Ο Μπομπ Άιγκερ, ο γενικός διευθυντής της Disney, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι ο όμιλος θα «μειώσει» το προσωπικό του κατά περίπου 7.000 θέσεις, προκειμένου να κάνει εξοικονόμηση κόστους και να βελτιώσει την κερδοφορία ιδίως των πλατφορμών streaming του αμερικανικού γίγαντα της ψυχαγωγίας.

«Μολονότι είναι κάτι απαραίτητο για να αντιμετωπιστούν οι σημερινές δυσκολίες, δεν παίρνω ελαφρά αυτή την απόφαση», ανέφερε ο κ. Άιγκερ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξης με αναλυτές στους οποίους παρουσίασε τα απογοητευτικά αποτελέσματα χρήσης τριμήνου της επιχείρησης.

Disney: Πώς επηρεάζεται η εταιρεία από τον «πόλεμο» των μετόχων

Η Disney αντιμετωπίζει μία σημαντική πρόκληση από τον ακτιβιστή επενδυτή Nelson Peltz , σύμφωνα με τους Financial Times και σχετίζεται με το πόσες από τις μετοχές της κατέχονται από έναν από τους υπαλλήλους της, τον πρόεδρο της Marvel, Isaac Perlmutter.

Ο Perlmutter, ο κύριος υποστηρικτής της ώθησης του Peltz να κερδίσει μια θέση στο διοικητικό συμβούλιο της Disney, έγινε ο δεύτερος μεγαλύτερος μεμονωμένος μέτοχος της εταιρείας το 2009, όταν πούλησε τη Marvel στη Disney σε μια συμφωνία μετρητών και μετοχών αξίας 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εκείνη την εποχή, μόνο ο Steve Jobs κατείχε περισσότερες μετοχές, τις οποίες απέκτησε αφού πούλησε την Pixar στη Disney.

Δεν είναι σαφές πόσες μετοχές διατηρεί ακόμη ο Perlmutter, ο οποίος αναφέρεται στον διευθύνοντα σύμβουλο Bob Iger. Αν υποθέσουμε ότι ο Perlmutter δεν έχει προσθέσει ή πουλήσει μετοχές της Disney από τότε που έκλεισε η συμφωνία της Marvel, το μερίδιό του θα ανέρχεται σε 2,4 δισ. δολάρια, περίπου το 1 τοις εκατό της εταιρείας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των FT. Μόνο οι επενδυτές με μερίδια 5 τοις εκατό ή περισσότερο πρέπει να γνωστοποιήσουν τις συμμετοχές τους.

Το μέγεθος του μεριδίου του Perlmutter είναι μείζονος σημασίας, επειδή μια μεγάλη συμμετοχή θα μπορούσε να ανατρέψει την κλίμακα υπέρ των Peltz’s Trian Partners, εάν «η διαφορά των ποσοστών» είναι τόσο μικρή, όσο ήταν σε μερικές από τις προηγούμενες μάχες για το «κουμάντο» της εταιρείας. Ο Peltz, ο οποίος απέκτησε μερίδιο 900 εκατομμυρίων δολαρίων στη Disney πέρυσι, είναι γνωστός για τις ακτιβιστικές του εκστρατείες εναντίον μεγάλων εταιρειών καταναλωτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένης της Procter & Gamble το 2017.

Διαβάστε ακόμη: