Οι διήμερες διαβουλεύσεις των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε., στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, σχετικά με το υπό αναθεώρηση Σύμφωνο Σταθερότητας, παρουσία τόσο της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, αλλά και της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δεν φαίνεται να έδωσε οριστικές λύσεις στις έντονες διαφωνίες μεταξύ όχι μόνο Γερμανίας-Γαλλίας, αλλά και άλλων χωρών.

Ο δικός μας υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς.

Το σημαντικότερο όλων, όμως είναι το γεγονός ότι ζήτησε να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.

Ζήτησε δηλαδή οι αμυντικές δαπάνες μας, να μην συμπεριλαμβάνονται στο χρέος.

Δύσκολη μια τέτοια απόφαση και για να έχεις πιθανότητες να γίνει δεκτή, χρειάζονται συμμαχίες και συνεργασίες, που προς το παρόν δεν φαίνεται να τις έχουμε.

Ο κ. Χατζηδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας – καλά να είναι οι φόροι, βεβαίως – ενώ δεσμεύτηκε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, “γιατί γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές”, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε.

Διαβάστε ακόμη: