Το απόλυτο πυραμιδικό σύστημα της Wind Media κατάφερε να πείσει μέσω των περιβόητων influencers περισσότερους από 600.000 Έλληνες να βάλουν τα χρήματά τους εκεί μέσω κάποιων δήθεν πακέτων με ποσά που άγγιζαν μέχρι και 3.000 και να κάνουν απλά Like λαμβάνοντας αμοιβές που θα τους εξασφάλιζαν για ένα χρόνο εισοδήματα μέχρι και 5000% πάνω από τα λεφτά τους,.
H Wind Media ιδρύθηκε στις 16 Απριλίου 2020, με έδρα τη Σιγκαπούρη, ενώ δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 70 χώρες.
Η Wind Media πουλούσε πακέτα που τα αποκαλούσε VIP τα οποία είχαν αξία 100, 300, 600, 1.000 και 3.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, η Wind Media μέσω της ειδικής πλατφόρμας που είχε δημιουργήσει υποσχόταν σταθερό ετήσιο εισόδημα 16 χιλ. ευρώ, εάν κάποιος πλήρωνε μία φορά 600 ευρώ.
Με το ίδιο πακέτο των 600 ευρώ, κάποιος θα έβγαζε 765 ευρώ το μήνα ή 25,5 ευρώ ανά ημέρα.
Προϋπόθεση ήταν η κατάθεση και η ανάληψη να γίνεται μόνο σε κρυπτονόμισματα USDT.
Με τον τρόπο αυτό η ανίχνευση της διαδρομής του χρήματος είναι αδύνατη.
Ο εγγεγραμμένος χρήστης έβλεπε αναρτήσεις και βίντεο, έκανε like, έκανε εγγραφή σαν ακόλουθος και στη συνέχεια έπρεπε να στείλει ένα screenshot της οθόνης του στη Wind Media, ώστε να αποδεικνύει ότι έχει δει την ανάρτηση και το βίντεο και ότι έχει πραγματοποιήσει σωστά τα «likes» και τα «follows».
Επιπλέον, κάθε νέο μέλος που θα προσκαλούσε ο κάθε εγγεγραμμένος VIΡ χρήστης θα λάμβανε 15% προμήθεια επί των κερδών του νέου χρήστη.
Η Wind Media καλούσε να νέα VIP μέλη να εγγραφούν μέσω ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων Binance, να μετατρέψουν τα ευρώ τους σε crypto Tether, να τα καταθέσουν στη Wind Media και να περιμένουν να κάνουν ανάληψη των κερδών τους, μέσω του USDT Wallet και της Binance.
Πώς έγινε γνωστή η απάτη
Αρχικά, η πλατφόρμα της Wind Media ήταν συνεπής στις πληρωμές της.
Όσο τα νέα μέλη αυξάνονταν τόσο πιο δύσκολο ήταν να πληρωθούν όλοι και κυρίως οι νεοεισερχόμενοι.
Οι ρυθμοί αύξησης των νέων μελών ήταν αλματώδεις, εάν ληφθεί υπόψη ότι η Wind Media και οι ομόκεντροι κύκλοι της έδιναν κίνητρα, ώστε τα υφιστάμενα μέλη να αναβαθμίσουν τη συνδρομή τους.
Για παράδειγμα, τα μέλη παρακινούνταν να αγοράσουν την ακριβή συνδρομή των 3.000 ευρώ εάν, για παράδειγμα, είχαν τη μηδενική συνδρομή που τους απέφερε καθημερινά μόλις 1,5 ευρώ έναντι 3 like ή εάν διέθεταν κάποια από τις φθηνότερες συνδρομές (π.χ. των 100 ευρώ).
Από την προηγούμενη Παρασκευή 20 Μαΐου, οι χρήστες της Wind Media όμως δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ανάληψη, με την εταιρεία να υποστηρίζει πως σχετιζόταν με προβλήματα που δημιούργησε στην αγορά η πτώση του κρυπτονομίσματος Luna και πως γίνεται αναβάθμιση του συστήματος πληρωμής.
