Αν και θέλουμε έναν μήνα –περίπου– για να διακριβωθούν καλύτερα οι επισφάλειες από τα δάνεια της πανδημίας τα οποία είχαν μορατόρια, η πρώτη εικόνα δείχνει ότι οι τραπεζίτες είχαν δίκιο όταν έλεγαν ότι από τα 21-22 δισ. ευρώ “παγωμένα” δάνεια θα έχουμε μη εξυπηρετούμενα κοντά στο 20-25%, δηλαδή 5-5,5 δισ. ευρώ, και όχι 8 – 10 δισ. ευρώ όπως υποστηρίζει σταθερά η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ανώτερα τραπεζικά στελέχη σημειώνουν ότι οι τράπεζες σε αρκετές περιπτώσεις δεν χρειάζεται να λάβουν προβλέψεις, ενώ αν το έκαναν δεν θα το ήθελε ο Ευρωπαίος επόπτης προκειμένου να απελευθερωθούν κεφάλαια για νέα δάνεια.
Οι τραπεζίτες και οι εταιρίες διαχείρισης κόκκινων δανείων έχουν υπ’ όψιν τους επίσης ότι θα εφαρμοστούν σταδιακές ρυθμίσεις για το 20-25% που δεν θα πληρώνουν δόσεις μετά την λήξη της μη πληρωμής δόσεων.
Εκεί ακριβώς στηρίζεται και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος στηρίζει την άποψή του στο εξής γεγονός ότι οι τράπεζες διαχρονικά έχουν προχωρήσει σε ρυθμίσεις επί ρυθμίσεων σε δάνεια, με αποτέλεσμα να υπάρχουν χορηγήσεις οι οποίες ουσιαστικά είναι μη εξυπηρετούμενες, αλλά οι τράπεζες τις “κρύβουν’ με αυτές τις συνεχείς ρυθμίσεις.
Τι θα συμβεί στο τέλος; Ο Ευρωπαίος επόπτης έχει το πάνω “χέρι” κατά τη γνώμη μας, ενώ όλα θα εξαρτηθούν από τον ρυθμό των εμβολιασμών και την εικόνα των διεθνών αγορών, καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα βγουν για ομόλογα tierII για συνθετικές τιτλοποιήσεις, ενω θα προχωρήσουν και σε άλλες ενέργειες ώστε να βελτιώσουν την κεφαλαιακή τους εικόνα.