search

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Art Athina γιορτάζει τα 25 της χρόνια με ένα μοναδικο επετειακό λεύκωμα

Η Art Athina γιορτάζει τα 25 χρόνια της καταγράφοντας την ιστορία της σε επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Αrt Athina 1993 -2022».

art_athina_01.jpg

Η Art Athina γιορτάζει τα 25 χρόνια της καταγράφοντας την ιστορία της σε επετειακό λεύκωμα με τίτλο «Αrt Athina 1993 -2022» και παράλληλη αρχειακή έκθεση στο Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης, στην Βαλαωρίτου 9α.

Το πολύτιμο λεύκωμα των 360 σελίδων αποτυπώνει την ιστορία και εξέλιξη του διεθνούς θεσμού μαζί και της σύγχρονης ελληνικής τέχνης από την πρώτη Art Athina τo 1993 έως σήμερα. Οι φωτογραφίες, τα έγγραφα, τα δημοσιεύματα, τα ενημερωτικά φυλλάδια, οι αφίσες, το χρονολόγιο κάνουν τον τόμο ένα πολυεργαλείο μνήμης, έρευνας και παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εκδόθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αιθουσών Τέχνης– φορέα διοργάνωσης της διεθνούς φουάρ, ενώ το αρχειακό υλικό επιμελήθηκε ο δημοσιογράφος Γιάννης Ασδραχάς, επί σειρά ετών συνεργάτης της Art Athina.

Σχεδιάστηκε από τους επίσης σταθερούς συνεργάτες της διοργάνωσης τα τελευταία χρόνια, G Design Studio.

Αίθουσες τέχνης, φιλότεχνοι, διεθνείς παρουσίες, αφιερώματα και παράλληλες δράσεις, διασυνδέσεις και συνέργειες με φορείς εντός και εκτός συνόρων, διαφορετικοί εκθεσιακοί χώροι σε πραγματικό ή ψηφιακό περιβάλλον έχουν βρει τη θέση τους στη συλλεκτική αυτή έκδοση των 300 αντιτύπων που διατίθεται ως «δώρο» της διοργάνωσης προς όλους εκείνους που την ακολουθούν αδιαλείπτως και τη στηρίζουν με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους. Συνιστά ακόμα κι έναν φόρο τιμής προς όσους την εμπνεύστηκαν, την εξέλιξαν, εργάζονται, ώστε να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε εποχής, και οραματίζονται το μέλλον της. Το λεύκωμα είναι επίσης προσβάσιμο σε όλους, σε ψηφιακή μορφή μέσω qr code.

Για τη σημασία, τη συμβολή της Art Athina στη δικτύωση της τοπικής εικαστικής σκηνής με καλλιτέχνες, φιλότεχνους και αίθουσες τέχνης των μεγάλων καλλιτεχνικών κέντρων του κόσμου, την καταγραφή των τάσεων και εν γένει τον κομβικό της ρόλο στην πολιτιστική ζωή της χώρας γράφουν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, ο υφυπουργός Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η πρώτη πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Τζούλια Δημακοπούλου και το ΔΣ του φορέα με πρόεδρο την Γιάννα Γραμματοπούλου.

Η έκθεση στον χώρο του ΙΣΕΤ-Παράρτημα Εθνικής Πινακοθήκης παρουσιάζει σε επιμέλεια Stage Design Office, πρωτότυπα και ψηφιοποιημένα τεκμήρια οργανωμένα ανά έτος, ώστε ο επισκέπτης αντιλαμβάνεται τον χαρακτήρα της κάθε φουάρ, ενώ στο κέντρο προβάλλεται φωτογραφικό υλικό σε ροή από όλες τις διοργανώσεις.

Διαβάστε ακόμη: