Από τη στιγμή που διαψεύστηκαν οι αισιόδοξες εκτιμήσεις για επιβράδυνση του πληθωρισμού των ΗΠΑ και φυσιολογικά οι χρηματιστηριακές της αγορές, υπέστησαν καθίζηση, το κλίμα αυτό του σχεδόν πανικού, μεταφέρεται με τη μορφή ντόμινο και στις άλλες διεθνείς αγορές, με τις ευρωπαϊκές να δείχνουν πιο ευάλωτες και η σημερινή ημέρα να χαρακτηρίζεται ως καθοριστική για την περαιτέρω πορεία τους.

Και το μπαλάκι πλέον, εκτός από την ΕΚΤ, πέφτει και στις ευρωπαϊκές ηγεσίες, οι οποίες θα πρέπει άμεσα να πάρουν δραστικές πρωτοβουλίες ανάσχεσης της διαρκώς επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης.

Προφανώς, δεν είναι καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι χθες το απόγευμα προς βράδυ, πληροφορίες προερχόμενες από τις Βρυξέλλες, ανέφεραν ότι πολύ σύντομα η Ε.Ε., δια της πολιτικής ηγεσίας σε επίπεδο αρχηγών κρατών, θα υιοθετήσει ένα νέο, πολύ μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης των οικονομιών, ειδικά των χωρών που έχουν τα μεγαλύτερα δημοσιονομικά προβλήματα και τα μεγαλύτερα χρέη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τις οποίες ζητήσαμε από Έλληνες ευρωβουλευτές να μας τις επιβεβαιώσουν και εμμέσως πλην σαφώς το έπραξαν, έστω και μετ΄ επιφυλάξεων, αυτό το μεγάλο πρόγραμμα, ύψους πολλών δισ. ευρώ, “θα έχει τη μορφή ενός έξτρα ΕΣΠΑ”, που θα δίνεται μεν με ταχείες διαδικασίες, αλλά με αυστηρούς όρους ως προς τη διάθεσή του και τους αποδέκτες του, ώστε να προκύψουν και τα μεγαλύτερα δυνατά οφέλη.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, έχουν ενημερωθεί τόσο οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Ευρωκοινοβουλίου, όσο και τα οικονομικά επιτελεία των χωρών – μελών, τα οποία φυσικά αναμένουν αυτό το νέο πακέτο με ιδιαίτερη ανακούφιση.

Ενήμερη φέρεται να είναι και η ΕΚΤ, η οποία προφανώς δεν είχε κανένα λόγο να μη συμφωνήσει, τουναντίον διευκολύνεται το πραγματικά δύσκολο έργο της, ως προς την ανάσχεση του πληθωρισμού.