Τα μέτρα στήριξης από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης κατά τη διάρκεια της πανδημίας και του πολέμου στην Ουκρανία θα συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό τα επόμενα χρόνια, δήλωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Οι αυξημένες δαπάνες θα ενισχύσουν την αύξηση των τιμών κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες φέτος, κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες το 2026 και κατά 0,3 ποσοστιαίες μονάδες το 2027, σύμφωνα με την προδημοσίευση του μηνιαίου δελτίου της ΕΚΤ που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Οι τριμηνιαίες προβλέψεις των εμπειρογνωμόνων του Μαρτίου έβλεπαν τον πληθωρισμό να διαμορφώνεται κατά μέσο όρο στο 2,3% το 2025, προτού υποχωρήσει στο 1,9% το 2026 και στο 2% το 2027. Χωρίς τις πρόσθετες δαπάνες, θα ήταν κάτω από τον στόχο του 2% σε κάθε έτος.
Στην ανάλυση συζητήθηκε επίσης ο αντίκτυπος της στήριξης στην οικονομική ανάπτυξη, η οποία κατά τη διάρκεια του Covid περιελάμβανε επιδοτήσεις μισθών και μετά την εισβολή της Ρωσίας βοήθησε τα νοικοκυριά να ανταποκριθούν στους αυξανόμενους λογαριασμούς ενέργειας.
Εκτιμάται ότι «στήριξε σημαντικά την πραγματική αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2020-2022», ανέφερε η ΕΚΤ. Μετά από αυτό, καθώς οι κυβερνήσεις ανακάλεσαν ορισμένα από τα μέτρα, ήταν «σε γενικές γραμμές ουδέτερη ή είχε κάπως μετριοπαθή επίδραση στην ανάπτυξη».
Για να καταλήξει στα συμπεράσματά της, η μελέτη συγκρίνει με ένα αντιφατικό σενάριο που δεν περιλαμβάνει καμία στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής. Το βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει τις πρόσφατες ανακοινώσεις των κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για υψηλότερες αμυντικές και άλλες δημόσιες δαπάνες.
Διαβάστε ακόμη:
- Χατζηδάκης: Τον Σεπτέμβριο έρχονται νέα μέτρα στήριξης για τη μεσαία τάξη
- Πώς η Μελάνια «έσωσε» τον Τραμπ στην κηδεία του Πάπα – Οι τέσσερις λέξεις που του είπε
- Ελληνικό ακτινίδιο: Πρωταθλητής στις εξαγωγές και «βασιλιάς» στις διεθνείς αγορές
- Δημογραφικό πρόβλημα: Μείωση πληθυσμού κατά 1,5 εκατομμύριο έως το 2050 στην Ελλάδα