Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα πλάνα με ρωσικό μαχητικό Sukhoi Su-27 να επιτίθεται στο αμερικανικό drone MQ-9 «Reaper» πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα, διαψεύδοντας τη Μόσχα που επέμενε ότι δεν το κατέστρεψε στο επεισόδιο της Τρίτης.

Στα πλάνα το ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος διακρίνεται αρχικά να ρίχνει καύσιμα στο drone MQ-9 και μετά το χτυπάει. Το βίντεο κόβεται προς στιγμήν. Λίγα δευτερόλεπτα αργότερα η εικόνα επιστρέφει, και είναι εμφανές ότι ο έλικας έχει πάθει ζημιά.

Μια εσκεμμένη επίθεση σε ρωσικό αεροσκάφος σε ουδέτερο εναέριο χώρο θα ήταν μια ανοιχτή κήρυξη πολέμου ενάντια στη μεγαλύτερη πυρηνική δύναμη, και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πυρηνικό ολοκαύτωμα, προειδοποίησε στο μεταξύ ο Ρώσος πρέσβης στις Ηνωμένες Πολιτείες Ανατόλι Αντόνοφ.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξήγησε λεπτομερώς τους λόγους και την πορεία των ενεργειών των Ρώσων πιλότων κατά το επεισόδιο στη Μαύρη Θάλασσα. Επαναλαμβάνω, για όσους δεν είναι συγκεντρωμένοι, να δουν την κατάσταση αντικειμενικά: τα μαχητικά μας δεν ήρθαν σε επαφή με το αμερικανικό UAV», δήλωσε για την απώλεια του αμερικανικού drone MQ-9.

«Η Ρωσία έκανε ό,τι ήταν δυνατό για να αποτρέψει τέτοιου είδους επεισόδια – ενημέρωσε έγκαιρα τη διεθνή κοινότητα για τα όρια του προσωρινού καθεστώτος εναέριου χώρου που δημιουργήθηκε για την “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”» σημείωσε.

«Φυσικά, είναι κρίμα για το Πεντάγωνο να χάνει ακριβό κομμάτι του εξοπλισμού. Αλλά σε αυτή την περίπτωση, ο αμερικανικός στρατός θα πρέπει να επιστρέψει στον εαυτό του τις κατηγορίες για αντιεπαγγελματικές ενέργειες», σημείωσε ειρωνικά ο Αντόνοφ.

Διαβάστε περισσότερα