Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων δύο δεκαετιών βρίσκεται η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στον στρατό των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία της Gallup.

Το εύρημα θεωρείται ιδιαίτερης σημασίας. Κι αυτό επειδή ο στρατός είχε διατηρήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών, ακόμη κι όταν άλλοι θεσμοί, όπως η αστυνομία, τα δημόσια σχολεία και η οργανωμένη θρησκεία παρουσίαζαν πτώση. Ωστόσο, παρά την υποχώρηση των ποσοστών, παραμένει ένας από τους πλέον αξιόπιστους θεσμούς της Αμερικής.

Σε δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη από 1 έως 22 Ιουνίου, το 60% των ερωτηθέντων εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον στρατό, που κατατάχθηκε στη δεύτερη θέση μεταξύ των 17 θεσμών που συμπεριλήφθηκαν στο ερωτηματολόγιο. Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι μικρές επιχειρήσεις. Ο στρατός παραμένει μπροστά από την αστυνομία (43%), το ιατρικό σύστημα (34%) και η οργανωμένη θρησκεία (32%). Οι εφημερίδες (18%) και το Κογκρέσο (8%) βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

Η εμπιστοσύνη άρχισε να υποχωρεί μετά τη χαοτική αποχώρηση από το Αφγανιστάν

Η εμπιστοσύνη των Αμερικανών στον στρατό της χώρας κυμαινόταν μεταξύ 50% και 58%, κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και των απειλών για την ισχύ των ΗΠΑ, όπως η κρίση ομηρίας στο Ιράν, σύμφωνα με την Gallup.

Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στον στρατό αυξήθηκε μετά τη νίκη στον πόλεμο του Κόλπου και στη συνέχεια μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Η δημόσια εμπιστοσύνη άρχισε να μειώνεται μετά τη χαοτική αποχώρηση των ΗΠΑ από το Αφγανιστάν το 2021.

Οι Ρεπουμπλικάνοι δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον στρατό, όμως το ποσοστό μειώθηκε από το 91% το 2020 στο 68% φέτος. Στους Δημοκρατικούς, η εμπιστοσύνη αυξήθηκε στο 62% όταν ξεκίνησε η θητεία του Τζο Μπάιντεν, έκτοτε όμως έχει υποχωρήσει.