξελίξεις με την ρευστοποίηση της Archegos Capital Management σχολίασε και ο γνωστός επενδυτής και επικεφαλής οικονομικών συμβούλων της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Εριάν, μιλώντας στο Yahoo Finance την Πέμπτη.

Όπως είπε, είμαστε στον Μάρτιο και αυτό είναι το τρίτο συμβάν που βλέπουμε να έχει ένα μεγάλο εύρος επιπτώσεων στις αγορές. Και αυτό μας λέει πως όταν υπάρχει τόσο πολύ ρευστότητα στην αγορά, τότε αυξάνονται οι κίνδυνοι.

Στη συνέχεια, ο Ελ-Εριάν είπε ότι πρόκειται για φαινόμενα που «είδαμε τον Φεβρουάριο με τους επενδυτές λιανικού, με την αγορά των περιθωρίων ασφαλείας (margin calls) της GameStop. Γιατί βλέπουμε αυτές τις κινήσεις; Γιατί αυτές οι επενδύσεις έχουν γίνει τόσο φτηνές και διαθέσιμες στο ευρύ κοινό».

Η GameStop μας έμαθε το σορτάρισμα, η Archegos το margin call

Σχολιάζοντας το τι σηματοδοτεί η υπόθεση της Archegos στην αγορά, ο Ελ-Εριάν είπε πως θεωρεί ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό, το οποίο όμως θα ωθήσει τις τράπεζες στο να είναι περισσότερο προσεχτικές με τη χρηματοδότηση που παρέχουν.

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που περίμενε να γίνει και έγινε. Μπορεί να ωθήσει τις τράπεζες να είναι πιο προσεχτικές στο να επεκτείνουν τις πιστώσεις που παρέχουν και αυτό θα μπορούσε να έχει πιο μακροπρόθεσμες επιπτώσεις» ανέφερε ο Ελ-Εριάν.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα  και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο  Radar.gr.