Αποκαλύψαμε πριν από μερικές ημέρες ότι με αφορμή τις συζητήσεις που πραγματοποιούνται σε επίπεδο κορυφής, μεταξύ της κυβέρνησης και της Διοίκησης της ΔΕΗ, για την διάθεση ενός επιπλέον ποσοστού της τάξης του 10% σε έναν ή και περισσότερους επιχειρηματικούς ομίλους μέσω placement που πιθανότατα θα διενεργήσει η Goldman Sachs ως ο διεθνής σύμβουλος της Δημόσιας Επιχείρησης, φημολογείται στην αγορά ότι 2 πανίσχυροι εγχώριοι επιχειρηματικοί όμιλοι έχουν επιδείξει σοβαρό ενδιαφέρον!

Σήμερα επανερχόμαστε και φέρνουμε στην δημοσιότητα το απτό ενδιαφέρον που επιδεικνύει ένας «τρίτος παίκτης», που όμως είναι ήδη «μέσα στο κόλπο», για την απόκτηση του επιπρόσθετου 10% της ΔΕΗ που θα διατεθεί σε ιδιώτες επενδυτές!

Σύμφωνα με πληροφορίες το πανίσχυρο αμερικανικό fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο που δραστηριοποιείται στην χώρα μας σε ευρύ φάσμα επιχειρηματικού ενδιαφέροντος από Νοσοκομεία και Τρόφιμα μέχρι τις Ασφάλειες και όχι μόνο, «φλερτάρει» με την αγορά ενός ακόμη 10% των μετοχών της ΔΕΗ, πέραν του υφιστάμενου 10% που ήδη κατέχει και είχε αποκτήσει στην αύξηση κεφαλαίου στην τιμή των 9 ευρώ ανά μετοχή!

Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα υποστηρίζουν ότι το ενδιαφέρον του αυτό, το CVC το έχει εκφράσει ήδη τόσο στην Διοίκηση της ΔΕΗ (η οποία δεν είναι και τόσο …ζεστή όπως μου λένε), όσο και στην Goldman Sachs, ενώ ενήμερο φέρεται να είναι και το Μέγαρο Μαξίμου!

Την ίδια στιγμή, όπως έχουμε αποκαλύψει, έγκυρες πηγές που δεν επιδέχονται αμφισβήτησης σημειώνουν ότι για την είσοδο τους στην ΔΕΗ με ρόλο στρατηγικό, αποκτώντας ένα ποσοστό της τάξης του 10% ενδιαφέρονται τόσο μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, από τις ισχυρότερες του τόπου που ήδη ενασχολείται με τον χώρο της Ενέργειας και των Πετρελαίων, όσο και άλλος ένας πανίσχυρος και εύρωστος οικονομικά όμιλος επιχειρήσεων με μεγάλη δυναμική και επεκτατικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια!

Θυμίζεται ότι κατά την πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου – μαμούθ που διενήργησε η ΔΕΗ και η οποία διεξήχθη υπό τεράστια επιτυχία λόγω της συμμετοχής πλήθους ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών και επιχειρηματιών, το Αμερικανικό fund CVC με έδρα το Λουξεμβούργο απέκτησε το 10% της ΔΕΗ, ως μια στρατηγική συμμετοχή με φόντο τις εξελίξεις στο άμεσο μέλλον, όπου η ΔΕΗ θα διαδραματίσει ρόλο πρωταγωνιστικό.

Θυμίζεται ότι η τρέχουσα τιμή της μετοχής στο Χρηματιστήριο διαπραγματεύεται κάτω από την τιμή εισαγωγής των 9 ευρώ!

Στην προκειμένη περίπτωση πάντως η διεθνής συγκυρία στον χώρο της ενέργειας σε συνδυασμό με την πλήρη εξυγίανση της ΔΕΗ, τον κυρίαρχο ρόλο της στην εγχώρια αγορά και την διείσδυση της στις τηλεπικοινωνίες μέσω του δικτύου την οπτικών ινών, καθιστούν το project της απόκτησης του 10% των μετοχών της Επιχείρησης ως πολύ δελεαστικό! Που αδιαμφισβήτητα θα προκαλέσει – και ήδη προκαλεί- το ενδιαφέρον των επενδυτών οι οποίοι αναμένεται να διασταυρώσουν τα επιχειρηματικά ξίφη τους, για την απόκτηση του πολύτιμου αυτού περιουσιακού στοιχείου!

Ο Δ. Διαμαντίδης τα 11 οικόπεδα στον Αστέρα, οι 6-7 βίλες και η στροφή από τη ναυτιλία στο real estate!

Είχαμε πρώτοι αποκαλύψει πριν μερικούς μήνες την επιθετική διείσδυση του εφοπλιστή Διαμαντίδη όχι γενικώς στο real estate αλλά ειδικώς στα οικόπεδα – φιλέτα του Αστέρα Βουλιαγμένης όπου αρχικά είχε αποκτήσει 10 (!!!) από τα 13 οικόπεδα που έχουν βγει προς πώληση, στην τιμή των 40 εκατ. ευρώ έκαστο, ενώ προσφάτως απέκτησε και 11ο στην τιμή των 80 εκατ. ευρώ, καθώς στο διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ των αγοραπωλησιών η τιμή διπλασιάστηκε!

Η κίνηση του πολυεκατομμυριούχου εφοπλιστή Δ. Διαμαντίδη να αποκτήσει τα 11 από τα 13 οικόπεδα που βγήκαν προς πώληση από τους Άραβες διαχειριστές στον Αστέρα Βουλιαγμένης και να ανεγείρει τουλάχιστον έξι, ίσως και 7 υπερπολυτελείς βίλες εκεί όπου δέσποζε κάποτε το εμβληματικό ξενοδοχειακό συγκρότημα «Αφροδίτη» που τόσο αγαπούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, σίγουρα έχει προκαλέσει ενδιαφέρον στους επιχειρηματικούς και εφοπλιστικούς κύκλους της χώρας.

Επένδυση που πλησιάζει το 1 δις. ευρώ!!!

Διότι όπως στην πράξη προκύπτει, η επιχειρηματική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη, δεν περιορίζεται στενά στην απόκτηση ενός οικοπέδου και την ανέγερση ενός εξοχικού σπιτιού για τις καλοκαιρινές διακοπές, αλλά για μια επένδυση – μαμούθ στον τομέα του real estate της τάξης των 800 εκατ. ευρώ, ίσως και παραπάνω!!!

Και θα μπορούσε να πει κανείς, ενδεχομένως αυθαίρετα και καθ’ υπερβολήν, ότι η επένδυση αυτή καταδεικνύει μια τρόπον τινά μετακίνηση του εφοπλιστή από την ναυτιλία στο real estate!

Γιατί τι ποιο απλό από έναν επιτυχημένο εφοπλιστή να ρίξει τα χρήματα του, κοντά στο 1 δις. μάλιστα, στον τομέα που ξέρει πολύ καλά, καλύτερα από πολλούς άλλους, δια του οποίου έχει πλουτίσει άλλωστε!!!

Υπό αυτή την έννοια, σίγουρα η επενδυτική αυτή κίνηση του Δ. Διαμαντίδη προκαλεί εύλογα ερωτηματικά! Ενδεχομένως ο επιτυχημένος εφοπλιστής να θέλει σε αυτή τη φάση να επενδύσει στην ασφάλεια της στεριάς και όχι στα ρίσκα της θάλασσας.

Ίσως κεφαλαιοποιεί κέρδη και υπεραξίες και ανοίγεται σε ένα νέο τομέα, του real estate, αποκτώντας ακίνητα στο καλύτερο σημείο της Ελλάδας!!! Ποιος ξέρει; Θα δείξει…

Για την ιστορία πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι τα άλλα 2 οικόπεδα στον Αστέρα Βουλιαγμένης από τα 13 συνολικά εκ των οποίων τα 11 περιήλθαν στην ιδιοκτησία Δ. Διαμαντίδη, απέκτησε η κυρία Μαριάννα Λάτση!

Μερίσματα μαμούθ και επιστροφές κεφαλαίου 30 εκατ. + 130 εκατ. από παρελθούσες χρήσεις μοιράζει ο Σαχίνης στους μετόχους και τον κερδοσκόπο Πόλσον!

Στην …επαιτεία έχει βγει στην κυριολεξία ο (μη νόμιμος μετά την απόφαση – κόλαφος του ΣτΕ βάσει της οποίας οι μετοχές της ΕΥΔΑΠ πρέπει να επιστρέψουν στο Κράτος και η διοίκηση της έχει ορισθεί μη σύννομα) διαβόητος Χάρης Σαχίνης, γνωστός στην πιάτσα και ως «μάνατζερ του γλυκού νερού» (του οποίου η μόνη επιτυχία είναι ο διαρκής διπλασιασμός των οικονομικών του απολαβών – εν μέσω κρίσης-) προκειμένου να βρει στηρίγματα για να παραμείνει Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ!

Έτσι, μετά την παρέμβαση που ασκεί μέσω της συζύγου του στο περιβάλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία υπήρξε συμμαθήτρια στο Κολλέγιο Αθηνών με τον πρωθυπουργό, τον πρώην υπουργό Σπήλιο Λιβανό και έναν ακόμη στενό φίλο της παρέας, στέλεχος μεγάλης επιχείρησης στον τομέα του τζόγου, τώρα ο Σαχίνης (πρωτοπαλλίκαρο του Μπενίση επί ΣΥΡΙΖΑ συζύγου της γνωστής Δούρου – 101 νεκροί στο Μάτι) προσπαθεί να εκμεταλλευθεί και τον μεγαλοεπενδυτή – κερδοσκόπο Πόλσον!!!

Όπως ενημέρωσε τους εργαζόμενους της ΕΥΔΑΠ ο εκρόσωπος τους στο ΔΣ της επιχείρησης, αναφορικά με τα Oικονομικά αποτελέσματα χρήσης του 2021, η Διοίκηση εμφάνισε την εικόνα μιας εταιρείας που βρίσκεται σε διαδικασίες αφαίμαξης και συστηματικής υποβάθμισης!

1. Τα λειτουργικά έξοδα της εταιρείας αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 30.000.000€.

2. Υπήρξε μεγάλη οικονομική επιβάρυνση της εταιρείας με καλοπληρωμένους συμβούλους!

3. Η Διοίκηση συνεχίζει να κάνει αύξηση των αποδοχών της!

4. Τα αποθεματικά των ταμείων μειώνονται και είναι 270 εκατομμύρια ευρώ από 465

5. Ανακοίνωσε την διανομή σε μερίσματα του 97% των κερδών δηλαδή 30.000.000€, κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στα χρονικά της ΕΥΔΑΠ και ανήγγειλε και περαιτέρω διανομή μερίσματος από τα κέρδη παρελθουσών χρήσεων έως 130.000.000€.

Σε απλά λόγια ο Σαχίνης, που πολύ πρόσφατα επέστρεψε από το «ταξιδάκι αναψυχής» στην Νέα Υόρκη με το …πρόσχημα της συμμετοχής στο συνέδριο της Calital Link, με τα έξοδα προφανώς πληρωμένα από την κρατική επιχείρηση, μέσω της υπερβολικής διανομής μερισμάτων και τις επιστροφές κεφαλαίου που κατά σύστημα πραγματοποιεί, προσπαθεί να αποσπάσει την εύνοια και την συμπάθεια του διάσημου κερδοσκόπου, προκειμένου αυτός να ασκήσει παρέμβαση στην κυβέρνηση και να τον κρατήσει!

Έτσι, ο περίφημος Πόλσον, γνωστός από τα έργα και τις ημέρες του τόσο στην Τράπεζα Πειραιώς όσο και στην Alpha bank (με την οποία έπαιζε την «κολοκυθιά» με τα «έρχομαι – δεν έρχομαι» στην Γενική Συνέλευση και «ψηφίζω – δεν ψηφίζω» την αύξηση κεφαλαίου) αυτή την ώρα με τη διανομή μερισμάτων – χωρίς κέρδη- αλλά και τις επιστροφές κεφαλαίου κοντεύει να βγάλει στο τζάμπα (χάρις στον Σαχίνη) την επένδυση του!!!

Γιατί «πέφτει» το Χρηματιστήριο! Οι 12 λόγοι που ανακόπηκε η αυτόνομη πορεία μέχρι νεωτέρας…

Παρά το γεγονός ότι το Χρηματιστήριο της Αθήνας έχει δείξει σαφείς και ξεκάθαρες τάσεις αυτονόμησης από τις διεθνείς αγορές, ακολουθώντας τη δική του ανοδική πορεία επί τη βάσει συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και συνθηκών, εντούτοις η διεθνής αρνητική συγκυρία- λόγω συγκεκριμένων αιτιών που αποδίδονται σε αντικειμενικές αρνητικές εξελίξεις, δεν μπορεί να αφήσει ανεπηρέαστη τη Λεωφόρο Αθηνών, επηρεάζοντας στο τέλος της ημέρας προς τα κάτω τις τιμές των μετοχών!

Τούτο άλλωστε παρατηρήθηκε και χθες στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου υπήρξε μια μαζικοποίηση της αντίδρασης της αγοράς στο πλήθος των αρνητικών ειδήσεων και συγκυριών, με αφορμή εκτός των άλλων και την πτώση των ξένων αγορών. Βεβαίως χθες το αμερικανικό Χρηματιστήριο έκλεισε με θετικό πρόσημο, γεγονός που δημιουργεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας!

Πέραν όμως της μεμονωμένης αντίδρασης της ελληνικής αγοράς κατά διαστήματα, το γεγονός είναι πως οι διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές βιώνουν μια εξαιρετικά αρνητική συγκυρία, υπό το βάρος και την πίεση του πληθωρισμού που καλπάζει (Νο 1), της ανεργίας που αυξάνεται επικίνδυνα (Νο 2) και του κινδύνου ανακοπής των ρυθμών αύξησης της παγκόσμιας οικονομίας (Νο 3)!

Ο κίνδυνος του στασιμοπληθωρισμού φαντάζει (τέταρτον) πλέον ορατός με τις οικονομίες και τις αγορές να παρατηρούν αναζοπύρωση του φαινομένου που χαρακτήρισε την παγκόσμια οικονομία την δεκαετία του 1970 εν μέσω και πάλι επαναλαμβανόμενης πετρελαϊκής κρίσης!

Και το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη η Ενεργειακή κρίση (αιτία Νο 5) λόγω της εμπόλεμης κατάστασης Ουκρανίας – Ρωσίας (Νο 6) εκτινάσσει τις τιμές τόσο σε πετρέλαιο – φυσικό αέριο, όσο και στα τρόφιμα, τις πρώτες ύλες και τα πάσης φύσης καταναλωτικά αγαθά!

Η σοβούσα ενεργειακή κρίση που εκτινάσσει τις τιμές και οδηγεί σε υψηλά επίπεδα τον πληθωρισμό οδηγεί αναπόφευκτα τις κεντρικές τράπεζες με πρώτη την FED σε αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων (αιτία Νο 7) τουλάχιστον μέχρι το τέλος του χρόνου σε αυτή τη φάση! Και η αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αδιαμφισβήτητα θα μεταφερθεί και στην ΕΚΤ οδηγώντας σε μια συνολική αύξηση του κόστους του χρήματος (Νο 8) αλλά και στην προφανή πλέον αδυναμία των επιχειρήσεων και των funds να σηκώσουν εύκολο και φθηνό χρήμα (Νο 9), για να πραγματοποιήσουν επενδύσεις και εξαγορές (Νο 10), γεγονός που προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα τόσο στον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα, θέτοντας εν αμφιβόλω την υλοποίηση μεγάλων επιχειρηματικών deals, (Νο 11), όσο και στον κρατικό, καθώς ειδικά στην Ελλάδα βρίσκεται σε εξέλιξη ένα πρόγραμμα διαγωνιστικών διαδικασιών και εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων (Εθνική, Τρ. Πειραιώς, ΔΕΠΑ, Αττική οδός, 10% ΔΕΗ) που κινδυνεύουν να οδηγηθούν προς τα πίσω λόγω της αρνητικής συγκυρίας (Νο 12)!!!

Στην Ελλάδα την ώρα τούτη η πάλαι ποτέ περίφημη Σοφοκλέους έχει δείξει σημάδια αυτόνομης πορείας, στον βαθμό που αυτό μπορεί να επιτευχθεί, καθώς η εθνική οικονομία πραγματοποιεί δυναμική επιστροφή μετά την πανδημία του κορωνοιού, το ΑΕΠ κινείται ανοδικά, ο τουρισμός θα επανέλθει στα ιστορικά υψηλά (και άνω) του 2019, ενώ την ίδια στιγμή παρατηρούνται συνεχείς αναβαθμίσεις της οικονομίας και των τραπεζών από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης που φέρνουν την οικονομία ένα βήμα, ένα σκαλοπάτι πριν την επενδυτική βαθμίδα, που καλώς εχόντων των πραγμάτων θα ανακτηθεί εντός του Α’ εξαμήνου 2023 και πιθανόν πριν τις εθνικές εκλογές με τη λήξη της θητείας (Απρίλιο ή Μάιο το πιθανότερο)! Την ίδια στιγμή η απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης προσδίδει μια έξτρα δυναμική ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα ανακούφισης προς την κοινωνία που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση όσον αφορά την ακρίβεια και τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα αγγίξουν αδιαμφισβήτητα και το Χρηματιστήριο.

Χθες πάντως η αγορά, στο πνεύμα της διεθνούς μαζικοποίησης κινήθηκε πτωτικά με εξαίρεση συγκεκριμένες μετοχές όπου …κάτι γίνεται, όπως για παράδειγμα ο Ελλάκτωρ όπου οι διαπραγματεύσεις Ολλανδών – Μπακοκαυμενάκηδων συνεχίζονται …