Δορυφορικές εικόνες από την ασυνήθιστη χιονοθύελλα που κάλυψε την Ελλάδα και την Τουρκία, προκαλώντας διακοπές ρεύματος και χάος στους δρόμους και ακυρώσεις πτήσεων, έδωσε στην δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία.

Οι δύο δορυφορικές εικόνες, από την  αποστολή Copernicus Sentinel-2 , δείχνουν την Αθήνα στις 25 Ιανουαρίου και στις 20 Ιανουαρίου.
Η Αθήνα στο χιόνι μέσα από τις εικόνες των ευρωπαϊκών δορυφόρων

Με διαφορά μόλις πέντε ημερών, η αλλαγή που δείχνει αυτή η σφοδρή μεσογειακή χιονοθύελλα στην ελληνική πρωτεύουσα είναι ξεκάθαρη. Πυκνό χιόνι έπεσε εδώ για περισσότερες από 12 ώρες στις 24 Ιανουαρίου, αφήνοντας χιλιάδες αυτοκινητιστές εγκλωβισμένους στον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού, με όσους δεν διασώθηκαν να πρέπει να αντιμετωπίσουν θερμοκρασίες τόσο χαμηλές έως -14°C όσο έπεσε η νύχτα.

Παρόμοιο χάος έχει προκαλέσει η καταιγίδα και στην Τουρκία. Και, αξιοσημείωτα, οι παραλίες στην Αττάλεια έχουν δει χιόνι για πρώτη φορά εδώ και 29 χρόνια.

Το Copernicus Sentinel-2 είναι μια αποστολή δύο δορυφόρων. Κάθε δορυφόρος φέρει μια κάμερα υψηλής ανάλυσης που απεικονίζει την επιφάνεια της Γης σε 13 φασματικές ζώνες. Μαζί καλύπτουν όλες τις χερσαίες επιφάνειες της Γης, τα μεγάλα νησιά, τα εσωτερικά και παράκτια ύδατα κάθε πέντε ημέρες στον ισημερινό.