Η επιχείρηση της Apple, στην πραγματικότητα, αλλάζει αρκετά καθώς αποκτά τεράστια κλίμακα και η εταιρεία φλερτάρει με τακτικές ανάπτυξης που θα μπορούσαν να θεωρηθούν είτε τολμηρές και επιθετικές είτε λίγο υπερβολικές

Καθώς η διαφοροποίηση των δραστηριοτήτων της Apple μετατοπίζεται από το να πείθει απλώς τους καταναλωτές να αγοράζουν νέα iPhone προς το να τους πείθει να αγοράζουν γενικότερα συσκευές Apple, ενώ τους δεσμεύει σε συνδρομητικές υπηρεσίες λογισμικού στις εν λόγω συσκευές, αρχίζει να γίνεται λίγο πιο πιεστική από ό,τι ήταν παλαιότερα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Epic Games κατηγόρησε την Apple για την τοποθέτηση διαφημίσεων για τις δικές της υπηρεσίες, υποστηρίζοντας ότι η Apple δεν συμμορφώνεται με τους δικούς της κανόνες. Στα πλαίσια της αλλαγής των κανονισμών απορρήτου, η Apple εισήγαγε νέες δυνατότητες προστασίας απορρήτου νωρίτερα φέτος μέσω του update του iOS 14.5, το οποίο απαιτεί από τα apps να ζητούν την άδεια των χρηστών για την παρακολούθηση τους.

Για μια εταιρεία αξίας 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το να ωθεί τους καταναλωτές να αγοράσουν κάτι μέσω του τμήματος της εφαρμογής στο οποίο συνήθως πηγαίνουν όταν προσπαθούν να διορθώσουν κάτι, μοιάζει αρκετά ανησυχητικό. Σίγουρα, είναι μόνο μια διαφημιστική θέση, αλλά η έλλειψη spam και crapware αποτελεί εδώ και καιρό σήμα κατατεθέν του οικοσυστήματος των συσκευών της Apple.

Το σύνολο των πληρωμένων συνδρομών κάθε είδους ξεπέρασε τα 700 εκατομμύρια σε όλες τις υπηρεσίες κατά τη διάρκεια του τριμήνου που ολοκληρώθηκε στις 30 Ιουνίου, μία αύξηση αξίας 150 εκατομμυρίων σε σχέση με το προηγούμενο έτος και σχεδόν τετραπλάσια από εκείνη που ίσχυε πριν από τέσσερα χρόνια.

Καθώς η Apple αρχίζει να προωθεί τη μία επί πληρωμή συνδρομή μετά την άλλη με μια ποικίλη σειρά υπηρεσιών, όπως Music, News+ tv+, Fitness+, Arcade, iCloud+ και άλλες, αρχίζει κανείς να αναρωτιέται πού οδηγούν όλα αυτά.Μια ακόμα νέα υπηρεσία είναι η υπηρεσία streaming video, Apple TV+. Η υπηρεσία Apple TV+, έχει αποκτηθεί από εκατομμύρια αγοραστές της Apple, ενώ αρκετοί καταναλωτές έχουν αποκτήσει την συνδρομητική υπηρεσία Apple One, η οποία έκανε λανσάρισμα νωρίτερα φέτος.

«Services»

Φέτος, σημειώθηκε τεράστια άνοδος στην γενική κατηγορία «Services». Το τμήμα υπηρεσιών της Apple, περιέχει πληθώρα συνδρομητικών προσφορών όπως είναι οι εγγυήσεις Apple Care, οι υπηρεσίες Apple Pay, το online storage iCloud, το App Store, η αναζήτηση διαφημίσεων αλλά και οι συνδρομητικές υπηρεσίες για τους content creators σχετικά με ειδήσεις, με μουσική, με παιχνίδια, με βίντεο και με γυμναστική. Ωστόσο βάση της τριμηνιαίας έκθεσης της εταιρείας οι συνδρομές του Apple TV+, του Arcade και του Fitness+ συνεχίζουν να αυξάνονται συμβάλλοντας στην ανάπτυξη και στην εξέλιξη.

Η Apple αρχίζει επίσης να δημιουργεί πιο σύνθετα προϊόντα συνδρομητών ανεξάρτητα από μια ενιαία εφαρμογή. Η υπηρεσία iCloud+ συνδυάζει τώρα αντίγραφα ασφαλείας με πιο εξελιγμένα χαρακτηριστικά απορρήτου στο Safari που είναι διαθέσιμα μόνο σε πελάτες που πληρώνουν. Τα διαφορετικά επίπεδα συνδρομών Apple One συνδυάζουν αυτές τις υπηρεσίες με εκπτώσεις που μπορούν να μοιραστούν με τα μέλη της οικογένειας.

Κριτική

Η εταιρεία δέχεται τόση κριτική για φαινομενικά ασήμαντα πράγματα επειδή γενικά έχει κάνει πολύ καλή δουλειά με τις συσκευές της, και οι καταναλωτές έχουν επίσης συνηθίσει να βλέπουν άλλες εταιρείες να αφήνουν αυτά τα μικρά πράγματα να μετατρέπονται σε άστοχα κίνητρα που διαβρώνουν σιγά σιγά ένα προϊόν.

Η μετατροπή της Apple σε μια επιχείρηση υπηρεσιών και συνδρομών σίγουρα δεν είναι κάτι κακό, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσει ότι κάτι τέτοιο απαιτεί πιθανώς μια αλλαγή στη σχέση της με τους καταναλωτές.