Προσυπέγραψε και ο υπουργός Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης τη συμφωνία μεταξύ Total και Energean, σύμφωνα με την οποία η δεύτερη εξαγοράζει το μερίδιο του γαλλικού Ομίλου για τις πετρελαϊκές έρευνες στο Ιόνιο Πέλαγος και συγκεκριμένα στο λεγόμενο «Θαλάσσιο Πεδίο-2».
Οι γάλλοι κατείχαν το ήμισυ των δικαιωμάτων στο συγκεκριμένο οικόπεδο και πλέον αυτά τα δικαιώματα ανήκουν στην Energean. Μετά και την επικύρωση της συμφωνίας των Total – Energean, η τελευταία κατέχει στο «Θαλάσσιο Οικόπεδο -2» το 75% και τα ΕΛ.ΠΕ το 25%.
Την ίδια στιγμή η Energean εξετάζει αρκετές διεθνείς ευκαιρίες κυρίως εξαγωγές ιδιαίτερα εξαγωγή μεγάλων ποσοτήτων στην Αίγυπτο που «διψάει» για CNG, προκειμένου να φτάσει το στόχο των 8 δις. κ.μ. ετησίως.
Η συμφωνία με τους Γάλλους πάντως είχε συναφθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ενώ τώρα έχει και «τη βούλα» της κυβέρνησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η TOTAL επαναπροσδιορίζει τις προτεραιότητές της στον ευρύτερο χώρο της Μεσογείου, «κοιτάζοντας» τον θαλάσσιο άξονα Κύπρου-Ισραήλ-Αιγύπτου αλλά στρέφεται γενικότερα σε άλλα πιθανά κοιτάσματα χερσαία και θαλάσσια, μακράν της «αρχαιότερα γνωστής θάλασσας του πλανήτη» που είναι η Μεσόγειος.
Οι ίδιες, διπλωματικές πληροφορίες αναφέρουν πως η δράση του μεγάλου γαλλικού Ομίλου επανακαθορίζεται εν μέρει και από τις γεωπολιτικές εξελίξεις ιδιαίτερα στη σχετικά κοντινή Λιβύη.
Το λεγόμενο Πεδίο ή Οικόπεδο -2, βορειοδυτικά της Κέρκυρας είχε το 2017 με διεθνή διαγωνισμό στην κοινοπραξία των εταιριών Total (50%) – Edison (25%) – ΕΛ.ΠΕ (25%). Με την εξαγορά του χαρτοφυλακίου έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων της Edison από την Energean, το μερίδιο της ιταλικής πέρασε στην ελληνική εισηγμένη στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τελ Αβίβ
Η Energean, μετά την εξαγορά της Edison, βρέθηκε και με τη θαλάσσια παραχώρηση από τους ιταλούς, στην δυτική πλευρά του Ιονίου Πελάγους με το συγκεκριμένο θαλάσσιο πεδίο να συνορεύει ουσιαστικά με το «Θαλάσσιο Πεδίο-2».
Για την ιστορία αναφέρουμε πως στα τέλη Φεβρουαρίου η Energean είχε ανακοινώσει για τη συμφωνία με την Total: «Οι εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα έχουν εξακριβώσει ότι το Block 2 περιέχει ένα τμήμα ενός δυνητικά μεγάλου στόχου σε αντικλινική δομή στην οροφή της Ιουρασικής Απουλίας πλατφόρμας. Η δομή αυτή», τονιζόταν σε ανακοίνωση της Energean, «εκτιμάται ότι παρουσιάζει αναλογίες προς το θαλάσσιο πεδίο Vega στην Ιταλία, στο οποίο είναι Operator με ποσοστό 60% η Edison E&P. Η δομή αυτή έχει ήδη καλυφθεί τμηματικά από σεισμικά δύο διαστάσεων και είναι χαρακτηριστικό ότι περνά και στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους με το 60% αυτής να βρίσκεται στο Block 2. H Edison E&P, έχει ήδη ποσοστό 25% στη συγκεκριμένη άδεια, ενώ επίσης συμμετέχει στο γειτνιάζον θαλάσσιο Block 84F.R-EL που βρίσκεται στην ιταλική πλευρά του Ιονίου Πελάγους» και θα κάνει και σε αυτή την πλευρά έρευνες.
Παράλληλα η Energean αναμένει το πρώτο αέριο από το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ σε περίπου 10 μήνες από σήμερα. Πρόσφατα υπέγραψε δύο νέα συμβόλαια προμήθειας τα οποία φέρνουν τις συνολικές συμβολαιοποιημένες ποσότητες στα 7 δις. κ.μ. ετησίως και πλέον έχει απομείνει αδιάθετο 1 δις. κ.μ. από τα 8 που είναι το σύνολο.
Τέλος, η Energean έχει ανακοινώσει ότι οι κεφαλαιακές της δαπάνες για το 2020 αναμένονται στα 625-685 εκατ. δολάρια από 635-705 εκατ. που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.