Η πληροφορία είναι έγκυρη και θέλει τον επικεφαλής λοιμωξιολόγο του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα, να έχει εδώ και καιρό εισηγηθεί την εισαγωγή στα φάρμακα μονοκλωνικών αντισωμάτων στη χώρα μας.
Τα άλματα της ιατρικής στη διάρκεια της πανδημίας συγκαταλέγονται στις λιγοστές θετικές συνέπειες της συνεχιζόμενης τραγωδίας που έχει κοστίσει, με συντηρητικές εκτιμήσεις, 3,5 εκατομμύρια ζωές σε όλο τον κόσμο. Αν στην αρχή της πανδημίας οι γιατροί χορηγούσαν δοκιμαστικά φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν για άλλες ασθένειες, πλέον διαθέτουμε την πρώτη κατηγορία φαρμάκων που έχουν αναπτυχθεί ειδικά για την αντιμετώπιση του Sars-CoV-2. Πρόκειται για τα κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων, που έλαβαν επείγουσα αδειοδότηση στις ΗΠΑ στα τέλη του 2020 και στην Ευρωπαϊκή Ενωση τον Φεβρουάριο του 2021.
Πρόκειται για τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούν αρκετές πλέον χώρες. Ο αρμόδιος πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας είχε απορρίψει κατηγορηματικά την εισήγηση Τσιόδρα, με την αιτιολογία ότι απαιτείται να λάβουν τα εν λόγω φάρμακα κανονική ευρωπαϊκή άδεια κυκλοφορίας και όχι άδεια επείγουσας χρήσης, όπως σήμερα.
Τι είναι τα μονοκλωνικά φάρμακα αντισωμάτων
Τα μονοκλωνικά αντισώματα είναι βιοτεχνολογικά φάρμακα, δηλαδή προκύπτουν από κυτταρικές καλλιέργειες και όχι από απλή σύνθεση της δραστικής ουσίας με χημικές μεθόδους. Αυτό σημαίνει ότι απαιτούνται πολύ πιο χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες ώστε να διασφαλιστούν η ποιότητα και η καθαρότητα των δόσεων. Παρ’ όλα αυτά, το πόσο κοστίζουν οι διαδικασίες αυτές είναι τόσο καλά κρυμμένο μυστικό που δεν το γνωρίζουν ούτε καν τα μεσαία στελέχη των φαρμακευτικών εταιρειών.
Οι οργανώσεις που ασχολούνται με την πρόσβαση στα φάρμακα εκτιμούν ότι αν για τα απλά χάπια οποιασδήποτε ασθένειας, όσο κι αν χρεώνονται αυτά, το κόστος παραγωγής σπανίως ξεπερνά τα 5 ευρώ ανά δόση, για τα βιοτεχνολογικά φάρμακα το κόστος μπορεί να φθάσει τα 100 ή και 200 ευρώ ανά δόση.