Δεν χωρεί αμφιβολία ότι στο περιθώριο της σύγκρουσης Ρωσίας – Ουκρανίας, είμαστε αυτόπτες μάρτυρες μιας Ευρώπης που αλλάζει, που ακολουθεί κοινή γραμμή σε θέματα γεωπολιτικά, σε οικονομία, ενέργεια, δημοσιονομική και νομισματική πολιτική και εξοπλιστικά προγράμματα, που επιτέλους για πρώτη φορά λειτουργεί ως μία και ενιαία οντότητα, επιτυγχάνοντας μια πραγματική Ευρωπαϊκή Ένωση για μοναδική φορά από την ίδρυσή της!

Ουδέποτε στο παρελθόν, για περισσότερο από 40 χρόνια, η Ευρώπη επέδειξε τέτοια αντανακλαστικά, τέτοια στάση, τέτοια αποφασιστικότητα στη λήψη μέτρων, επιβολή κυρώσεων, στρατιωτική – εξοπλιστική ενεργοποίηση, κλείσιμο συνόρων, κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Ρώσων ολιγαρχών…

Ο Πούτιν και η Ευρώπη που αλλάζει …

Είναι προφανές, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι εκείνο που κατόρθωσε να επιτύχει ο Πούτιν με την εισβολή του στην Ουκρανία και τις πάσης φύσεως απειλές, είναι να συνενώσει σε μια ενιαία οντότητα την Ευρώπη, που μετά την αποχώρηση της Βρετανίας έβλεπε να χάνει τον βηματισμό της…

Και μετά βεβαιότητας η Ενωμένη Ευρώπη δείχνει να μετεξελίσσεται σε έναν πανίσχυρο οργανισμό, δεν σηκώνει μύγα στο σπαθί της και ταυτοχρόνως μπορεί να υπερασπίζεται και να προωθεί τα κοινά γεωπολιτικά και οικονομικο-επιχειρηματικά συμφέροντά της!

Η Ευρώπη αλλάζει, αποκτά κοινή στρατιωτική πολιτική, με τη Γερμανία για πρώτη φορά μετά τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο να προχωρεί σε ιλιγγιώδεις δαπάνες ύψους 100 δισ. ευρώ για εξοπλισμούς και 2% ετησίως του ΑΕΠ για προμήθεια αμυντικού υλικού!!!

Η χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, τα ομόλογα και τα επιτόκια

Επιπροσθέτως η Ευρώπη προχωρά σε χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής, για λόγους ακρίβειας και πληθωρισμού αλλά και των παρενεργειών από το ουκρανικό ζήτημα και την ρωσική επιθετικότητα! Ενώ πέραν πάσης αμφιβολίας η ΕΚΤ θα διατηρήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων προκειμένου να συνεχίσει να τροφοδοτεί με ρευστότητα τα κράτη και το τραπεζικό σύστημα!

Την ίδια ώρα παρατηρούμε το ΝΑΤΟ να ενισχύεται. Και εκεί που η Βορειοατλαντική Συμμαχία έδειχνε να φθίνει και να αποσυσπειρώνεται, την ώρα τούτη επαναδραστηριοποιείται ουσιαστικά, αποκτά και πάλι υπόσταση, ρόλο και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που προϋπέθεταν τη σύστασή της!

Και ταυτοχρόνως οι Ηνωμένες Πολιτείες επιστρέφουν και πάλι ενεργά στα ευρωπαϊκά δρώμενα από τα οποία είχαν αποχωρήσει τα τελευταία χρόνια σταδιακά, με αποκορύφωμα την εποχή Τραμπ που επήλθε και η οριστική αποχώρηση – απομάκρυνση!

Η μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα

Υπό αυτά τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε επίπεδο γεωπολιτικό, η Ελλάδα βρίσκεται προ μιας μεγάλης και ίσως μοναδικής ευκαιρίας!

Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να έχει διαλέξει ξεκάθαρα, χωρίς μασημένα λόγια και σκόρπιες κουβέντες, την πλευρά με την οποία η χώρα ανεπιφύλακτα τάσσεται, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί τόσο από την αλλαγή των ευρωπαϊκών πολιτικών συσχετισμών αλλά και των γεωπολιτικών ισορροπιών στη λεκάνη της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, καθώς και από τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ, αλλά και τη σφιχτή νομισματική πολιτική που ανακοίνωσε ο διοικητής της FED, που προβλέπει λελογισμένη και όχι επιθετική, αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων!

Οι γεωπολιτικές ισορροπίες – συμμαχίες και το στοίχημα Μητσοτάκη

Η σύσφιξη των σχέσεων με την Αμερική, η στρατηγική συμμαχία με τη Γαλλία, αλλά και η αλλαγή πολιτικής από τη Γερμανία, που μετά την αποχώρηση Μέρκελ από την καγκελαρία επαναδιατυπώνει τις σχέσεις της με Ρωσία και Τουρκία, δημιουργούν νέα δεδομένα για την Ελλάδα, με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να καλούνται να διαχειριστούν μια πρόκληση και μια ευκαιρία ανάκαμψης σε όλα τα επίπεδα, που ξεπροβάλλει μέσα από την ανισοκατανομή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή λόγω της σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας και την επιθετική – ιμπεριαλιστική λογική που διέπει τον Πούτιν!

Και καλείται την ώρα τούτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχοντας αποσπάσει την στήριξη της κοινωνίας, η πλειονότητα της οποίας συντάσσεται με τους χειρισμούς του βάσει των δημοσκοπήσεων, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς κομματικές ή άλλες προσεγγίσεις, να διαχειριστεί το στοίχημα της ανάκαμψης, της ενεργειακής κρίσης, των ρυθμών ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας και της ανασυγκρότησης του Χρηματιστηρίου και της επιχειρηματικής αγοράς!

Μέσα από την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, των διαρθρωτικών αλλαγών, των μεγάλων έργων, την διάχυση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, των εμβληματικών ιδιωτικοποιήσεων και των big deals που αλλάζουν το κλίμα και τον επιχειρηματικό χάρτη σε τράπεζες, ενέργεια, κατασκευές και βιομηχανία!