Πόσοι αλήθεια είναι αυτοί που θυμούνται μια κλασική, χιουμοριστική φράση του πασίγνωστου ήρωα του Ντίσνεϊ, του Σκρουτζ ΜακΝτακ;

Σε κάποιο επεισόδιο ήρθε στον συμπαθή, σπαγκοραμμένο δισεκατομμυριούχο Σκρουτζ το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Δυσανασχετώντας διατύπωσε μια αρκετά ξεκαρδιστική, υπερβολική και συνάμα σουρεαλιστική «ατάκα». Έλεγε, λοιπόν: «Λίγο ακόμη και θα φορολογήσουν και τους… φόρους».

Του Γεράσιμου Ζώτου

Πού να το ήξερε ο σεναριογράφος του Ντίσνεϊ ότι έπειτα από κάποιες δεκαετίες αυτή η σουρεαλιστική, υπερβολική και παιδαριώδης φράση θα αποτελούσε πραγματικότητα στην Ελλάδα και παγκόσμια πρωτοτυπία;

Μια ματιά σε έναν λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας μπορεί να πείσει ακόμη και τον πιο δύσπιστο.

Με μια προσεκτική ανάγνωση των αριθμών στον λογαριασμό κινητής τηλεφωνίας καθίσταται σαφές ότι το τέλος συνδρομητών, το οποίο δεν είναι τίποτε άλλο παρά φόρος χρήσης το οποίο έχει ήδη επιβληθεί και ενσωματωθεί στον λογαριασμό του συνδρομητή, υπόκειται και σε ΦΠΑ 19%.

Η ιστορία αυτή κρατάει για ένδεκα και πλέον χρόνια, από το 2009, δηλαδή που επιβλήθηκε το τέλος κινητής τηλεφωνίας ως ποσοστό επί της αξίας του μηνιαίου ποσού που πληρώνει ο πελάτης, βάσει του συμβολαίου που έχει συνάψει με τον πάροχό του.

Με βάση την νομοθεσία το τέλος χρήσης κινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται για κάθε μηνιαίο λογαριασμό κάθε σύνδεσης και ορίζεται ως εξής σύμφωνα με την ακόλουθη κλίμακα:

 

Ύψος μηνιαίου λογαριασμού Τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας 
Μέχρι  και  50  ευρώ 12%
Από  50,01 μέχρι  και 100  ευρώ 15%
Από  100,01 μέχρι  και 150  ευρώ 18%
Από  150,01  ευρώ  και  άνω 20%

 

Μετά από μια έρευνα στους ιστότοπους των εταιριών κινητής τηλεφωνίας διαπιστώνουμε ότι το φθηνότερο πακέτο συμβολαίου κοστίζει περί τα 23 ευρώ μηνιαίως και το ακριβότερο μπορεί να φθάσει και να ξεπεράσει τα 100 ευρώ.

Δοθείσης της οικονομικής κατάστασης ας θεωρήσουμε ότι όλα τα συμβόλαια κινούνται σε αυτό το φάσμα με μέσον όρο τα 50-60 ευρώ.

Ας πάρουμε ως παράδειγμα συγκεκριμένο φθηνό «πακέτο» σταθερής χρέωσης 23 ευρώ μηνιαίως , που προσφέρεται από όλους τους παρόχους κινητής τηλεφωνίας. Αν συνυπολογίσουμε και τον ΦΠΑ 19%, τότε ο χρήστης θα έπρεπε να πληρώνει 27,37 ευρώ, δηλαδή την καθαρή αξία συν τον ΦΠΑ 4,37 ευρώ.

Αν προστεθεί και το τέλος (φόρος) χρήσης κινητής τηλεφωνίας, που στην προκειμένη περίπτωση είναι 2,76 ευρώ (23 επί 12%) ευρώ, τότε ο καταναλωτής θα έπρεπε να πληρώνει την καθαρή αξία 23 ευρώ συν το τέλος 2,37 ευρώ, συν τον ΦΠΑ 4,37 δηλαδή συνολικά 30,13 ευρώ.

Όμως η παραπάνω χρέωση γίνεται μεγαλύτερη καθώς το τελικό ποσό προκύπτει αφού σύμφωνα με τον νόμο ο ΦΠΑ επιβαρύνει και το τέλος χρήσης κινητής τηλεφωνίας. Δηλαδή φορολογείται ο φόρος.

Έτσι ο συνδρομητής συμβολαίου καλείται να πληρώσει 25,76 ευρώ (άθροισμα χρέωσης και τέλους κινητής τηλεφωνίας) συν 4,89 το ποσόν που προκύπτει από τον υπολογισμό του ΦΠΑ επί του αθροίσματος (καθαρής αξίας και τέλους).

Έτσι ο καταναλωτής καλείται να καταβάλει αντί 30,13 ευρώ 30,65. Η διαφορά στην προκειμένη περίπτωση μπορεί να φαίνεται μικρή. Όμως δεν αφορά τον μέσον όρο αλλά την μικρότερη χρέωση.

Αν πάμε δηλαδή σε μια χρέωση 60 ευρώ μηνιαίως, τότε η συνολική χρέωση θα είναι 82,11 ευρώ. Δηλαδή 60 συν 9 ευρώ το τέλος συν ο ΦΠΑ 19% που είναι 13,11 ευρώ. Στην περίπτωση που ο ΦΠΑ δεν υπολογιζόταν και επί του τέλους χρήσης, τότε το ποσό αυτό θα ήταν 60 + 11,4 ο ΦΠΑ 19% συν 9 ευρώ το τέλος , 80,4 ευρώ. Επομένως στην περίπτωση αυτή ο καταναλωτής επιβαρύνεται με 1,71 ευρώ μηνιαίως. Όπως είναι ευνόητο, όσο η μηνιαία χρέωση του συμβολαίου ανεβαίνει προς τα πάνω, τότε η επιβάρυνση του χρήστη θα αυξάνει.

Μπορεί η διαφορά να φαίνεται μικρή, αν όμως λάβουμε υπόψη ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν καταμετρημένες, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΕΤΤ, περί τα 5.000.000 συνδέσεις συμβολαίου, συζητάμε για μια επιπλέον αδικαιολόγητη συνολική επιβάρυνση της τάξης άνω των 60.000.000 ευρώ ετησίως.

Αν, δε, λάβουμε υπόψη ότι το καθεστώς αυτό φορολόγησης με ΦΠΑ επί του φόρου και όχι επί της καθαρής αξίας ισχύει από το 2009 , τότε η σωρευτική επιπλέον επιβάρυνση των χρηστών κινητής τηλεφωνίας υπερβαίνει στη δεκαετία τα 600 εκατ. ευρώ.

Βέβαια αυτά σε ό,τι αφορά τη μία παγκόσμια πρωτοτυπία: στη φορολόγηση του φόρου. Διότι υπάρχει και δεύτερη. Η χώρα μας είναι η μοναδική στον κόσμο που φορολογεί με ειδικό καθεστώς την πρόσβαση των πολιτών της στο Διαδίκτυο μέσω της φορολόγησης της χρήσης κινητών τηλεφώνων.

Κι αυτό συμβαίνει σε μια χρονική περίοδο όπου η φορητότητα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία λόγω των συνθηκών που επικρατούν τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.

Τι ισχύει στην καρτοκινητή τηλεφωνία

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία ούτε οι πελάτες καρτοκινητής τηλεφωνίας (χωρίς συμβόλαιο) γλυτώνουν τις παραπάνω χρεώσεις δεδομένου ότι, όπως αναφέρει η σχετική απόφαση:

«…Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 περίπτωση β του άρθρου 12 του ν.2579/1998, όπως τούτο ισχύει με τις νεότερες νομοθετικές ρυθμίσεις, επιβάλλεται τέλος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία ‘‘τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας’’, το οποίο υπολογίζεται ως ποσοστό 12% επί της αξίας του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων.

2. Το τέλος αυτό υπολογίζεται επί της αξίας του παρεχόμενου χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας των καρτοκινητών τηλεφώνων, ανεξαρτήτως του τρόπου με τον οποίο αυτός χορηγείται.
Το τέλος καρτοκινητής τηλεφωνίας υπολογίζεται προ του φόρου προστιθέμενης αξίας.

3. To τέλος αποδίδεται από τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας, στις αρμόδιες για τη φορολογία εισοδήματός τους Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, με μηνιαίες δηλώσεις που υποβάλλονται μέχρι το τέλος του μεθεπόμενου μήνα, είτε από την πώληση των καρτών ομιλίας, είτε των καρτών ανανέωσης του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας, είτε από την ανανέωση του χρόνου ομιλίας ή επικοινωνίας με οποιονδήποτε άλλο τρόπο».

Κινητή τηλεφωνία: Ανατροπή υπέρ των καταναλωτών