Το μέτρο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει το δρόμο για μετατροπή των Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.
Η ΕΕ δίνει πράσινο φως στη διαδικασία μετατροπής των χορηγήσεων κρατικών δανείων σε επιδοτήσεις, όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στο Ρ/Σ Real Fm.
Το μέτρο όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών ανοίγει το δρόμο για μετατροπή των Επιστρεπτέας Προκαταβολής σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Παράλληλα είπε ότι η Κομισιόν εγκρίνει παράλληλα την αύξηση στο όριο κρατικών ενισχύσεων.
Υπενθυμίζεται ότι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παρατείνει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021 το προσωρινό πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, το οποίο είχε εγκριθεί στις 19 Μαρτίου 2020 για τη στήριξη της οικονομίας στο πλαίσιο της έξαρσης του κορονοϊού. Η Επιτροπή αποφάσισε επίσης να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του προσωρινού πλαισίου, αυξάνοντας τα ανώτατα όρια που καθορίζονται σε αυτό και δίνοντας τη δυνατότητα μετατροπής ορισμένων επιστρεπτέων μέσων σε άμεσες επιχορηγήσεις έως το τέλος του επόμενου έτους.
Τα νέα ανώτατα όρια είναι 225.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή γεωργικών προϊόντων (προηγουμένως 100.000 ευρώ), 270.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας (προηγουμένως 120.000 ευρώ) και 1,8 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται σε όλους τους άλλους τομείς (προηγουμένως 800.000 ευρώ). Όπως και προηγουμένως, οι ενισχύσεις αυτές μπορούν να συνδυαστούν με ενισχύσεις ήσσονος σημασίας ύψους έως 200.000 ευρώ ανά επιχείρηση (έως 30 .00 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και έως 25.000 ευρώ ανά επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον γεωργικό τομέα) για περίοδο τριών οικονομικών ετών, υπό την προϋπόθεση ότι συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις των αντίστοιχων ενισχύσεων ήσσονος σημασίας.
Ειδικά για το νέο μέτρο κάλυψης παγίων δαπανών ορίζεται πως για τις επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση του κορονοϊού, με απώλειες κύκλου εργασιών ύψους τουλάχιστον 30% κατά τη διάρκεια της επιλέξιμης περιόδου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019, το κράτος μπορεί να συνεισφέρει στην κάλυψη μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων που δεν καλύπτονται από τα έσοδά τους, έως 10 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση (προηγουμένως 3 εκατ. ευρώ).
Επίσης όπως τόνισε τις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για να καταθέσουν αιτήσεις όσοι δεν υπέβαλαν τα σχετικά για την εκδήλωση ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 Έτσι, δίνεται η ευκαιρία να υποβάλουν κατ’ εξαίρεση αίτηση ένταξης όσες επιχειρήσεις δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους, αλλά δεν υπέβαλαν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Επίσης την ίδια μέρα θα μπορούν να καταθέσουν αιτήσεις και νέες επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν έναρξη εργασιών την περίοδο 1.11.2019-29.2.2020 ή 1.8.2020-31.10.2020 και ανήκουν στους πληττόμενους Κωδικούς Αριθμούς Δραστηριότητας (ΚΑΔ). Οι επιχειρήσεις αυτές δεν είχαν αρχικά δυνατότητα ένταξης στον 5ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής λόγω του χαμηλού τζίρου που εμφάνιζαν κατά την πρώτη περίοδο της επιχειρηματικής δραστηριοποίησής τους και θα λάβουν στήριξη ανεξάρτητα από το τζίρο τους.
Σημειώνεται ότι το Υπ. Οικονομικών είχε ανακοινώσει την Τετάρτη την πρόθεσή του να διευρύνει τους δικαιούχους της ενίσχυσης, παρέχοντας τη δυνατότητα να ενταχθούν σε αυτόν τον κύκλο του χρηματοδοτικού εργαλείου Προκαταβολής.
«Βάλαμε τον πήχη της μείωσης σε καλύτερο επίπεδο από αυτό που βάζει η Ευρώπη. Εδώ βάλαμε όριο το 20% ενώ στην ΕΕ υπάρχει το 30%» σημείωσε.
