search

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η ΕΚΤ μαζεύει τη ρευστότητα και οι τράπεζες καλούνται να επιστρέψουν 300 δις

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ εντάσσεται στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εδώ και δεκαετίες.

Νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0.50% από την ΕΚΤ παρά το σοκ της Silicon Valley Bank

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρχίζει την αντίστροφη της πρωτοφανούς ροής χρήματος που διοχέτευσε στις τράπεζες τα τελευταία χρόνια.

Την επόμενη εβδομάδα οι τράπεζες της Ευρωζώνης καλούνται να αποπληρώσουν δάνεια αξίας σχεδόν 300 δισ. ευρώ στην ΕΚΤ, ένα ποσό που αποτελεί το μεγαλύτερο στα 22 χρόνια ύπαρξης του ευρώ.

Η απόφαση αυτή της ΕΚΤ εντάσσεται στην προσπάθειά της να τιθασεύσει τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη εδώ και δεκαετίες.

Οι τράπεζες θα πρέπει, λοιπόν, να βγάλουν από τα ταμεία τους 296 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί ένα μέρος από τη συνολική χρηματοδότηση που έλαβαν, ύψους 2,1 τρισ. ευρώ, στο πλαίσιο των ενεργειών μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTROs) όταν θα έχουν την πρώτη ευκαιρία να το κάνουν στις 23 Νοεμβρίου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα από τις αποπληρωμές αφορά στις χώρες της περιφέρειας, οι οποίες θα δουν μεγαλύτερο ποσοστό των κρατικών τους ομολόγων να επανέρχεται στην αγορά, τα οποία είχαν δεσμευτεί από την ΕΚΤ ως εγγύηση για τα δάνεια TLTROs.

Πρόκειται για την πρώτη ημερομηνία εθελοντικών αποπληρωμών αυτή στις 23 Νοέμβρη και ενδέχεται κάποιες τράπεζες να επιλέξουν την επόμενη στις 21 Δεκεμβρίου, ούτως ώστε να έχουν καλύτερη εικόνα για την κατάσταση του ισολογισμού τους πριν τα τελικά αποτελέσματα της τρέχουσας χρήσης.

Η ΕΚΤ βέβαια έδωσε έξτρα κίνητρο στις τράπεζες να πληρώσουν τώρα αυτά τα δάνεια, γιατί οι επόμενες δόσεις θα είναι με άλλη, ακριβότερη τιμολόγηση.

Όσοι έχουν γεμάτο ταμείο, είναι προφανές ότι θα σπεύσουν…

Άλλωστε, στις 15 Δεκεμβρίου, θα υπάρξει απόφαση και για το άλλο πακέτο χρηματοδότησης της ΕΚΤ, το APP (Αγορά Περιουσιακών Στοιχείων) των 3,3 τρισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: