Η άνοδος των τιμών της ενέργειας και οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ενισχύουν τους φόβους για επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας τις προσδοκίες των επενδυτών με την εκτόξευση σε υψηλό 15ετίας του γερμανικού κρατικού ομολόγου να αντανακλά την αυξημένη ανησυχία των αγορών για τις διεθνείς εξελίξεις.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η απόδοση του γερμανικού bund, που αποτελεί σημείο αναφοράς για το κόστος δανεισμού των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, έφτασε στο 3,025%, καταγράφοντας άνοδο 7 μονάδων βάσης μέσα στην ημέρα.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η αγορά επαναξιολογεί την πορεία της νομισματικής πολιτικής, με τα σενάρια για διατήρηση υψηλών επιτοκίων να κερδίζουν έδαφος. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί σε γενικευμένες πιέσεις στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, με τις αποδόσεις να κινούνται ανοδικά.
Η άνοδος των αποδόσεων αποτυπώνει τη μεταστροφή του κλίματος, καθώς η αβεβαιότητα και οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο πιο «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Διαβάστε ακόμη:
- Όσο «δεν κλειδώνει» η θέση του Διοικητή της ΤτΕ από τον Στουρνάρα, ο Χατζηδάκης καραδοκεί
- Σενάρια για κάλπες έως τον Οκτώβριο υπό τη σκιά του πολέμου στη Μέση Ανατολή
- Λιμένας Ελευσίνας: Κινέζοι και ανταγωνιστές προσπαθούν να μπλοκάρουν το έργο
- Γεωργιάδης – Κωνσταντοπούλου: Έκρηξη στη Βουλή με προσωπικές αιχμές και καταγγελίες