Στην τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου και του 9μήνου 2024 μπαίνει από σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να αναζητά αφορμές ή αιτίες ώστε να «σπάσει» την πολύμηνη συσσώρευση μέσα σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο εύρος διακύμανσης μεταξύ 1.400 και 1.450 μονάδων.

Την ώρα που αρκετοί διεθνείς δείκτες σε Ευρώπη αλλά κυρίως Αμερική είδαν την περασμένη εβδομάδα τα ιστορικά υψηλά τους, το ελληνικό χρηματιστήριο εξακολουθεί να βολοδέρνει στη στασιμότητα και σε λιμνάζοντα νερά, με μειωμένους όγκους και τζίρους, μακριά από το momentum που είχε έως προ λίγων μηνών.

Κάποιοι κύκλοι αποδίδουν τη διαρκή εσωστρέφεια των τελευταίων πολλών εβδομάδων του ελληνικού χρηματιστηρίου στις πολιτικοοικονομικές εξελίξεις, καθώς, παρ’ ότι πολιτικό ρίσκο δεν υπάρχει, εντούτοις ορισμένοι διακρίνουν μεγάλη κυβερνητική κόπωση που έχει ξεκάθαρη αντανάκλαση στην κωλυσιεργία των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως η αγορά έχει «κάτσει» από τις ευρωεκλογές και εντεύθεν, έχοντας εγκλωβιστεί σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης και αρκετά χαμηλότερα από τα πολυετή υψηλά των 1.505 μονάδων, την ώρα που διεθνείς δείκτες συνεχίζουν το ράλι, πετυχαίνοντας νέα ιστορικά ρεκόρ.

Από εκεί και πέρα, οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν πως το επόμενο διάστημα δύναται να φανερώσει περαιτέρω το αν πράγματι υπάρχει ευρύτερο (πολιτικό) πρόβλημα στην αγορά, ή αν τα τρέχοντα συμπτώματα ήταν απλώς αποτέλεσμα εύλογης κόπωσης.

Την περασμένη Παρασκευή είχαμε την τριπλή λήξη παραγώγων, ενώ έγινε και το rebalancing για την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE Russell.

Σήμερα εισάγονται οι μετοχές της Τράπεζας Κύπρου ξανά στο Χ.Α. μετά από εφτά και πλέον χρόνια απουσίας, καθώς η κορυφαία κυπριακή τράπεζα είχε αποχωρήσει από την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά το 2017, ενώ παράλληλα, ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την Πέμπτη 26/9 το road show της Bank of America στο Λονδίνο για τις ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει σημαντικός αριθμός ραντεβού για τις Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank αλλά και την Τράπεζα Κύπρου.

Παράλληλα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο επικείμενο placement στην Εθνική Τράπεζα που όπως φαίνεται αποτελεί ένα κομβικό σημείο για την αγορά, που θα καθορίσει πολλά. Αυτός είναι και ο λόγος που η αγορά παρουσιάζει αρκετές συναλλακτικές αρρυθμίες τελευταία, με τον ημερήσιο τζίρο πολύ μειωμένο συγκριτικά με τα στάνταρ που επικρατούσαν τους πρώτους 7-8- μήνες του έτους.

Η Τράπεζα Κύπρου

Σήμερα λοιπόν ανεβαίνει στο ταμπλό του Χ.Α. ξανά η μετοχή της Τρ. Κύπρου και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε την υποδοχή που θα έχει από την αγορά. Θα εισαχθούν 443.457.297 μετοχές, με τιμή εκκίνησης τα 4,78 ευρώ, που σημαίνει ότι θα ξεκινήσει με κεφαλαιοποίηση 2,11 δισ. ευρώ, που θα τη φέρει στη 16η θέση των αποτιμήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ένα ικανό χρηματιστηριακό μέγεθος, ενώ και η πρότερη πορεία της στο ελληνικό χρηματιστήριο είχε ενδιαφέρον. Ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεται περαιτέρω στο Χ.Α. το οποίο είναι μια τραπεζοκεντρική αγορά με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Οι εισηγμένες τραπεζικές μετοχές γίνονται οκτώ, καθώς στις τέσσερις συστημικές Eurobank, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank, την Τράπεζα Ελλάδος, την Attica Bank (που συγχωνεύεται με την Παγκρήτρια) προστέθηκε τον Οκτώβριο του 2023 και η Optima Bank.

Η Τράπεζα Κύπρου μπαίνει με ελκυστικούς δείκτες στο Χ.Α. και μένει να δούμε τους όγκους και τους τζίρους που θα κάνει στην πρώτη ημέρα και κατόπιν. Θυμίζουμε πως ο όμιλος παρουσίασε ισχυρό δεύτερο τρίμηνο, κάτι που οδήγησε τη διοίκηση σε ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεών της.

Πλέον, αναμένει καθαρά έσοδα από τόκους πάνω από 800 εκατ. ευρώ το 2024, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Euroxx Χρηματιστηριακή η μετοχή εισάγεται στο Χ.Α. με ελκυστικούς δείκτες και συγκεκριμένα με p/e κάτω από 5 φορές και P/TBV κάτω από 0,7 φορές, με τη μερισματική απόδοση να πλησιάσει το 9,2% το 2025. Θυμίζουμε πως η Euroxx έχει δώσει τιμή στόχο τα 6,50 ευρώ.

