Η Ουκρανία θα λάβει δεκαεννέα γαλλικής κατασκευής συστήματα πυροβολικού «Καίσαρας» μέσα στις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με σημερινή (14/04) ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας της Δανίας.
Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση της χώρας είχε γνωστοποιήσει ότι θα παραχωρήσει τα συστήματα πυροβολικού, έπειτα από επίσημο αίτημα του Κιέβου προς την Κοπεγχάγη.
Συνεργασία Γαλλίας – Αυστραλίας για εφοδιασμό της Ουκρανίας με «χιλιάδες» οβίδες 155 χιλιοστών
Γαλλία και Αυστραλία θα συνεργασθούν για να εφοδιάσουν την Ουκρανία με οβίδες των 155 χιλιοστών, ώστε να στηρίξουν το Κίεβο στον πόλεμο με τη Ρωσία, σύμφωνα με τους Υπουργούς Άμυνας των δύο χωρών, Σεμπαστιέν Λεκορνού και Ρίτσαρντ Μαρλς.
«Πολλές χιλιάδες οβίδες των 155 χιλιοστών θα κατασκευασθούν από κοινού», τόνισε ο κ. Λεκορνού, ενώ, ο κ. Μαρλς έκανε λόγο για «σχέδιο ύψους πολλών εκατομμυρίων δολαρίων» και «μία νέα συνεργασία μεταξύ των αμυντικών βιομηχανιών» των Γαλλίας και Αυστραλίας.
Η συμφωνία «αποτελεί μέρος της προσπάθειας στήριξης» της Ουκρανίας ώστε Καμπέρα και Παρίσι να διασφαλίσουν ότι «θα αντέξει στη σύγκρουση και θα θέσει τέλος στον πόλεμο, με τους δικούς της όρους», προσέθεσε ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας.
«Οι παραδόσεις θα αρχίσουν εντός του πρώτου τριμήνου του 2023», γνωστοποίησε ο Σεμπαστιέν Λεκορνού. Οι Υπουργοί Άμυνας συνεδρίασαν στο Παρίσι μαζί με τους ομολόγους των Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά και Πένι Γουόνγκ, στο πλαίσιο της πρόσφατης ανανέωσης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Οι δεσμοί της Γαλλίας με την Αυστραλία υπέστησαν «ρήξη» το 2021, όταν η Καμπέρα ακύρωσε σημαντική σύμβαση για την παράδοση γαλλικών υποβρυχίων, προτιμώντας να αποκτήσει αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια. Ο Ρίτσαρντ Μαρλς επιβεβαίωσε σήμερα (30/01) ότι η Αυστραλία δε σχεδιάζει να αποκτήσει συμβατικά υποβρύχια, μέχρι να τής παραδοθούν τα πυρηνοκίνητα, διαψεύδοντας τις ελπίδες της Γαλλίας ότι θα μπορούσαν οι δύο χώρες να καταλήξουν σε ενδιάμεση συμφωνία.
Οι οβίδες των 155 χιλιοστών χρησιμοποιούνται σε πολλά συστήματα πυροβολικού που έδωσαν οι δυτικές χώρες στην Ουκρανία, όπως στα γαλλικά Caesar, τα αμερικανικά M777 και τα γερμανικά Panzerhaubitze 2000.
Διαβάστε ακόμη: