Για πρώτη φορά, η ελληνική υφαλοκρηπίδα αποτυπώνεται επίσημα σε ρυθμιστικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλήρη επήρεια ηπειρωτικής χώρας και νησιών. Ο Χάρτης Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού που υπογράφτηκε πρόσφατα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αποτελεί ένα ισχυρό διπλωματικό εργαλείο, θέτοντας σε σαφές πλαίσιο χρήσεις και ζώνες στον θαλάσσιο χώρο της Ελλάδας.

Με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ΕΕ και χιλιάδες νησιά, η χώρα μας αποκτά επιτέλους ρυθμιστικό πλαίσιο για τις θαλάσσιες δραστηριότητες, από την αλιεία και τον τουρισμό μέχρι την ενεργειακή εκμετάλλευση και τις ιχθυοκαλλιέργειες. Η εξέλιξη αυτή, όπως υπογραμμίζεται, δεν είναι μόνο χωροταξική ή περιβαλλοντική, αλλά και γεωστρατηγική, καθώς αποτελεί εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου σε εθνικό επίπεδο.

Επόμενος σταθμός: Υδρογονάνθρακες και Chevron

Η ενεργοποίηση του σχεδίου συμπίπτει χρονικά με το ενδιαφέρον της Chevron για έρευνες στην περιοχή, ένα βήμα που χαρακτηρίζεται ως ψήφος εμπιστοσύνης στη χώρα. Οι θαλάσσιες περιοχές που χαρτογραφούνται, είναι και οι ίδιες όπου προβλέπεται να γίνουν σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες. Ο σχεδιασμός προβλέπει προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού εντός του 2025, ενώ οι πρώτες γεωτρήσεις αναμένονται από το 2026.

Η κυβέρνηση επιδιώκει ταχύτητα και σαφή χρονοδιαγράμματα, προετοιμάζοντας παράλληλα συνάντηση με τη διοίκηση της Chevron στις ΗΠΑ για την περαιτέρω διερεύνηση ενεργειακών επενδύσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ενέργεια στην καθημερινότητα: Στήριξη και σταθερότητα

Πέρα από τις γεωστρατηγικές κινήσεις, το Υπουργείο στρέφει το βλέμμα και στην πραγματική καθημερινότητα των πολιτών. Το κόστος ενέργειας παραμένει πρόκληση για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η στρατηγική της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  • Παρεμβάσεις στην ΕΕ για άρση στρεβλώσεων στην αγορά
  • Εγχώριες μεταρρυθμίσεις για καταπολέμηση ρευματοκλοπής και μείωση τεχνικών απωλειών
  • Στοχευμένες ενισχύσεις σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις

Μάλιστα, αναμένεται η ανακοίνωση οικονομικής ενίσχυσης για 1 εκατομμύριο μικρομεσαίες επιχειρήσεις για το διάστημα Δεκέμβριος 2024 – Φεβρουάριος 2025, καλύπτοντας μέρος του αυξημένου κόστους ρεύματος.

Πασχαλινή επαγρύπνηση στο ηλεκτρικό δίκτυο

Η εορταστική περίοδος συνδυάζεται με χαμηλή ζήτηση και υψηλή παραγωγή από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο ανισορροπιών στο δίκτυο. Οι αρμόδιοι φορείς βρίσκονται σε πλήρη επιφυλακή, με μέτρα ελέγχου και περιορισμού παραγωγής, ιδίως από φωτοβολταϊκά χωρίς τηλεχειρισμό. Το θετικό είναι ότι παρατηρείται συμμόρφωση άνω του 90% από τους παραγωγούς.

Για όσους αγνοούν τις οδηγίες, το Υπουργείο ενεργοποίησε αυστηρές κυρώσεις και ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία περίοδος χάριτος. Η ασφάλεια του ενεργειακού συστήματος προέχει.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απηύθυνε ευχαριστίες στα στελέχη των φορέων που εργάζονται αδιάκοπα τις Άγιες Ημέρες, διασφαλίζοντας απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση για όλους. Όπως δήλωσε: «Εργαζόμαστε για ένα κράτος που προστατεύει, στηρίζει και εξελίσσεται – ακόμη και τις πιο ιερές μέρες».

Διαβάστε ακόμη: