Καταπέλτης ο Βαγγέλης Μαρινάκης για όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Τι είπε για τους Κορδόν και Μαρτίνεθ…
Στο πλαίσιο της παρουσίασης των Aντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τους δύο, αλλά αναφέρθηκε και στα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού έκανε λόγο για σήψη, τόνισε πως «θα φτιάξουμε ομάδα που να κερδίζει και τη διαιτησία» ενώ επισήμανε πως για όποιον θέλει να επενδύσει σε ΠΑΕ ή Ερασιτέχνη η πόρτα θα είναι ανοιχτή.

Όσα είπε ο Μαρινάκης:

«Θεωρώ ότι υπάρχει μια σήψη. Δεν το βλέπω μόνο εγώ, το βλέπει όλος ο κόσμος και πιστεύω το είδε κι ο Έλληνας πρωθυπουργός, όλοι, το είπε κι ο πρωθυπουργός, ο κ Μητσοτάκης, πριν από μερικά χρόνια και γι’ αυτό ζήτησε από τον πρόεδρος της UEFA, κ. Τσέφεριν, μια δεσμευτική οδηγία -αυτό είναι η ολιστική μελέτη- στην ΕΠΟ για να την εφαρμόσει για την καλύτερη λειτουργία της ομοσπονδίας κι έτσι να δούμε πολύ καλύτερα πράγματα στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ήταν μια υποχρεωτική οδηγία, ένα μνημόνιο αν θέλετε να το ονομάσουμε, μεταξύ FIFA-UEFA και της ελληνικής κυβέρνησης και ονομάστηκε ολιστική μελέτη. Αυτή η μελέτη, με μια τεράστια καθυστέρηση, η ΕΠΟ την προσάρμοσε στα μέτρα της, αλλά επί της ουσίας δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Η ΕΠΟ έχει επιτροπές, όμως δεν έχει κανονισμό που προβλέπει με την ολιστική μελέτη πώς να συγκαλούνται οι επιτροπές και τι θα κάνουν αυτές, όπως συμβαίνει στις προηγμένες χώρες,

Η ολιστική μελέτη προβλέπει ξεκάθαρα την ενασχόληση ξένων αρχιδιαιτητών, εδώ έχουμε στην ουσία τον κ. Μάνταλο. Και η ολιστική μελέτη προβλέπει τη δημιουργία επιτροπής επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τι σημαίνει αυτό; Ότι εμείς, από το επαγγελματικό ποδόσφαιρο, αποφασίζουμε για την τύχη μας. Αυτό δεν έχει εφαρμοστεί, γιατί στην επιτροπή επαγγελματικού ποδοσφαίρου την πλειοψηφία την έχει η ΕΠΟ. Άρα κοροϊδεύουμε τον κόσμο και τους εαυτούς μας που συμμετέχουμε σε αυτές τις επιτροπές.

Όσον αφορά την επαγγελματική διαιτησία είναι νόμος του κράτους που πρέπει να εφαρμοστεί. Έχει εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη της UEFA στη Μεγάλη Βρετανία, με τεράστια επιτυχία. Έχει εφαρμοστεί στην Πορτογαλία με τεράστια επιτυχία. Εδώ, για πολλούς και ευνόητους λόγους δεν εφαρμόζεται. Όλα αυτά, κάποια στιγμή θεωρώ ότι η νέα κυβέρνηση πρέπει να πάρει κάποιες πρωτοβουλίες, αν θέλει να προχωρήσουμε μπροστά.

Ο δικός μου ρόλος δεν είναι να παραπονιέμαι κάθε μέρα για τα κακώς δρώμενα της ΕΠΟ ή για τη διαιτησία. Εμείς είμαστε μια πολύ μεγάλη ομάδα, είμαστε νικητές και το μόνο που μπορώ να παραδεχθώ και φέτος -κι αυτή είναι η ουσία κι η πραγματικότητα- είναι ότι δεν καταφέραμε να φτιάξουμε μια ομάδα που να κερδίζει τη διαιτησία και το παρασκήνιο στην Ελλάδα, παρόλο που η χρονιά 2022-2023 όσον αφορά τους μισθούς παικτών και προπονητού τιμ ήταν η υψηλότερη στην ιστορία του συλλόγου. Το 2022-2023 είχαμε 40.000.000 ευρώ έξοδα για μισθούς παικτών και προπονητών και το 2021-2022 είχαμε 34.000.000. Και παρ’ όλα αυτά, το 2022-2023 όσον αφορά στην κατάταξή μας ήταν μια από τις χειρότερες χρονιές.

Να είστε σίγουροι και γι’ αυτό μιλούν τα γεγονότα. Αν η διαιτησία ήταν 50-50 και την περσινή χρονιά, ο Ολυμπιακός θα έπαιρνε το πρωτάθλημα. Επίσης, έχουμε ετοιμάσει ένα VIDEO στο οποίο μπορείτε να δείτε όλα τα εγκλήματα, γιατί περί εγκλημάτων πρόκειται, που έγιναν μέσα στη χρονιά εις βάρος μας και υπέρ άλλων ομάδων.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η δουλειά του προπονητή μας και του κ. Κορδόν θα είναι ακόμα πιο δύσκολη, γιατί θα φτιάξει μια ομάδα να κερδίζει και τη διαιτησία. Και επίσης, αυτοί οι παίκτες που θα έρθουν εδώ, να πρωταγωνιστήσουν αργότερα σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα. Αυτός είναι ο στόχος. Είναι κάτι που είναι δύσκολο, αλλά να είστε σίγουροι ότι θα το προσπαθήσουμε. Στο τέλος ξέρετε ότι πάντα είμαστε νικητές. Αυτό μπορεί να το νιώσει κάποιος μπαίνοντας στο γήπεδό μας, στο Καραϊσκάκης, στο προπονητικό κέντρο, ακόμα και στα γραφεία αυτά υπάρχει η αύρα του νικητή, το χαιρόμαστε όλοι κι είμαστε περήφανοι γι’ αυτό».

Για Αντόνιο Κορδόν και Ντιέγκο Μαρτίνεθ

«Να έχουμε μία καλή ποδοσφαιρική χρονιά. Αποφασίσαμε να αφήσουμε πίσω την χρονιά που πέρασε, που ήταν δύσκολη. Δεν είναι τόσο τραγική όσο την παρουσιάζουν. Φέρνουμε στον Ολυμπιακό ίσως τον καλύτερο τεχνικό διευθυντή που έρχεται στην Ελλάδα, με επιτυχίες σε μεγάλες ομάδες, με επιτυχίες τεράστιες όπως το πρωτάθλημα με τη Μονακό κόντρα στην Παρί, όχι μόνο όμως στο πρωτάθλημα, αλλά και σε παίκτες που έπαιξαν στις ομάδες του και μεγαλούργησαν.

Φέρνουμε κι έναν προπονητή επιπέδου Πριμέρα Ντιβιζιόν, έναν νέο και ταλαντούχο προπονητής. Όταν τον είδα και μιλήσαμε ξέρει πολύ καλά πού έρχεται τι θέλουμε, θέλουμε μία ομάδα που θέλει συνέχεια να παίζει επίθεση, να κερδίζει και να κερδίζει όμορφα και να χαιρόμαστε το θέαμα και τους παίκτες μας. Θέλουν δουλειά και χρόνο όλα αυτά και πολλή δουλειά. Να είστε σίγουροι πως οι δύο άνθρωποι έχουν δουλέψει στο παρελθόν και είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχουν τους στόχους του.

Είχαμε αποφασίσει αν έχουμε μία συνέντευξη Τύπου για να ρωτήσετε ό,τι θέλετε για το τι έγινε στην προηγούμενη σεζόν, τι γίνεται στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τι κάνουμε σαν χώρα και ομάδα. Δεν είναι η κατάλληλη μέρα γι’ αυτό, αλλά είμαστε εκεί να απαντήσουμε. Να πάμε στο παρόν».

Ντιέγκο Μαρτίνεθ

Είναι το πρόσωπο του καλοκαιριού. Ο άνθρωπος που ανέλαβε την ευθύνη προκειμένου να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ, παρουσιάζεται αυτή την ώρα επίσημα από την Ερυθρόλευκη ΠΑΕ και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο καθώς για πρώτη φορά ο 42χρονος προπονητής αναμένεται να ανοίξει τα «χαρτιά» του.

Πλάι του στο πάνελ, ο πρόεδρος του Ολυμπιακού Βαγγέλης Μαρινάκης αλλά και ο νέος αθλητικός διευθυντής της ΠΑΕ, Αντόνιο Κορδόν.  Αξίζει να σημειωθεί πως για το Ισπανικό «πακέτο» αθλητικού διευθυντή-προπονητή και τεχνικού τιμ οι Πειραιώτες επένδυσαν σε ετήσια βάση ένα ποσό που ξεπερνά τα 3 εκατ ευρώ.

https://www.youtube.com/watch?v=B6wzcvT4YuM

Δέκα  πράγματα που αξίζει να γνωρίζεις για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού

1) Ο Ντιέγκο Μαρτίνεθ μόλις στα 20 του χρόνια «κρεμούσε» με συνοπτικές διαδικασίες τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια προκειμένου να γίνει προπονητής. Και μιας και στην Ισπανία η διαδικασία αυτή περνά αποκλειστικά από τα… θρανία; Το πανεπιστήμιο της Γρανάδα, έκανε την Ανδαλουσία τον δεύτερο προορισμό της καριέρας του: Φοιτητής στο τμήμα Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (2001-2006) και παράλληλα προπονητής στις ερασιτεχνικές ομάδες της Ιμπέριο Αλμπολότε και Αρένας ντε Αρμίγια. Ήταν νωρίς αλλά το νερό είχε ήδη μπει με έναν τρόπο στο… αυλάκι

2)  Ανδαλουσία και ποδόσφαιρο στην ίδια πρόταση μέχρι μερικές εβδομάδες είχε έξι γράμματα και ένα όνομα ως «κωδική ονομασία»: Μόντσι. Ο απίθανος αθλητικός διευθυντής της Σεβίλλης που μόλις άφησε τις όχθες του Γουδαλκιβίρ για την Premier League και την Άστον Βίλα. Ο Μάρτινεθ δεν άργησε να μπει στο «σημάδι» του, όταν στη διετία 2007-2009 μέσα από μια αήττητη διαδρομή έφτασε μια ανάσα από το να «προβιβάσει» κάποια… Μοτρίλ ως την Segunda Division. Στα 29 του χρόνια λοιπόν ο νέος προπονητής του Ολυμπιακού, είδε την πόρτα του «José Ramón Cisneros Palacios» να ανοίγει για χάρη του. Προπονητής στα τμήματα υποδομής της Σεβίλλης. Σε ένα πραγματικό football factory…

3)  Όταν δεν προπονούσε την παιδική ή την εφηβική ομάδα της Σεβίλλης, ήταν στην κερκίδα του γηπέδου που έκανε προπόνηση η πρώτη ομάδα. Είδε τον Μαρθελίνο να αλλάζει την μεθοδολογία της ομάδας σε ένα δίμηνο δίχως νίκη που σύντομα του στοίχισε τη θέση του. Είδε τον Μίτσελ να αλλάζει τον «αέρα» και την ψυχολογία του club. Τον είδε και ο Μόντσι να κάθεται με τις ώρες στον ήλιο και σύντομα το πήρε απόφαση: Βοηθός στο τεχνικό τιμ της πρώτης ομάδας (2012-2014). Πρώτα για τον πρώην του Ολυμπιακού και έπειτα για τον «πολύ» Ουνάι Έμερι που έμελλε να παίξει τεράστιο ρόλο στην εξέλιξη του.  Ακριβώς 83 ματς δίπλα στον σπουδαίο κόουτς, πανηγυρίζοντας και την κατάκτηση του Europa League το 2014.

4)  Ήταν πια στα 34 του και ο Μόντσι, είχε για εκείνον την φιλοδοξία να τον μετατρέψει σε έναν προπονητή που θα βγει από τα «σπλάχνα» της Σεβίλλης για τον πάγκο της Σεβίλλης. Κάπως έτσι το 2014 τον έστειλε να μαζέψει παραστάσεις «πρώτου» στην ομάδα Β΄. Μια εκπαίδευση (124 ματς), κάτι σαν… δεύτερο πανεπιστήμιο. Έφτασε ο Μαρτίνεθ μάλιστα τους «μικρούς» ως την Segunda, σε μια απόδειξη πως είχε και αυτή την «πίστα». Στον πάγκο της πρώτης ομάδας όμως ήταν ο Χόρχε Σαμπάολι, και η λογική έλεγε το καλοκαίρι του 2017 πως έπρεπε πλέον και εκείνος να ανοίξει τα φτερά του. Κάπως έτσι βρέθηκε στην Παμπλόνα για λογαριασμό της Οσασούνα…

5)  Το 2018 του εμπιστεύτηκε τον πάγκο της η Γρανάδα. Και ότι ακολούθησε ήταν δεδομένα το πιο όμορφο κεφάλαιο σε αυτή την ιστορία. Τρία χρόνια που η μικρή Γρανάδα άφησε την δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας και βρέθηκε να παίζει προημιτελικό Europa League κόντρα στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ πριν είχε αποκλείσει κοτζάμ Νάπολι…  Απαραίτητη σημείωση: Ο Αντόνιο Κορδόν ήταν εκείνος που διάλεξε τον Ντιέγκο Μαρτίνεθ για αυτή τη δουλειά. Όπως ακριβώς και τώρα…

6) H Γρανάδα της σεζόν 2018-19 κέρδισε τον προβιβασμό της La Liga και ο Μαρτίνεθ κέρδιζε το βραβείο «Μουνιόθ» με την είσοδο του στη λίστα με τους νεότερους προπονητές της πρώτης κατηγορίας. Και ενώ όλοι στοιχήματιζαν πως βρήκαν από το καλοκαίρι τον πρώτο που θα έπεφτε; Εκείνη σκαρφάλωσε ως την 7η θέση του πίνακα   και να κλειδώσει μία θέση στα προκριματικά του Europa League. Όπως αποδείχθηκε αυτή η ομάδα είχε μια ακόμη… δουλειά να κάνει πριν κλείσει τον όμορφο κύκλο της. Να βάλει το σημάδι της στον χάρτη του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

7) Τρεις προκρίσεις σε προκριματικούς γύρους πριν τους ομίλους του Europa League (Τέουτα, Λοκομοτίβ Τιφλίδας, Μάλμε) και έπειτα η πρώτη του επαφή με την Ελλάδα, μιας και στο γκρουπ της διοργάνωσης (2020-21) συγκατοίκησε με τον ΠΑΟΚ –του Αλέξανδρου Πασχαλάκη- την Ομόνοια και την PSV.  Εκεί κατέκτησε τη δεύτερη θέση και βρέθηκε στη φάση των «32» απέναντι στην Νάπολι:2-0 νίκη στο πρώτο ματς, ήττα με 1-2 στον Ιταλικό νότο και να περάσει ο επόμενος. Η Μόλντε που έγινε κάτι σαν βούτυρο στο ψωμί της. Κάπως έτσι η Γρανάδα βρέθηκε απέναντι σε κοτζάμ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να διεκδικεί το εισιτήριο για τους ημιτελικούς. Δεν έγινε (δύο ήττες με 2-0), αλλά δεν θα ξεχάσει κανείς εκείνο το ταξίδι…

8) Ο Μαρτίνεθ είχε αποφασίσει πως ήρθε η ώρα να φτιάξει για μια ακόμη φορά βαλίτσες. Αυτή τη φορά όμως όχι για κάποιον πάγκο, αλλά για επιμόρφωση. Κάπως έτσι έμεινε «εκτός» ολόκληρη τη σεζόν 2021-22, προκειμένου να κάνει την Αγγλία δεύτερο… σπίτι του. Ο Πεπ Γκουαρδιόλα και ο Ράφα Μπενίτεθ τον είδαν αμέτρητες φορές να παρακολουθεί την δουλειά τους, τον υποδέχτηκαν στα γραφεία τους για να μιλήσουν και να ανταλλάξουν ιδέες. Την ίδια στιγμή πίσω στην πατρίδα του, οι φήμες έλεγαν πως είναι στο στόχαστρο μια της Βαλένθια και μια της Βιγιαρεάλ. Εκείνος όμως ήθελε να αναλάβει ομάδα από το καλοκαίρι προκειμένου να ξεκινήσει έναν ακόμη κανονικό «κύκλο».

9)  Κάπως έτσι φτάσαμε στο καλοκαίρι του 2022 και στην πρόταση της Εσπανιόλ που τον έβαζε γρήγορα σε πειρασμό. Πιο γρήγορα από ότι θα έπρεπε όπως αποδείχθηκε μιας και λίγες μέρες μετά την προφορική του συμφωνία με τους Καταλανούς το τηλέφωνο του χτύπησε και ήταν ο Μόντσι ο οποίος ούτε λίγο, ούτε πολύ του ζήτησε να επιστρέψει στη Σεβίλλη για να αναλάβει την πρώτη ομάδα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο Μαρτίνεθ απέρριψε την νυν κάτοχο του Europa League για έναν και μοναδικό λόγο. Γιατί είχε δώσει τον λόγο του…  Αν είχε πάρει διαφορετική απόφαση; Αυτή την ώρα δεν θα διαβάζατε για τον νέο προπονητή του Ολυμπιακού,  αλλά ίσως για κάποιον που κατέκτησε με την ίδια ομάδα σε δύο διαφορετικές εποχές το Europa League, μια σαν βοηθός και μια σαν αφεντικό του πάγκου…

10) Στην Εσπανιόλ ο Μαρτίνεθ είχε την πρώτη αποτυχία της καριέρας του. Απολύθηκε αρχές Απρίλη έπειτα από 31 αγωνιστικές,  λίγο πριν η Εσπανιόλ υποβιβαστεί. Όπως αποδείχθηκε ήταν να συμβεί, λίγο πριν ο Αντόνιο Κορδόν αναλάβει την αθλητική διεύθυνση του Ολυμπιακού. Και όταν σχηματίστηκε η λίστα με τους υποψήφιους προπονητές; Ο 42χρονος είχε ήδη θέση περίοπτη. Τόσο όσο για να φτιάξει για μια ακόμη φορά στη ζωή του βαλίτσες με αιτία και λόγο το ποδόσφαιρο…

Διαβάστε περισσότερα