Στην πραγματικότητα, ωστόσο, φαίνεται πως είχε φτάσει η ώρα που τα ηγετικά μέλη αποχωρούσαν από την πυραμίδα, αποσπώντας τα χρήματα και αφήνοντας τα μέλη στα «κρύα του λουτρού».
Μάλιστα η πλατφόρμα είχε ήδη αρχίσει να βάζει ένα τέλος για τις αναλήψεις κάτω των 1000 ευρώ, ενώ ταυτόχρονα έδινε μπόνους σε όσους κρατούσαν και μάζευαν ένα ποσό τουλάχιστον από 1000 ευρώ και πάνω για να προχωρήσουν σε ανάληψη. Παράλληλα, η πλατφόρμα προχώρησε σε ενημέρωση για κάποιες εκδηλώσεις που θα προσέφεραν μεγάλη επιστροφή στους χρήστες που έκαναν την αναβάθμιση σε υψηλότερο VIP πρόγραμμα όσο και σε αυτούς που τους είχαν προσκαλέσει.
Τη Δευτέρα, εξαφανίστηκαν όλοι οι διαχειριστές των ομάδων επικοινωνίας των μελών αλλά και οι υπεύθυνοί τους, ενώ την ίδια ώρα προσκαλούσαν τους χρήστες στην καινούρια τους πλατφόρμα που ονομαζόταν Aure, υποσχόμενοι να επιστρέψουν μέσω αυτής τα ποσά που χρώσταγαν στα μέλη τους. Ωστόσο, μετά την εγγραφή στη νέα πλατφόρμα, οι χρήστες λάμβαναν ένα εικονικό ποσό, το οποίο δεν μπορούσαν πρακτικά να κάνουν ανάληψη.
Ποιοι είναι πίσω από την Wind Media;
Το ερώτημα αυτό είναι δύσκολο να απαντηθεί, δεδομένου ότι η επωνυμία Wind Media δεν συνδέεται με συγκεκριμένη νομική οντότητα.
Κι ενώ η ιστοσελίδα της ελληνικής Wind Media έχει απενεργοποιηθεί ξαφνικά, δεν συμβαίνει το ίδιο με τη Wind Media που φέρεται να έχει έδρα τη Σιγκαπούρη.
Η εν λόγω εταιρεία υποστήριζε ότι είναι εταίρος της Mediacorp που ανήκει στον κρατικό κολοσσό της Σιγκαπούρης Temasek Holdings Ltd.
Ωστόσο, η Mediacorp έχει διαψεύσει ότι σχετίζεται με τη Wind Media Σιγκαπούρης.
Έτσι, η τελευταία έχει αφαιρέσει από την επιγραφή «about us» την αναφορά για τη συνεργασία της με την Mediacorp.
Πόσο μεγάλο είναι το «κανόνι» της Wind Media
Παρά τις ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που θέλουν η πλατφόρμα να διαθέτει 600.000 μέλη, ο ακριβής προσδιορισμός τους είναι αδύνατος.
Άλλωστε, η πλατφόρμα παθητικού εισοδήματος μετρούσε λιγότερο από 5 μήνες ζωής που σημαίνει ότι θα έπρεπε να αποκτούσε 120.000 μέλη σε μηνιαία βάση.
Εκτιμήσεις πιο κοντά στην πραγματικότητα και βασισμένες σε στοιχεία τοποθετούν τον αριθμό των μελών σε ελαφρώς περισσότερα από 12.000.
Εξάλλου, πριν από λίγους μήνες, συνδεδεμένη με την Wind Media ιστοσελίδα τοποθετούσε τον αριθμό των μελών σε 6.500.
Κατ’ επέκταση, το ύψος της ζημιάς είναι αδύνατον να προσδιοριστεί, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι τα χρήματα που χάθηκαν πλησιάζουν τα 2 δισ. ευρώ.
Τέλος, κυκλοφορούν και φήμες περί εμπλοκής γιών πολιτικών στην απάτη.