H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει εκ νέου τα επιτόκια με τις αγορές να προεξοφλούν την απόφαση, αλλά όπως σημειώνει το Bloomberg, θα τηρήσει σιγή ιχθύος σχετικά με τον ρυθμό και την έκταση της περαιτέρω δράσης, καθώς ο πληθωρισμός δεν έχει ακόμη τιθασευτεί.
Μετά από μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο, την οποία ακολούθησε μια παύση τον Ιούλιο, το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 3,5% την Πέμπτη, σύμφωνα και με τους 68 οικονομολόγους που ερωτήθηκαν από το Bloomberg. Δύο άλλα επιτόκια θα αναπροσαρμοστούν επίσης στο πλαίσιο της ανανέωσης της πολιτικής που παρουσιάστηκε τον Μάρτιο.
Ενώ ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει πέσει και η ανάκαμψη της οικονομίας των 20 χωρών παραπαίει, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εξακολουθούν να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις επίμονες πιέσεις στις τιμές – ιδίως στον τομέα των υπηρεσιών, όπου οι μισθοί αυξάνονται με ταχείς ρυθμούς.
Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι το 2024 θα δούμε τουλάχιστον μία ακόμη κίνηση πέραν της Πέμπτης – ειδικά με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ να είναι έτοιμη να ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα.
«Μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται σχεδόν τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε η Τζάνετ Χένρι, παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC. «Αλλά θα με εξέπληττε πολύ αν υπάρχει οποιαδήποτε σαφής καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων».
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η πολιτική.
Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ εμφανίστηκαν σχετικά ενωμένοι στην υποστήριξη μιας μείωσης των επιτοκίων αυτή την εβδομάδα, αν και εμφανίζονται ρωγμές πέραν αυτού και οι συγκρούσεις γίνονται πιο πιθανές όσο το επιτόκιο καταθέσεων πλησιάζει το 3%.
Άλλες δύο μειώσεις το 2024
Οι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο και τον Δεκέμβριο, διατηρώντας αυτόν τον τριμηνιαίο ρυθμό μέχρι να φθάσουν το 2,5% Σε αυτό το τελικό σημείο πολλοί εκτιμούν το λεγόμενο ουδέτερο επιτόκιο που δεν περιορίζει ούτε τονώνει την οικονομία.
Η ΕΚΤ θα μειώσει επίσης τα κύρια επιτόκια αναχρηματοδότησης και οριακής χρηματοδότησης κατά 60 μονάδες βάσης το καθένα – μέρος μιας αναμόρφωσης του πλαισίου πολιτικής της με στόχο, τελικά, να δώσει στις τράπεζες μεγαλύτερη δυνατότητα να αποφασίζουν για το πόσα μετρητά χρειάζονται για να λειτουργήσουν.
Προς το παρόν, με την ποσοτική σύσφιξη να απέχει χρόνια από την ολοκλήρωσή της και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να εξακολουθεί να είναι πλημμυρισμένο με ρευστότητα, θα πρέπει να υπάρξουν ελάχιστες ή και καθόλου επιπτώσεις στις αγορές ή την οικονομία.
Νέες προβλέψεις για τον πληθωρισμό
Ο τελευταίος γύρος των τριμηνιαίων προβλέψεων της ΕΚΤ δεν αναμένεται να αλλάξει πολύ σε σχέση με τον προηγούμενο – πιθανότατα επιβεβαιώνοντας την πεποίθηση της ΕΚΤ ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% στα τέλη του 2025. Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες.
Ορισμένοι αξιωματούχοι ακούγονται τώρα πιο ανήσυχοι για την οικονομική ανάπτυξη, η οποία παραπαίει μετά από την ανάκαμψη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας είδαν την αύξηση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος κατά το δεύτερο τρίμηνο να αναθεωρείται προς τα κάτω σε 0,2% από 0,3%
«Η οικονομική δραστηριότητα θα καθορίσει τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων», δήλωσε ο Τζόρντι Χέρμανς διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Aegon Asset Management.
Τα γεράκια, ωστόσο, τονίζουν ότι η εντολή της ΕΚΤ είναι η σταθερότητα των τιμών – όχι η ανάπτυξη.
ΤΗ υπόθεση ότι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2% το 2025 στηρίζεται στη συγκράτηση των μισθολογικών αυξήσεων, στην απορρόφηση μέρους των μισθολογικών αυξήσεων από τα κέρδη των εταιρειών και στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ώστε να μειωθεί το κόστος ανά μονάδα προϊόντος.
Τα πρόσφατα στοιχεία ήταν καλύτερα από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο – ιδίως η πρόοδος στις αμοιβές ανά εργαζόμενο που ήταν μικρότερη από ό,τι ανέμενε η ΕΚΤ. «Μια ακόμη μείωση κατά 25 μονάδες βάσης φαίνεται σχεδόν τελειωμένη υπόθεση», δήλωσε η Tζάνετ Χένρι παγκόσμια επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC. «Αλλά θα με εξέπληττε πολύ αν υπάρχει οποιαδήποτε σαφής καθοδήγηση σχετικά με τη μελλοντική πορεία των επιτοκίων». Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ μπορεί να προσφέρει κάποιες ενδείξεις για το πού κατευθύνεται η πολιτική.
Άλλοι δείκτες, ωστόσο, παραμένουν απογοητευτικά αυξημένοι: Ο υποκείμενος πληθωρισμός ήταν 2,8% τον περασμένο μήνα, ενώ τα κέρδη στις τιμές των υπηρεσιών επιταχύνθηκαν στο 4,2%.
«Η ΕΚΤ θα πρέπει να εστιάσει πολύ περισσότερο στον πυρήνα του πληθωρισμού εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών ενέργειας, ο οποίος αποτελεί έναν αρκετά καλό προγνωστικό δείκτη του μελλοντικού πληθωρισμού», δήλωσε ο Βόλκερ Βίλαντ, καθηγητής νομισματικής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Γκαίτε της Φρανκφούρτης.
Η μείωση επιτοκίων από τη Fed
Η πολυαναμενόμενη έναρξη της μείωσης των επιτοκίων στις ΗΠΑ θα μπορούσε επίσης να έχει αντίκτυπο στην Ευρώπη.
Μια μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 50 μονάδες βάσης, αντί για 25, θα μπορούσε να συσπειρώσει την υποστήριξη προς την ΕΚΤ να μειώσει το κόστος δανεισμού τον Οκτώβριο – ιδίως αν το ευρώ ανατιμηθεί έναντι του δολαρίου. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό αυτή την εβδομάδα, ωστόσο, ώθησαν τους διαπραγματευτές να περιορίσουν τα στοιχήματα σε μια μεγαλύτερη κίνηση από τη Fed.