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας για τον προϋπολογισμό είπε ότι «οι εκτιμήσεις που κάνουμε σήμερα δε διαφοροποιούν αυτό που έχουμε προβλέψει. Το 2021 θα είναι καλύτερη χρονιά αλλά δε θα καλυφθούν όλες οι απώλειες του 2020. Η ανάκαμψη θα είναι σταδιακή και θα πάρει μεγάλο κομμάτι και από το 2022. Η ΕΚΤ εκτιμά, μάλιστα, ότι θα γίνει το τέλος του 2022. Εμείς εκτιμούμε ότι θα γίνει νωρίτερα.» Βέβαια αναγνώρισε στο φόντο της συζήτησης για νέο απαγορευτικό ότι όσο μπαίνουν περιορισμοί στην αγορά τόσο επηρεάζεται η οικονομία και βέβαια καλείται να πάρει μέτρα και να στηρίξει επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Ξεκαθάρισε, δε, ότι η κυβέρνηση είναι στο πλευρό της αγοράς χωρίς πάντα βέβαια να μπορεί να καλύψει το σύνολο των απωλειών.
«Όσο πιο γρήγορά αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση τόσο πιο γρήγορα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα. Η οικονομία έπεται της υγείας αλλά πρέπει να ισορροπήσουμε. Άρα το θέμα το θέμα των εμβολίων είναι πού σημαντικό» τόνισε.
Επίσης ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι καταγράφεται αύξηση της αποταμίευσης σε τομείς της οικονομίας καταγράφηκε από το Νοέμβριο αύξηση τζίρου με βάση τα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Π.χ. στα ηλεκτρικά είδη η αύξηση είναι πάνω από 30%,
Παράλληλα ο κ. Σταϊκούρας έθεσε το θέμα του τζίρου αναφοράς, δηλαδή το ότι πολλές επιχειρήσεις το τετράμηνο που ζητούνταν στοιχεία δεν μπορούσαν να αποδείξουν ότι είχαν μίνιμουμ τζίρου τα 150 ευρώ. Ειδικά ανέφερε σε σχέση με τα ταξί ότι πάνω από 16.000 εντάχθηκαν στο μέτρο ενώ 8. 238 ταξί δεν μπήκαν γιατί δεν μπορούσαν να αποδείξουν το τζίρο αναφοράς για το 2019.
Σε σχέση με τα πρακτορεία ΟΠΑΠ ο κ. Σταίκούρας είπε ότι εξετάζουν να δουν γιατί πάνω από 900 επιχειρήσεις δεν μπήκαν στην Επιστρεπτέα 5. Όπως είπε πιθανόν να έχουν γίνει λάθη.
Σε σχέση με το μαξιλάρι ο υπ. Οικονομκών ανέφερε ότι προχωρούν σε λελογισμένες κινήσεις διαχείρισης ενώ χαρακτήρισε μεγάλη επιτυχία την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.
«Στα 34 δισεκ ευρώ τα ταμειακά διαθέσιμα. Κάθε μήνα αυξάνουν και μειώνονται καθώς πολλοί κλάδοι ανοίγουν και κλείνουν. Άρα κάθε μήνα έχουμε πρωτογενές έλλειμμα. Το ταμείο της χώρας έχει καλύψει με βέλτιστο τρόπο τα ελλείμματα αυτά και χωρίς να ξέρουμε πότε θα λήξει η κρίση. Δε θα επιστρέψουμε σε μνημονιακές πολιτικές γιατί κάνουμε νοικοκυρεμένη χρήση του ταμείου.»
«Το χρέος όλων των κρατών της Ευρώπης αυξάνεται. Όμως είναι κομβικό πόσο είναι το χρέος κα πότε πρέπει να το πληρώνεις. το προφίλ του χρέους έχει βελτιωθεί και ταυτόχρονα δανειζόμαστε με μηδενικό σχεδόν επιτόκιο» συμπλήρωσε.
Αναφορικά με την εστίαση τόνισε ότι «έχουμε βοηθήσει σημαντικά την εστίαση π.χ ΦΠΑ, ενοίκια, αναστολές, κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών. Δεν καλύπτουμε όλες τις απώλειες αλλά σε αντίθεση πχ. με τη Γερμανία που άφησε ελεύθερες τις απολύσεις. εμείς δεσμεύουμε τους εργοδότες σε μη απολύσεις. Σε 12 χώρες της ΕΕ το κράτος πληρώνει το 70% των εισφορών ενώ εδώ το παίρνουμε όλα πάνω μας» υπογράμμισε ο υπ. Οικονομικών.