Και πάνω που μας διαβεβαίωναν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα έχει επάρκεια ενέργειας, ήρθαν και οι πρώτες παραδοχές, για τα σχέδια περικοπών, ακόμα και σε νοικοκυριά, αρχής γενομένης από τον ηλεκτροφωτισμό σε δρόμους και σε δημόσια κτίρια και αρχαιολογικούς χώρους και εν συνεχεία στις επιχειρήσεις.

Αλλά εκεί τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, δεν μπορεί να υπάρξουν οριζόντιες διακοπές για όλους, όπως μέρες τώρα επισημαίνουμε.

Οπότε, τι μπορεί να γίνει; Πρόχειρη λύση είναι η επιδότηση και της βιομηχανίας, αλλά το ερώτημα είναι αν μπορεί να αντέξει, με ποσά τύπου… power pass. Προφανώς και όχι, οπότε οι προβλέψεις ακόμη και του αναθεωρημένου προϋπολογισμού, δεν επαρκούν επ΄ουδενί.

Η λιγνιτική παραγωγή, ακόμα και αν επισπευστούν, όσο αυτό είναι δυνατό, οι εργασίες σε αυτές που μπορούν να πάρουν μπροστά ξανά, μετά την βιαστική και άνευ ουσιαστικού λόγου διακοπή της λειτουργίας τους, δεν θα προλάβει να καλύψει τις πολύ μεγάλες ανάγκες ζήτησης.

Είχαμε όμως την…προνοητικότητα να εξάγουμε σε γειτονικές χώρες εισαγόμενο φυσικό αέριο και σε κάποιες από ότι μαθαίνω και με ετήσια συμβόλαια! Είναι δυνατόν; “

Εύχομαι να μην φτάσουμε κάποια στιγμή στο σημείο, οι μισές (!!!) εργάσιμες ώρες της ημέρας, να μην έχουν κάλυψη”, μου αναφέρει στέλεχος μεγάλης βιομηχανίας, η οποία προσπαθεί και μόνη της να συνάψει κάποιες συμφωνίες εκτός Ελλάδας, για να μη βρεθεί προ πολύ δυσάρεστων εξελίξεων

Αλλά ,ο κοινωνικός εφιάλτης θα είναι όταν θα αναγκαστούμε να χρησιμοποιούμε το ρεύμα μόνο για κάποιες ώρες την ημέρα. Προοπτική που μέχρι χθες φάνταζε μακρινή, αλλά πλέον και αρμοδίως υπάρχουν επίσημες παραδοχές, με δηλώσεις προετοιμασίας εδάφους.

Λέγαμε για τους άλλους ευρωπαίους, ότι τον χειμώνα “θα κρυώσει ο κ@λος τους”, αλλά δεν διακρίνω επί του παρόντος κάποια εχέγγυα ότι δεν θα συμβεί και σε μας…