Στο πρόγραμμα εμβολιασμών της Ελλάδας στους κατοίκους στα νησιά αναφέρεται το Reuters, που σημειώνει ότι στόχος είναι να γίνει η διαδικασία πριν το καλοκαίρι, κάτι που θα φέρει ελπίδα για εισροή τουριστών.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στη διαχείριση της πανδημίας. «Παρά τη δεκαετή οικονομική κρίση που αποδυνάμωσε τον δημόσιο τομέα υγείας, η Ελλάδα μέχρι στιγμής έχει πετύχει ένα σχετικό success story κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με ποσοστά κρουσμάτων και απωλειών μικρότερα από αυτά που κατέγραψαν ορισμένοι από τους πλέον ευημερούντες Ευρωπαίους γείτονές της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάτοικοι απομακρυσμένων νησιών έκαναν το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε εκστρατεία στην οποία συμπεριλαμβάνονται και μικροσκοπικά χωριά, μερικά με όχι περισσότερους από 2.000 κατοίκους.

Πολλά από τα νησιά, σημειώνει το δημοσίευμα, προστατεύτηκαν από την απόσταση και η ζωή συνεχίστηκε σχετικά ανενόχλητη από την πανδημία. Οι εμβολιασμοί σκοπεύουν να διασφαλίσουν ότι αυτό θα συνεχιστεί πριν τους καλοκαιρινούς μήνες και θα φέρει ελπίδα για εισροή τουριστών. 

Η Ελλάδα έχει εμβολιάσει μέχρι στιγμής πάνω από 208.000 πολίτες και ευελπιστεί στην παγκόσμια ανάπτυξη που θα επιτρέψει στους παραθεριστές να επιστρέψουν το καλοκαίρι με στόχο να διασωθεί η τουριστική βιομηχανία, που αντιπροσωπεύει περίπου το 1/5 της οικονομίας της.

Σύμφωνα με τον τοπικό γιατρό Σταύρο Σταυρόπουλο, στο Καστελόριζο το 80% των κατοίκων έχει ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου, από τότε που στο νησί έφτασε κλιμάκιο για εμβολιασμούς, εδώ και τρεις ημέρες, ενώ σε όλους υπάρχει ισότιμη αντιμετώπιση.

«Είναι πολύ σημαντικό, ειδικά για τα μικρά νησιά που δεν έχουν μεγάλα νοσοκομεία για τους κατοίκους, να εμβολιαστούν, ώστε οι πολίτες να είναι προστατευμένοι όταν υπάρξουν τουριστικές αφίξεις» είπε ο Νικόλαος Ταχτζής, νοσοκόμος που μετείχε στα εμβολιαστικά κλιμάκια.