Ποιες μετοχές επιλέγουν οι διεθνείς επενδυτές – Τα πονταρίσματα Τράπεζες, Ενέργεια, Κατασκευές – Οι προσδοκίες για το τέλος της πανδημίας 
Σημάδια επιστροφής στον επενδυτικό χάρτη εκπέμπει το ελληνικό χρηματιστήριο, ύστερα από μια μακρά περίοδο απαξίωσης. Παρά το πλήγμα που επιφέρει στην αδύνατη ελληνική οικονομία ο κορωνοϊός και τις ισχυρές επιπτώσεις που προκαλεί στα εισοδήματα χιλιάδων επιχειρήσεων και νοικοκυριών το κλείσιμο της οικονομικής δραστηριότητας, μετά τα ελληνικά ομόλογα, οι ελληνικές μετοχές άρχισαν να καλούν τους επενδυτές. Και πιθανότατα ίσως αποδειχθεί ότι πρόκειται για την τελευταία “επιβίβαση” πριν ξεκινήσει η οδός Αθηνών το ταξίδι της προς τη νομοτελειακή επιστροφή της αγοράς σε υψηλότερα επίπεδα τιμών.
Με μια συνολική άνοδο της αγοράς 22% σε επίπεδο γενικού Δείκτη, ένα τραπεζικό ράλι, αλλά και επιβράβευση των επιχειρήσεων που οδεύουν προς συμφωνίες ή επωφελούνται από την πανδημία η αγορά προεξοφλεί ένα rebound στην οικονομία – εν μέσω ενός παρατεταμένου Lockdown το οποίο παρατάθηκε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου.
Οι διαχειριστές και ειδικά όσοι ασχολούνται ενεργά με την Ελλάδα δεν θα περιμένουν την ανάκαμψη να επιβεβαιωθεί, αλλά θα σπεύσουν να την προεξοφλήσουν. Άλλωστε παρά τα moratoria δανείων, οι τράπεζες εκτιμούν ότι δεν θα δημιουργηθεί νέος μη διαχειρίσιμος όγκος από κόκκινα δάνεια (σ.σ. από την άλλη πλευρά ορισμένοι ξένοι επενδυτές προσδοκούν μια χειροτέρευση στα κόκκινα προκειμένου να κλείσουν συμφωνίες αγοράζοντας φθηνά ακίνητα, επιχειρήσεις ξενοδοχεία).
Στα τέλη του περασμένου Οκτωβρίου και ύστερα από μήνες συσσώρευσης και απαξίωσης το ελληνικό χρηματιστήριο άρχισε να προεξοφλεί τις εξελίξεις, αλλά και ένα πιθανό rebound της ελληνικής οικονομίας. Το ελληνικό trade, όπως θα δούμε, παραμένει ζωντανό και οι ξένοι επενδυτές επιστρέφουν για να επωφεληθούν από το γύρισμα. Από την κεφαλαιοποίηση των 40 δισ. ευρώ και τις 569 μονάδες στις 30 Οκτωβρίου, το χρηματιστήριο σήμερα έχει ξεπεράσει τις 720 μονάδες με την αποτίμηση του πάνω από 48 δισ. ευρώ.
Λίγο πριν, όμως, τα διεθνή χρηματιστήρια σημείωναν ρεκόρ και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εμφάνιζε την χειρότερη συμπεριφορά με απώλειες άνω του 30% καθώς με την πανδημία του κορωνοϊου η αδύνατη ελληνική οικονομία δέχθηκε καίριο πλήγμα σε Τουρισμό και υπηρεσίες. Πέραν από ένα ξέσπασμα μέσα στην πρώτη καραντίνα το χρηματιστήριο δεν προεξοφλούσε τίποτε, ούτε καν την πιθανή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας εντός του 2021, όπως προβλέπουν όλοι οι αναλυτές, ανεξάρτητα από τον ρυθμό αύξησης.
Η απαξίωση ήταν τέτοια ώστε αρχικά ούτε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάπτυξης ( 32 δισ. ευρώ ) ήταν ικανά για να αντιστρέψουν την δυσμενή κατάσταση. Τώρα, όμως, που αρχίζει να ξεδιπλώνεται το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης (για κάθε ευρώ δανείου, ένα ευρώ απο ιδιωτικά κεφάλαια) η εικόνα αρχίζει να μετασχηματίζεται και να εδραιώνεται η εμπιστοσύνη.
Η αλλαγή, όμως, των όρων του παιχνιδιού ήλθε απο τις Τράπεζες με αφορμή την Τράπεζα Πειραιώς την απόρριψη του Σχεδίου Paulson και την μη πληρωμή του τοκομεριδίων ύψους 165 εκατ. ευρώ. Μέχρι τότε η ελληνική αγορά εμφάνιζε την κακή εικόνα στις τράπεζες διότι οι ξένοι επενδυτές δεν γνώριζαν τι θα συμβεί με τους τόκους του μετατρέψιμου ομολογιακού Coco’s – όπως συνέβη με την Ιταλική Monte Pachi όπου οι Ιταλοί είχαν γνωστοποιήσει στους επενδυτές εκ των προτέρων τι θα συμβεί σε κάθε σενάριο.
Η πρόταση Paulson επεδίωκε να αποκτήσει τον έλεγχο της Τράπεζας σε εξευτελιστικές τιμές ωστόσο και μόνο η πρόταση έδειχνε την διάθεση των επενδυτών για την Ελλάδα. Άλλωστε, το κύριο και άμεσο “στοίχημα” που έχουν αναλάβει οι ξένοι επενδυτές στην Αθήνα είναι οι μετοχές των τραπεζών. Αν η οικονομία ανακάμψει αυτό θα αποτυπωθεί στις τραπεζικές μετοχές τουλάχιστον έξι μήνες πριν, όπως συμβαίνει ήδη.
 
Η σύσκεψη Μητσοτάκη με Τράπεζα Πειραιώς – Πώς έπαιξαν την αγορά οι ξένοι
Στις 29 Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης είχε σύσκεψη με τους συμβούλους του οικονομικού επιτελείου, αλλά και την διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς (Χρήστος Μεγάλου) αφού είχε απορριφθεί προηγουμένως από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η πρόταση για αύξηση κεφαλαίου κατά 800 εκατ. ευρώ απο τον John Paulson και ομάδα επενδυτών.
Η κυβέρνηση απέρριψε την πρόταση καθώς δεν θα μπορούσε να δικαιολογήσει πολιτικά την παράδοση της Τράπεζας στις χαμηλές τιμές που πρότεινε ο Αμερικανός επενδυτής. Επιπλέον, εν όψει της απόφασης του επόπτη SSMγια τα τοκομερίδια των Coco’s το δίλημμα για την κυβέρνηση ήταν να μην διαταραχθεί το ελληνικό τραπεζικό σύστημα καθώς η οικονομία δεν μπορεί να προχωρήσει όταν μια τράπεζα αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα με τα κεφάλαια της. Το χρηματιστήριο σημείωνε πτώση 5% και η απόφαση του επιτελείου ήταν μια γρήγορη ιδιωτικοποίηση αφού ο SSMδεν θα έδινε την έγκριση για την πληρωμή των τοκομεριδίων. Η Τράπεζα Πειραιώς, όμως, με την επικείμενη μετατροπή των ομολόγων 2 δισ. σε μετοχές θα αύξανε τα εποπτικά κεφάλαια της και θα ξεκαθάριζε εφάπαξ με την πληρωμή των τόκων.
Οι ξένοι επενδυτές με την είδηση της κρατικοποίησης οδήγησαν την αγορά αρχικά σε πτώση στις 564 μονάδες, αλλά στην συνέχεια το χρηματιστήριο κατέγραψε πέντε συνεχείς ανοδικές συνεδριάσεις φθάνοντας στα πρόθυρα των 600 μονάδων. Οι τραπεζικές μετοχές “απελευθερώθηκαν” ενώ κάποιοι ξένοι επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη τους και μεταφέρθηκαν και σε ομόλογα (TierII), όπως της Πειραιώς που πλέον είναι το πιο ασφαλές ομόλογο. Ταυτόχρονα, όμως, με την κομβική αλλαγή στις Τράπεζες η Moody’s εξέπληξε τους πάντες με την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας.
 
Οι προσδοκίες – Ποιες μετοχές επιλέγουν – Τα πονταρίσματα σε Tράπεζες, ενέργεια, κατασκευές
Οι τραπεζικές μετοχές πήραν την “εκδίκησή” τους και σημειώνουν ήδη ένα ράλι έως 57-60% ενώ το ράλι για κάποιους ήταν μια “πρόβα” για τις αυξήσεις κεφαλαίου το ερχόμενο καλοκαίρι, μετά τα stress tests. Oι προσδοκίες για τους ξένους επενδυτές είναι μεγάλες κι αυτό αποτυπώνεται κυρίως στις ενεργειακές μετοχές (ΔΕΗ, Μυτιληναίος, Τέρνα), αλλά και στις κατασκευές (Γεκ-Τέρνα, Ελλάκτωρ) καθώς το σίριαλ της Ελλάκτωρ έχει κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτών.
Μεταξύ των ξένων funds που έχουν πάρει θέση σε ενεργειακές μετοχές συγκαταλέγονται μεγάλα επενδυτικά “σπίτια, όπως Blackstone, TPG Capital, CVC Capital κ.ά. Στην ενέργεια τα πονταρίσματα κατευθύνονται σε μετοχές της ενέργειας καθώς αμερικανικά funds θεωρούν υποτιμημένη την ελληνική αγορά σε σχέση με ευρωπαϊκές αγορές. Η κεφαλαιοποίηση των τριών ενεργειακών εταιρειών βρίσκεται μακράν απο κεφαλαιοποιήσεις εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε συγκρίσιμες χώρες με την Ελλάδα, όπως την Πορτογαλία. Μέχρι τώρα τα funds έχουν λάβει θέσεις σε Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Cenergy – όπου προκύπτει και deal με τα Ελληνικά Καλώδια και Nexans.
Eίναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Τέρνα αποδίδει 73% απο τις αρχές του χρόνου μετά την ιδιωτική τοποθέτηση στα 11 ευρώ με 4 ξένα επενδυτικά funds. Η μετοχή της ΔΕΗ μετά το γύρισμα των οικονομικών στοιχείων σημειώνει άνοδο 57%, ενω και η Μυτιληναίος καταγράφει άνοδο 9,2% πάνω από τα 10 ευρώ. Στις κατασκευές οι διαπραγματεύσεις των Ολλανδών της Reggeborgh για να αναλάβουν τον έλεγχο της εταιρείας έχουν πείσει και τον πιο κακόπιστο, ότι οι κατασκευές θα αποδώσουν μόλις ξεκινήσουν τα έργα υποδομής. Το ανεκτέλεστο των έργων εξάλλου ήταν ένα κίνητρο για τους Ολλανδούς επενδυτές.
Η μετοχή της μητρικής της Cenergy, Βιοχάλκο αποδίδει 46% μέσα σ ένα μήνα και η Cenergy 40%. Με rebound 34% αντιδρά και η Motor Oil ,24% τα Ελληνικά Πετρέλαια καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι θα ξεπεράσουν την τρέχουσα αρνητική εικόνα της πτωτικής αγοράς καυσίμων. Με άνοδο 25% αντέδρασε και ο Τιτάνας ύστερα απο τα θετικά οικονομικά μεγέθη. Αποδόσεις δίνουν και οι καλές εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης καθώς η μετοχή των Πλαστικών Θράκης σημειώνει άνοδο 26% τον τελευταίο μήνα, μετά την εκρηκτική κερδοφορία και την επικείμενη διανομή έκτακτων κερδών. Το ίδιο διάστημα κέρδη 37% καταγράφει η Autohellas, 26% η ΕΧΑΕ. Κέρδη σημειώνουν, όμως, και η Elvalhalcor με 22%, αλλά και οι εταιρείες Κρι- Κρι, Παπουτσάνης, Φουρλής.