search

ΚΟΣΜΟΣ

Η ΕΕ χρηματοδοτεί μεγάλο έργο υποδομής μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας

H ΕΕ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής υποδομής στο λιμάνι της Κωνστάντζας, με επιχορήγηση €43,5 εκατ.

romaniamoldovabridge

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε να υποστηρίξει με επιχορηγήσεις €616 εκατ. συνολικό αριθμό 35 έργων που θα επιτρέψουν επενδύσεις σε βασικές υποδομές οι οποίες θα είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς, ανακοίνωσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (EC).

Μετά την έγκριση της λίστας επιλεγμένων έργων από τα κράτη μέλη της Ένωσης στις 20 Δεκεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης να εγκρίνει σύντομα τις αποφάσεις χρηματοδότησης.

Μεταξύ των έργων, υπάρχει μια νέα οδική γέφυρα μεταξύ Ρουμανίας και Μολδαβίας που εκτιμάται ότι θα κοστίσει €33 εκατ. (χωρίς ΦΠΑ), από τα οποία η ΕΕ θα χρηματοδοτήσει τα μισά στο πλαίσιο του προγράμματος Connecting Europe Facility CEF της Ευρώπης.

Η γέφυρα, που είναι απαραίτητη τόσο στη Ρουμανία όσο και στη Μολδαβία, θα στηρίξει τις οικονομικές, κοινωνικές και ανθρώπινες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Θα συμβάλει στη βελτίωση της οικονομικής ανταγωνιστικότητας της Ρουμανίας αναπτύσσοντας τις υποδομές μεταφορών, εξυπηρετώντας τη διεθνή διαμετακομιστική κυκλοφορία εμπορευμάτων και ανθρώπων“, σχολίασε ο γραμματέας Ionel Scriosteanu.

Σημειώνεται ότι ακόμη ένα έργο που χρηματοδοτείται από την ΕΕ στο πλαίσιο του ίδιου προγράμματος προβλέπει τον εκσυγχρονισμό της σιδηροδρομικής υποδομής στο λιμάνι της Κωνστάντζας, με επιχορήγηση €43,5 εκατ.

Με την έναρξη της ρωσικής εισβολής και την ανάγκη εντοπισμού νέων οδών μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία, αυξήθηκαν οι εξαγωγές που κατευθύνονταν στο λιμάνι της Κωνστάντζας. Εξαιτίας αυτού, οι αρχές αποφάσισαν να ενισχύσουν τις επενδύσεις.

Η σιδηροδρομική εταιρεία CFR ανέφερε στις αρχές Δεκεμβρίου ότι 35 γραμμές και 75 νέες συσκευές τροχιάς άνοιξαν ξανά στην κυκλοφορία.

Διαβάστε ακόμη: