Δικαίωμα στα κράτη -μέλη να απαγορεύουν ουσιαστικά την εισαγωγή ρωσικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) θα δώσει η Ευρωπαϊκή Ένωση,  χωρίς την εφαρμογή νέων ενεργειακών κυρώσεων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, οι υπουργοί Ενέργειας είναι έτοιμοι να υποστηρίξουν μια πρόταση που θα δώσει στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να απορρίψουν την προκράτηση χώρων αποθήκευσης από Ρώσους εξαγωγείς για τις αποστολές LNG.

Ενώ από μόνες τους οι κυβερνήσεις θα χρειάζονταν ακόμη διαβουλεύσεις, μεταξύ άλλων με χώρες της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να χρησιμοποιήσουν τον μηχανισμό, το εργαλείο θα μπορούσε να συνεχίσει να μειώνει τη ροή ενεργειακών προϊόντων από τη Ρωσία.

Η έγκριση της πρότασης αναμένεται στη συνάντηση πολιτικής των υπουργών σήμερα Τρίτη στις Βρυξέλλες, σημειώνει το δημοσίευμα. Ο προτεινόμενος κανονισμός θα χρειαστεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το οποίο έχει προτείνει τις δικές του λύσεις για τον περιορισμό των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου. Της νέας πρότασης για αποκλεισμό εισαγωγών ηγούνται η Φινλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και η Πολωνία.

Η κίνηση είναι μέρος της προσπάθειας της ΕΕ να απομακρυνθεί από το ρωσικό φυσικό αέριο μετά την εισβολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Ενώ οι ροές φυσικού αερίου στους αγωγούς έχουν πέσει σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ, οι αποστολές LNG από τη Μόσχα έχουν αυξηθεί.

Διαβάστε περισσότερα