Σε μια εποχή ραγδαίων τεχνολογικών αλλαγών και παγκόσμιου οικονομικού μετασχηματισμού, η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα δεν αποτελεί πλέον υπόθεση λίγων, αλλά ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας. Μαθητές, φοιτητές, ερευνητές, νέοι επιχειρηματίες δίνουν μορφή στις ιδέες τους, συνθέτοντας ένα δυναμικό οικοσύστημα καινοτομίας με διεθνή προσανατολισμό και τολμηρή αυτοπεποίθηση.
Οι τελευταίες πρωτοβουλίες και διαγωνισμοί – από το NBG Business Seeds και το EnvolveXL, μέχρι το Gen-E Europe 2025, τον φοιτητικό θεσμό του ΕΚΠΑ και τον 9ο κύκλο του Scale Up by Endeavor Greece – αποτυπώνουν μια Ελλάδα που δεν ακολουθεί τις εξελίξεις, αλλά τις προκαλεί.
NBG Business Seeds: Η καινοτομία γίνεται θεσμός
Ο Διαγωνισμός Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας συμπλήρωσε 15 χρόνια συνεχούς παρουσίας, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 9.000 συμμετοχές και 150 βραβευμένες ομάδες. Με έμφαση στις τεχνολογίες αιχμής, φέτος βραβεύθηκαν λύσεις όπως:
- Η Optimems, με σύστημα ενεργειακής διαχείρισης βασισμένο σε ανανεώσιμες πηγές.
- Η Wealthyhood, που συνδυάζει επενδύσεις με χρηματοοικονομική παιδεία.
- Η AskWire, που φέρνει διαφάνεια στην αγορά ακινήτων μέσω data analytics.
Πίσω από κάθε επιτυχία, ένα ολόκληρο πλέγμα υποστήριξης – mentoring, bootcamps, επαφή με επενδυτές και κυρίως διασύνδεση με την αγορά. Ο 16ος διαγωνισμός είναι ήδη ανοιχτός έως τις 15 Οκτωβρίου 2025.
EnvolveXL: Επιχειρείς, αλλά δεν είσαι μόνος
Στο 2ο Founders Arena στην Τεχνόπολη, 13 startup ομάδες παρουσίασαν λύσεις με κοινωνικό και τεχνολογικό αποτύπωμα. Το EnvolveXL δεν στηρίζεται στον ανταγωνισμό, αλλά στην καθοδήγηση, τη διασύνδεση και την υποστήριξη μετά την πρώτη επαφή. Από εργαλεία για βιώσιμη δόμηση έως πλατφόρμες για τον έλεγχο ειδήσεων, το μήνυμα ήταν σαφές: η καινοτομία έχει ανθρώπινο πρόσωπο.
Ο διευθυντής του Envolve, Αλέξανδρος Νούσιας, έθεσε τον τόνο:
«Επενδύουμε σε ανθρώπους, όχι απλώς σε ιδέες». Πάνω από 250 startups έχουν ήδη ενταχθεί στο δίκτυο Envolve – μια κοινότητα συνέργειας και βιωματικής μάθησης.
Gen-E Europe 2025: Η Αθήνα στο κέντρο της ευρωπαϊκής καινοτομίας
Πάνω από 800 νέοι από 40 χώρες συναντήθηκαν στην Αθήνα για τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό διαγωνισμό νεανικής επιχειρηματικότητας, που φιλοξενήθηκε φέτος από το JA Greece. Με ελληνική συμμετοχή την ομάδα WaterLoop από το ΓΕΛ Μαγούλας και βραβεύσεις για τεχνολογίες ταυτοποίησης (VerifyID – Δανία), βιώσιμης αλιείας (Trawl Tech – Νορβηγία) και διατροφής (Lactozen – Βέλγιο), ο θεσμός ανέδειξε τη δύναμη της εκπαιδευτικής επιχειρηματικότητας.
Ο πρόεδρος του JA Greece, Αιμίλιος Κυριάκου, δήλωσε:
«Η Ελλάδα έχει θέση στο ευρωπαϊκό επιχειρείν. Η βιωματική εκπαίδευση γεννά αυτοπεποίθηση και αξίες».
ΕΚΠΑ – Ο ακαδημαϊκός κόσμος καινοτομεί
Ο 2ος Φοιτητικός Διαγωνισμός Καινοτομίας του ΕΚΠΑ έφερε στο προσκήνιο ιδέες με εφαρμογές σε υγεία, περιβάλλον, εκπαίδευση. Η μονάδα “Αρχιμήδης” συνδέει τη γνώση με την πράξη, επιτρέποντας στους φοιτητές να μετατρέψουν την έρευνα σε επιχειρηματική πρόταση.
Ο 3ος διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη με αιτήσεις έως τις 12 Οκτωβρίου 2025, προσφέροντας σε όλους τους συμμετέχοντες καθοδήγηση, εκπαίδευση και έπαθλα. Η καινοτομία, όπως αποδείχθηκε, δεν περιορίζεται στα εργαστήρια – μετασχηματίζει την καθημερινότητα.
Scale Up by Endeavor: Από την Ελλάδα στην παγκόσμια αγορά
Ο 9ος κύκλος του Scale Up by Endeavor Greece ξεκίνησε με στόχο την υποστήριξη ανερχόμενων startup founders με διεθνή προφίλ, που συνδέονται με την Ελλάδα. Το χαρτοφυλάκιο της Endeavor περιλαμβάνει πλέον 60 εταιρείες, με πάνω από 800 εκατ. δολάρια σε χρηματοδοτήσεις και 3.200 θέσεις εργασίας.
Οι συμμετέχοντες συχνά προέρχονται από τη διασπορά, διατηρούν παρουσία στην Ελλάδα και επιλέγουν να επενδύσουν ή να χτίσουν γέφυρες συνεργασίας με την ελληνική αγορά. Η κοινότητα της Endeavor αποδεικνύει ότι η παγκόσμια κλίμακα δεν αποκλείει την εθνική ταυτότητα – αντίθετα, την ενισχύει.
Η αλλαγή δεν έρχεται από μόνη της – τη φέρνουν άνθρωποι
Αν υπάρχει ένα κοινό νήμα που ενώνει όλες αυτές τις δράσεις, είναι πως η καινοτομία δεν είναι μια αφηρημένη έννοια, αλλά ανθρώπινη πράξη. Είτε πρόκειται για μια μαθητική πρόταση ανακύκλωσης, είτε για μια startup με τεχνητή νοημοσύνη, οι ιδέες μετατρέπονται σε λύσεις, προϊόντα, εταιρείες, στάση ζωής.
Η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει πάψει να είναι περιθωριακή. Γίνεται mainstream, δυναμική, ανοίγει θέσεις, εμπνέει κουλτούρες, αλλάζει τις προοπτικές.
Και όπως καταλήγει το άτυπο σύνθημα όσων τολμούν:
Η καινοτομία δεν περιμένει. Δημιουργεί.
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνίδα τουρίστρια πλήρωσε 17,5 ευρώ τη χωριάτικη σαλάτα στην Πάρο
- Βιετνάμ: Τουλάχιστον 34 νεκροί από τη βύθιση τουριστικού σκάφους εν μέσω θύελλας
- Ατμοσφαιρική ρύπανση: Ποιες περιοχές της Αττικής έχουν τον πιο επικίνδυνο αέρα
- Με την εξεταστική επιτροπή για τον ΟΠΕΚΕΠΕ το Μαξίμου αποφεύγει πραξικόπημα βουλευτών της Ν.Δ.