Eρευνητές απ΄όλον τον κόσμο προβλέπουν ότι η επιδείνωση της ψυχικής υγείας θα παραμείνει πολύ μετά την υποχώρηση της πανδημίας. Το ertnews.gr  ζήτησε από τους ειδικούς οι οποίοι διαχειρίζονται καθημερινά τους ανθρώπους που υποφέρουν από ψυχικές διαταραχές  να μοιραστούν μαζί μας, τις σκέψεις τους, τις ανησυχίες και τις ελπίδες τους για τη νέα χρονιά.

Η Covid-19 ήρθε για να μείνει και έφερε μαζί της έναν νέο τρόπο συνύπαρξης επισημαίνει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια, Ελεάνα Παπαγεωργίου, η οποία  εργάζεται ως ψυχολόγος στο Τμήμα Ψυχιατρικής Εφήβων και Νέων του Γ.Ν.Α. «Γ. Γεννηματάς».

Η αλήθεια είναι πως το 2021 πέρασε σαν ένα “μούδιασμα” από τον απόηχο του 2020, μιας χρονιάς που ανατράπηκαν όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα και θεωρούσαμε δεδομένα, που δεν είχαμε σκεφτεί ποτέ μέχρι τότε να θέσουμε υπό αμφισβήτηση. Το 2021 ήταν μια χρονιά σταδιακής εγκατάστασης αυτής της νέας τάξης. Η Covid-19 ήρθε για να μείνει και μαζί της ένας άλλος τρόπος ζωής και συνύπαρξης των ανθρώπων. Οι διχασμοί αγγίζουν τα άκρα, νέες έμφυλιες διχόνοιες ξεπροβάλλουν και άγνωστο είναι ακόμα που θα μας οδηγήσουν. Ταυτόχρονα οι άνθρωποι ακολουθούν, συμμορφώνονται, υποτάσσονται άκριτα σε ιδεολογίες και παράλογες δοξασίες ένθεν και εκείθεν.

“Είναι η υποταγή”, γράφει ο Μισελ Ουελμπέκ στο τόσο αμφιλεγόμενο και σοκαριστικό φανταστικό-πολιτικό έργο του, του 2015, που οραματίζεται το όχι μακρινό μέλλον του 2022, που για εμάς πλέον αποτελεί παρόν, “η ανατρεπτική και απλή ιδέα…ότι το απόγειο της ανθρώπινης ευτυχίας έγκειται στην απόλυτη υποταγή”.
Μέσα στο 2021 κλειστήκαμε λίγο παραπάνω στο καβούκι μας και ίσως να μας δόθηκε μια ευκαιρία να κοιτάξουμε μέσα, μέσα στην ψυχή μας, μέσα στο σπίτι μας, μέσα στους αγαπημένους μας. Αρχίσαμε να αρκούμαστε στα μικρά και να μιλάμε για τη βία και την καταστροφικότητα των “μεγάλων” που για χρόνια αποσιωπούνταν και φούντωνε. Ίσως αυτή η ανατροπή να μετασχηματιστεί σε κάτι χρήσιμο ….για κάποιους…ελπίζω.