Η Apple Inc. επέλεξε μια ασυνήθιστη στρατηγική προσέγγιση προκειμένου να υπερασπιστεί τη συμφωνία αναζήτησης με τη Google, υποστηρίζοντας ότι αυτή μπορεί να μην είναι αναγκαία στο μέλλον και ότι ακόμα και η χρήση του iPhone ενδέχεται να αλλάξει. Ο Eddy Cue, ανώτερος αντιπρόεδρος υπηρεσιών της Apple, κατέθεσε στη δίκη κατά της Google για παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας και προειδοποίησε πως οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη αλλάζουν ριζικά το τοπίο.

Ο Cue τόνισε ότι η Apple προσανατολίζεται σε ένα νέο μοντέλο για τον Safari, το οποίο θα στηρίζεται σε τεχνολογίες όπως το ChatGPT της OpenAI, το Perplexity και το Claude της Anthropic. Παράλληλα, σημείωσε ότι ο όγκος αναζητήσεων μέσω Google σε Apple συσκευές υποχώρησε για πρώτη φορά τον Απρίλιο, καθώς οι χρήστες στρέφονται σε νέες μεθόδους πληροφόρησης βασισμένες στην AI.

Στροφή στην τεχνητή νοημοσύνη αλλά με προσοχή στη συμφωνία

Παρά το γεγονός ότι η Apple λαμβάνει περίπου 20 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από τη Google για την προεπιλεγμένη αναζήτηση στο Safari, ο Cue παραδέχτηκε ότι αυτή η συνεργασία ενδέχεται να μην είναι απαραίτητη στο μέλλον. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι δεν επιθυμεί τη διακοπή της συμφωνίας, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της δικαστικής υπόθεσης. Οι αναλυτές θεωρούν ότι η δήλωση του Cue αποσκοπεί στο να υποβαθμίσει τη σημασία της συμφωνίας για να ενισχύσει την υπερασπιστική γραμμή της Google.

Οι μετοχές της Alphabet υποχώρησαν 7,3% την Τετάρτη, ενώ της Apple κατά 1,1%. Παράλληλα, η Apple διατηρεί συμφωνίες με άλλες μηχανές αναζήτησης όπως το Bing, το Yahoo και το DuckDuckGo, όμως η Google καταβάλλει τις υψηλότερες αμοιβές. Ο Cue εξήρε την ποιότητα υπηρεσιών όπως το Perplexity, ενισχύοντας την αφήγηση ότι υπάρχει επαρκής ανταγωνισμός.

Περισσότερες ευκαιρίες για την Apple πέρα από τη Google

Ο Cue παραδέχθηκε ότι χάνει τον ύπνο του στην ιδέα να χαθεί η συμφωνία με τη Google, καθώς τα έσοδα από αυτήν, όπως και από το App Store, παραμένουν βασικοί πυλώνες ανάπτυξης. Το App Store απέφερε 26,6 δισεκατομμύρια δολάρια το τελευταίο τρίμηνο, αλλά πλέον απειλείται από δικαστικές αποφάσεις περί περιορισμού των προμηθειών για εξωτερικές πληρωμές.

Παρότι οι δύο πηγές εσόδων βρίσκονται υπό πίεση, η Apple βλέπει ευκαιρίες στον χώρο της AI. Η ενσωμάτωση υπηρεσιών όπως το ChatGPT και το Perplexity θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα έσοδα μέσω συνεργασιών ή διαφημίσεων. Η εταιρεία ήδη χρησιμοποιεί το ChatGPT στη Siri και σχεδιάζει την προσθήκη του Google Gemini εντός του έτους.

Η Apple έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με τη Google στη λειτουργία Visual Intelligence, που προσφέρει ανάλυση εικόνων μέσω AI. Ο Cue επιβεβαίωσε ότι και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει συμφωνία διαμοιρασμού εσόδων. Το ενδεχόμενο ένα μέλλον χωρίς iPhone, όπως υπαινίχθηκε ο Cue, μπορεί να φαντάζει μακρινό, αλλά αποτελεί κομμάτι μιας στρατηγικής που επιδιώκει να αναμορφώσει ριζικά το επιχειρηματικό μοντέλο της Apple.

Διαβάστε ακόμη: