Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέτυχε να αντιμετωπίσει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τώρα πρέπει να δημιουργήσει ευέλικτες συμμαχίες σε όλο τον κόσμο και να αναζητήσει νέους φίλους, δήλωσαν στο CNBC νυν και πρώην ηγέτες κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

«Είμαστε πολύ ευρωκεντρικοί σε αυτήν την κρίση, με την έννοια ότι πιστεύουμε ότι αυτή είναι η Ρωσία εναντίον της Δύσης – αλλά πρόκειται για μία κατάσταση πολύ ευρύτερη», δήλωσε στο Νταβός ο Αλεξάντερ Στουμπ, πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας.

Η στάση της Κίνας

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, εξήγησε πως η Δύση έπρεπε τώρα να δώσει περισσότερη προσοχή στον υπόλοιπο κόσμο, εξαιρουμένης της Κίνας, για να προσπαθήσει να πείσει αυτά τα έθνη να καταδικάσουν τη Μόσχα και την επίθεση της στην Ουκρανία.

Μιλώντας στο CNBC στο περιθώριο μιας συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G-7, ο Μπορέλ υπέδειξε ότι η Ευρώπη είχε βασικά εγκαταλείψει την προσπάθεια να ευθυγραμμίσει την Κίνα με τις δικές της απόψεις για την εισβολή. «Το να πείσεις την Κίνα, [είναι] δύσκολο έργο», δήλωσε στο CNBC στις 12 Μαΐου.

Οι κινεζικές αρχές έχουν αρνηθεί μέχρι στιγμής να καταγγείλουν πλήρως την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας στη γείτονά της – αφού απείχαν από την ψηφοφορία για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που καταδικάζει τη Μόσχα.

Ωστόσο, η Κίνα δεν είναι η μόνη χώρα που είναι ουδέτερη εν μέσω της σύγκρουσης. Η Ινδία, η Βραζιλία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα δεν έχουν πάρει θέση κατά της Μόσχας.

Ο Στουμπ, ο οποίος διετέλεσε επίσης υπουργός Οικονομικών και Εξωτερικών της Φινλανδίας, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια μεγαλύτερη συζήτηση για τη νέα παγκόσμια παγκόσμια τάξη πραγμάτων.

Νέα παγκόσμια τάξη

«Είναι μια άβολη συζήτηση για εμάς τους Ευρωπαίους και τους Βορειοαμερικανούς, γιατί συνειδητοποιούμε πλήρως ότι έχουμε περισσότερα να χάσουμε παρά να κερδίσουμε σε αυτή τη συζήτηση», είπε στο CNBC.

Προκειμένου να επιτύχει τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της, η ΕΕ μπορεί να χρειαστεί να κοιτάξει πέρα ​​από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον Μπορέλ να δηλώνει ότι το μπλοκ έπρεπε να βρει πώς «συνεργαζόμαστε με όλους στον κόσμο για να εξηγήσουμε τι συμβαίνει στην Ουκρανία».

Ευέλικτες συμμαχίες

Εδώ η ΕΕ θα πρέπει να «είναι λίγο πιο ευέλικτη» στη σκέψη της, τόνισε ο Στουμπ, προτείνοντας ότι οι ευέλικτες συμμαχίες είναι η απάντηση στο μέλλον.

«Αυτό θα σημαίνει σε ορισμένες περιπτώσεις ότι θα συνεργαστούμε με χώρες με τις οποίες δεν νιώθουμε τόσο άνετα», είπε, δείχνοντας ένα ορισμένο επίπεδο υποκρισίας από τους ευρωπαίους ηγέτες, σχολιάζει το CNBC.

Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, τόνισε ότι η ΕΕ ήταν «αφελής» ενόψει της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία.

Για πολλά χρόνια, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούσαν να συνεργαστούν με το Κρεμλίνο σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τους οικονομικούς δεσμούς με τη Ρωσία και τουλάχιστον να προσπαθήσουν να κρατήσουν τον Πούτιν όσο το δυνατόν πιο κοντά στις δυτικές αξίες. Αυτή ήταν σίγουρα η περίπτωση της Γερμανίας, για παράδειγμα, η οποία αύξησε γρήγορα τις προμήθειες ενέργειας της από τη Ρωσία, ακόμη και μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.