Μία πρόταση εξαγοράς από τον ευρωπαϊκό κολοσσό Euronext για την ΕΧΑΕ φέρνει ξανά στο προσκήνιο τις κοσμογονικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί τα τελευταία 25 χρόνια στον χάρτη των χρηματιστηρίων της Ευρώπης.

Από την ένωση τριών σε μια ευρωπαϊκή δύναμη

Στην αυγή του 21ου αιώνα, λίγο πριν την έλευση του ευρώ, μια τολμηρή πρωτοβουλία ταρακούνησε τις αγορές: τα χρηματιστήρια Παρισιού, Βρυξελλών και Άμστερνταμ αποφάσισαν να συγχωνευθούν, δημιουργώντας τη Euronext, τη σημαντικότερη διασυνοριακή χρηματιστηριακή πλατφόρμα στην Ευρώπη. Ο στόχος ήταν διπλός: δημιουργία ενιαίας αγοράς μετοχών και ομολόγων, και βελτίωση της ρευστότητας μέσω οικονομιών κλίμακας.

Η ενοποίηση ωφέλησε τόσο τις εισηγμένες εταιρείες όσο και τους επενδυτές, προσφέροντας ευρύτερη πρόσβαση σε κεφάλαια, τεχνολογική αναβάθμιση και διεθνοποίηση της κεφαλαιαγοράς.

Η αμερικανική επέλαση και η αναγέννηση

Το 2007 η Euronext συγχωνεύθηκε με τη NYSE, δημιουργώντας τον παγκόσμιο κολοσσό NYSE Euronext. Ωστόσο, η νέα εποχή δεν διήρκεσε πολύ. Το 2013, η αμερικανική Intercontinental Exchange (ICE) εξαγόρασε το σχήμα έναντι 8 δισ. δολαρίων, δεσμευόμενη ωστόσο να διαχωρίσει τη Euronext.

Έτσι, το 2014, η Euronext επανήλθε ως αυτόνομος οργανισμός και ξεκίνησε νέα πορεία επέκτασης: προσάρτησε τα χρηματιστήρια Λισαβόνας, Όσλο, Δουβλίνου και Μιλάνο, εδραιώνοντας την παρουσία της σε όλη τη Δυτική Ευρώπη.

Αποτυχημένες συγχωνεύσεις και η πρόκληση του μονοπωλίου

Το 2011, η Deutsche Börse αποπειράθηκε να εξαγοράσει τη NYSE Euronext με στόχο τη δημιουργία ενός κολοσσού με κεφαλαιοποίηση 15 τρισ. δολαρίων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε τη συμφωνία, επικαλούμενη ανησυχίες για μονοπωλιακή κυριαρχία, καθώς η νέα οντότητα θα ήλεγχε σχεδόν το 90% της αγοράς παραγώγων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, το Χρηματιστήριο του Λονδίνου (LSE) παρέμεινε κυρίαρχο, ακόμα και μετά το Brexit. Το 2020 πούλησε στην Euronext το χρηματιστήριο του Μιλάνου, το οποίο είχε αποκτήσει το 2007.

Η στρατηγική της Κομισιόν και ο ρόλος της Euronext

Η τάση ενοποίησης των χρηματιστηρίων συνδέεται πλέον με την Ένωση Κεφαλαιαγορών της ΕΕ (Capital Markets Union – CMU). Το όραμα της Κομισιόν είναι η δημιουργία μιας ενιαίας αγοράς κεφαλαίων, στην οποία οι επενδύσεις, οι αποταμιεύσεις και η πρόσβαση στη χρηματοδότηση θα διαχέονται απρόσκοπτα σε όλα τα κράτη-μέλη.

Η CMU στοχεύει να:

  • Παρέχει εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης σε ΜμΕ

  • Ενισχύσει τις επιλογές για αποταμιευτές και επενδυτές

  • Τροφοδοτήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση

  • Αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και τη στρατηγική αυτονομία της ΕΕ

Στο πλαίσιο αυτό, το 2023 δημιουργήθηκε η EuroCTP, μια κοινή πλατφόρμα (Consolidated Tape Provider) 14 ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, περιλαμβανομένης της Euronext. Μέσω του CTP, οι επενδυτές αποκτούν σε πραγματικό χρόνο πρόσβαση στα δεδομένα όλων των αγορών, διευκολύνοντας τις αποφάσεις τους.

Τον Ιούνιο του 2025, η ESMA ανέθεσε τη διαχείριση του CTP για τα ομόλογα στην εταιρεία Ediphy, ενώ εκκρεμεί η επιλογή αναδόχου για το CTP μετοχών.

Στο προσκήνιο το Χρηματιστήριο Αθηνών

Η Euronext επέστρεψε δυναμικά στο επίκεντρο της ειδησεογραφίας την 1η Ιουλίου 2025, όταν υπέβαλε πρόταση εξαγοράς για το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΕΧΑΕ). Η προσφορά προβλέπει ανταλλαγή μετοχών, με αποτίμηση 6,90 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικά 399 εκατ. ευρώ.

Η πρόταση τελεί υπό τον όρο επιτυχούς ολοκλήρωσης του ελέγχου due diligence και, εφόσον προχωρήσει, θα εντάξει την ελληνική αγορά στο ευρωπαϊκό δίκτυο της Euronext, προσφέροντας πρόσβαση σε επενδυτές, τεχνολογικά εργαλεία, νέες υπηρεσίες και σημαντικά μεγαλύτερη προβολή στις διεθνείς κεφαλαιαγορές.

Διαβάστε ακόμη: