search

ΚΟΣΜΟΣ

Η Ευρώπη «ξύπνησε» και κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ουκρανικό και την αποβιομηχάνισή της

Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις, που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι φόροι του Μπάιντεν

Η Ευρώπη «ξύπνησε» και κατηγορεί τις ΗΠΑ για το ουκρανικό και την αποβιομηχάνισή της

Ποτέ δεν είναι (πολύ) αργά, αρκεί να κάνεις κάτι δραστικό και άμεσα, πέραν των (πολύ) καθυστερημένων διαπιστώσεων σου.

Κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είναι κυριολεκτικά εξαγριωμένοι με την κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν και τώρα κατηγορούν τους Αμερικανούς ότι έχουν «κερδίσει» από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ οι χώρες της ΕΕ υποφέρουν, σε πολλά επίπεδα, ακολουθώντας την πολιτική κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Αυτό που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν οι πράσινες επιδοτήσεις, που απειλούν να καταστρέψουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία και οι φόροι του Μπάιντεν, που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες.

Ως γνωστόν, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα βιομηχανικών επιδοτήσεων 369 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη των πράσινων βιομηχανιών της.

Όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ΗΠΑ και ΕΕ είχαν σχηματίσει ισχυρό και ενιαίο μέτωπο κόντρα εναντίον της.

Τώρα, όμως, εννέα μήνες πολέμου στην Ουκρανία, ήταν αρκετοί για να αρχίσει να διασπάται.

Το παζλ της αυξανόμενης οργής στην Ευρώπη για τις αμερικανικές επιδοτήσεις, καταγράφεται μέσα από δηλώσεις, ακόμα και πρωτοφανή επιθετικά σχόλια, δημόσια ή ιδιωτικά, στελεχών της Ε.Ε., αξιωματούχων διαφόρων βαθμίδων, υπουργών και διπλωματών.

Ακόμα και ο επικεφαλής της διπλωματίας της της ΕΕ, Josep Borrell, δήλωσε ότι «οι Αμερικανοί – οι φίλοι μας – παίρνουν αποφάσεις που έχουν οικονομικό αντίκτυπο σε εμάς».

Η Ουάσιγκτον μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει σημάδια υποχώρησης, παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε ύφεση, τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται, ενώ η ενεργειακή κρίση, απειλεί με διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα, νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Από την άλλη, η Ευρώπη, προσπαθώντας να μειώσει την εξάρτησή της από τη ρωσική ενέργεια, αγοράζει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου από τις ΗΠΑ – αλλά η τιμή που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι είναι σχεδόν τέσσερις φορές υψηλότερη από το ίδιο κόστος καυσίμων στην Αμερική.

Στοιχείο που πολύ έγκαιρα έχει καταγράψει το Radar.gr, αποκαλύπτοντας ότι οι περισσότερες εταιρείες που εισάγουν αμερικανικό LNG, είναι ευρωπαϊκές, γεγονός που αποδυναμώνει τα επιχειρήματα της Ε.Ε. Στην ευρωπαϊκή ατζέντα επιχειρημάτων, περιλαμβάνεται και αυτό των εξοπλισμών, καθώς οι ευρωπαϊκοί στρατοί αντιμετωπίζουν έλλειμμα μετά την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.

Διαβάστε ακόμη: