Εγκαίρως το radar.gr σας είχε πληροφορήσει πως η ΔΕΗ ως μέτοχος, θα αποβάλλει από το διαγωνισμό για τον θυγατρικό ΔΕΔΔΗΕ (πρόκειται για τον Εθνικό Διαχειριστή Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας με μονοπωλιακή θέση στην αγορά) …οτιδήποτε κινεζικό.
Σας είχαμε επίσης πληροφορήσει για τις ανησυχίες αλλά και τις πυκνές τηλεφωνικές παρεμβάσεις παραγόντων της Κομισιόν από την περιβόητη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού ( DG) για το θέμα. Ο,τι ακριβώς σας είπαμε έγινε πραγματικότητα.
Η ΔΕΗ έδειξε αρμοδίως «κόκκινη κάρτα» τόσο στην State Grid (είναι ήδη ο στρατηγικός επενδυτής του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της επίσης μονοπωλιακής εταιρίας Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), όσο και στην PEC (αυτό είναι το μητρικό σχήμα, συμμετέχει με θυγατρική εταιρία του στο διαγωνισμό). Οι δύο κινεζικοί κολοσσοί συμμετείχαν στο market test για τον ΔΕΔΔΗΕ και ήταν έτοιμοι για δυνατό χτύπημα ώστε να εξαγοράσουν το 49% του Διαχειριστή Διανομής.
«Η Εταιρία μας τους ενημέρωσε πολύ διπλωματικά αλλά ξεκάθαρα πως δεν μπορούν να λάβουν μέρος στον διαγωνισμό, λόγω σύγκρουσης συμφερόντων. Μια απόφαση κατά τη γνώμη μου απόλυτα σωστή αφού η κινεζική διείσδυση εξελίσσεται σε …κίτρινο πυρετό! Οι Κινέζοι αγοράζουν ότι ΔΕΝ κινείται και ότι επιθυμούν» μας λέει την άποψή του κορυφαίος τεχνοκράτης της ΔΕΗ που συνδιαλέγεται και με το Υπουργείο Ενέργειας και συνεχίζει: «και θεσμικά όμως στην προκήρυξη του διαγωνισμού του ΔΕΔΔΗΕ, αναφέρεται ότι η συμμετοχή εταιρειών, που συνδέονται με τον ΑΔΜΗΕ προκαλούν σύγκρουση συμφερόντων ανταγωνισμού (conflict of interest) και άρα μένουν εκτός της διαδικασίας. Ο όρος αυτός δεν είχε μπει τυχαία στον διαγωνισμό, καθώς θεωρούνταν δεδομένο ότι αργά ή γρήγορα κάθε εταιρεία δικτύου, είτε της υψηλής τάσης, όπως ο ΑΔΜΗΕ, είτε της μέσης και χαμηλής, όπως ο ΔΕΔΔΗΕ θα βρεθούν αντιμέτωπες στον ανταγωνισμό σε μια σειρά από υπηρεσίες ηλεκτρισμού, όπως η αποθήκευση, άρα σωστά αποβάλλονται οι Κινέζοι» μας λέει το κορυφαίο στέλεχος. Διατυπώνει τέλος την πρόβλεψη ότι : «εμείς περιμένουμε 4-6 κοινοπραξίες στην πρώτη φάση του διαγωνισμού μια εξέλιξη πολύ ικανοποιητική. Στο market test από τους συμβούλους βολιδοσκοπήθηκαν σχεδόν 80 εταιρίες και ενδιαφέρθηκαν 19, καθόλου άσχημη επίδοση».
Το radar.gr όμως σας αποκαλύπτει σήμερα και μια άλλη πτυχή του αποκλεισμού των Κινέζων, που προέκυψε από το ρεπορτάζ εντός ΔΕΗ και …αλλαχού: εδώ και κάμποσους μήνες, ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή (για την ακρίβεια: για τη ΜΗ συμμετοχή) Κινέζων στα ενεργειακά δρώμενα της χώρας μας εκδηλώνεται και από τον 2ο όροφο επιβλητικού κτιρίου επί της Βας.Σοφίας, δίπλα ακριβώς από το Μέγαρο Μουσικής.
Ο δημοφιλής και κινητικότατος προϊστάμενος-ένοικος του κτιρίου έχει εκφράσει βαθιές ανησυχίες για την «κινεζική εισβολή» σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας αλλά κυρίως στα ενεργειακά για τα οποία ενδιαφέρονται σφόδρα και οι συμπατριώτες του, τόσο από γεωπολιτική όσο και από επιχειρηματική άποψη.
Βεβαίως αυτές οι «βαθύτατες ανησυχίες» (το διατυπώνω πολύ κομψά!) δεν εκφράστηκαν προς τον κ.Στάσση της ΔΕΗ αλλά πολύ πιο πάνω. Μάλιστα μαθαίνω πως σε διάφορες συζητήσεις που έγιναν αρμοδίως, αναφέρθηκε ως παράδειγμα η σημαδιακή χρονιά του 2015 όταν η τότε κυβέρνηση Τσίπρα (με Βαρουφάκη, Λαφαζάνη και άλλους …επαναστάτες) ζήτησαν κάποια δις δολάρια ΚΑΙ από την Κίνα ώστε να διευκολυνθούν στην αποχώρησή τους (;) από την ΕΕ.
Οι συνομιλητές μας υπενθυμίζουν σε όλους τι έλαβαν τελικώς ο κ. Τσίπρας και οι συνεπαναστάτες τους από το Πεκίνο: Ακριβώς ότι υποψιάζεστε και εσείς…