Η Τράπεζα Κύπρου είναι ο μεγαλύτερος χρηματοοικονομικός οργανισμός στην Κύπρο και σήμερα διατηρεί δίκτυο 58 καταστημάτων στην Κύπρο, εκ των οποίων τα τρία λειτουργούν ως θυρίδες, ενώ απασχολεί 2.860 εργαζομένους στο νησί αλλά και διεθνώς. H Τράπεζα Κύπρου στοχεύει σε διανομή 50% των κερδών της τρέχουσας χρήσης, μέσω μερίσματος και επαναγοράς μετοχών.

Αποτελέσματα

Τέλος Σεπτεμβρίου και 9μήνου εκπνέει η προθεσμία των δημοσιεύσεων εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων από τις εισηγμένες και έως τώρα έχουν δημοσιεύσει μόλις 50 εταιρείες, ήτοι το 1/3 του συνόλου, με την εικόνα να είναι γενικά καλή.

Στις κυριότερες ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας ξεχωρίζουν οι Profile (23/09) Εβροφάρμα (24/09), AS Company, ΑΔΜΗΕ (25/09), ΕΥΔΑΠ, Ιντερτεκ, Τερνα Ενεργειακή, ΓΕΚ Τέρνα, Λούλης (26/09), Alumil, Trastor, Alpha Trust AM, ΟΛΠ, Revoil, Orilina ΑΕΕΑΠ, ΕΥΑΘ (27/09) κ.α.

Στα 211,18εκατ. ευρώ ο τζίρος την Παρασκευή λόγω rebalancing

Παρά την κινητικότητα στις διεθνείς αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο συνέχισε και την περασμένη εβδομάδα την πολύμηνη συσσώρευση σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης, προβληματίζοντας.

Η αγορά εδώ και πολλούς μήνες, κυρίως μετά τις ευρωεκλογές κινείται μεταξύ των 1.400 και 1.450 μονάδων πλην κάποιων εξαιρέσεων, όπως τον Ιούλιο που ο Γ.Δ. πήγε έως τις 1.480 μονάδες και τις αρχές Αυγούστου που κατήλθε έως τις 1.320 μονάδες, επηρεασμένος από τον ευρύτερο διεθνή πανικό, που όπως αποδείχθηκε – για άλλη μια φορά – ήταν υπερβολικός και αφορμή για να γίνουν γενναίες αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων.

Η αγορά πολύ γρήγορα κάλυψε την αρχική βουτιά του Αυγούστου, όμως η αδυναμία υπέρβασης των 1.450 μονάδων στις αρχές Σεπτεμβρίου, έφερε οπισθοχώρηση έως το χαμηλό των 1.405,18 μονάδων (ενδοσυνεδριακά) την Πέμπτη 12/9, ενώ φάνηκε πως σε αυτή τη φάση η ζώνη των 1.400 μονάδων αντέχει.

Στη συνεδρίαση της Παρασκευής, έως τις 17:00 μ.μ. ο τζίρος είχε φτάσει στα 100 εκατ. ευρώ, όμως μετά τις δημοπρασίες, λόγω των κινήσεων για τους δείκτες FTSE Russell ανήλθε στα 211,18 εκατ. ευρώ.

Πολύ μεγάλες κινήσεις έγιναν και στις τράπεζες, που συνολικά διακίνησαν 98,8 εκατ. ευρώ, ήτοι περίπου το ήμισυ των συνολικών συναλλαγών, με την Εθνική να διακινεί 42 εκατ. ευρώ και τη Eurobank 29,19 εκατ. Συνάμα, ισχυρές κινήσεις έγιναν στον ΟΤΕ με 18,6 εκατ. ευρώ τζίρο, στη Metlen με 11,7 εκατ. και στη Motor Oil με 10,2 εκατ. ευρώ.

Μολονότι οι αλλαγές στους δείκτες FTSE Russell δεν αφορούσαν τις ανωτέρω μετοχές, εντούτοις σε τέτοιες περιπτώσεις υπάρχει ευρύτερο… παλαντζάρισμα χαρτοφυλακίων που αναπροσαρμόζουν τις θέσεις τους. Αυξημένες κινήσεις έγιναν στην Intralot που διακίνησε 8,29 εκατ. τεμάχια με τζίρο 9,59 εκατ. ευρώ.

Από την αρχή του 2024 ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. κρατάει κέρδη 10,21%, ο FTSE 25 είναι στο +10,66%, ο Mid Cap κερδίζει +3,90%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 14,91%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. διαμορφώνεται στα 98,6 δισ. ευρώ, οι μέσες συναλλαγές του περασμένου πενθημέρου ήταν στα 93,2 εκατ. ευρώ, ενώ οι μέσες συναλλαγές το 9μηνο του 2024 διαμορφώνονται στα 128,3 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση κατά 17% έναντι του 2023.

Διαβάστε ακόμη: