Κλιμακώνονται οι φόβοι για εξάπλωση του πολέμου στη Γάζα, καθώς το Ισραήλ σκότωσε τον αναπληρωτή ηγέτη της Χαμάς, Saleh al-Arouri σε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην πρωτεύουσα του Λιβάνου Βηρυτό την Τρίτη.

Ο Arouri, 57 ετών, ήταν ο πρώτος ανώτερος πολιτικός ηγέτης της Hamas που δολοφονήθηκε αφότου το Ισραήλ εξαπέλυσε τη συντριπτική αεροπορική και χερσαία επίθεση εναντίον της οργάνωσης πριν από σχεδόν τρεις μήνες, μετά την επίθεση σοκ και την επιδρομή της σε ισραηλινές πόλεις.

Ο ηγέτης της Hezbolah Hassan Nasrallah έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ να μην προβεί σε δολοφονίες σε λιβανέζικο έδαφος, υποσχόμενος “σκληρή αντίδραση”.

Η Hezbolah ανέφερε την Τρίτη ότι είχε στοχεύσει με πυραύλους μια ομάδα ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή του Μαρτζ, μετά τη δολοφονία του Arouri.

Το Ισραήλ κατηγορεί εδώ και καιρό τον Arouri για θανατηφόρες επιθέσεις εναντίον πολιτών του, αλλά ένας αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε ότι βρισκόταν επίσης “στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων” που διεξάγονται από το Κατάρ και την Αίγυπτο για την έκβαση του πολέμου στη Γάζα και την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων που κρατούσε η Hamas.

«Εκδίκηση»

Το Ισραήλ είχε κατηγορήσει τον Arouri, συνιδρυτή της στρατιωτικής πτέρυγας της Hamas, των Ταξιαρχιών Izz-el-Deen al-Qassam, ότι διέταζε και επέβλεπε επί χρόνια επιθέσεις της Hamas στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

“Περιμένω το μαρτύριο (θάνατο) και νομίζω ότι έχω ζήσει πάρα πολύ καιρό”, δήλωσε ο Arouri τον Αύγουστο του 2023, αναφερόμενος στις ισραηλινές απειλές για την εξόντωση των ηγετών της Hamas,  είτε στη Γάζα είτε στο εξωτερικό.

Ο Nasser Kanaani, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, δήλωσε ότι η δολοφονία του Arouri “αναμφίβολα θα πυροδοτήσει ένα νέο κύμα στις φλέβες της αντίστασης και το κίνητρο για αγώνα κατά των σιωνιστών κατακτητών, όχι μόνο στην Παλαιστίνη αλλά και στην περιοχή και μεταξύ όλων των αναζητητών της ελευθερίας παγκοσμίως”.

Εκατοντάδες Παλαιστίνιοι βγήκαν στους δρόμους της Ραμάλα και άλλων πόλεων της Δυτικής Όχθης για να καταδικάσουν τη δολοφονία του Arouri, φωνάζοντας: “Εκδίκηση, εκδίκηση, Κασάμ!”.

Διαβάστε ακόμη: