Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρώπη επιβραδύνθηκε τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ένα δύσκολο τέλος του δεύτερου τριμήνου, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Παρασκευής.

Ο flash Composite Purchasing Managers Index (PMI) της ευρωζώνης υποχώρησε στο 50,3 τον Ιούνιο από 52,8 τον προηγούμενο μήνα. Αυτό ήταν κάτω από το 52,5 που ανέμεναν οι αναλυτές. Υπενθυμίζεται ότι μια ένδειξη πάνω από 50 σηματοδοτεί μια επέκταση της δραστηριότητας, ενώ μια κάτω από 50 σηματοδοτεί μια συρρίκνωση.

«Η ανάπτυξη της επιχειρηματικής παραγωγής στην ευρωζώνη πλησίασε στο να σταματήσει τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έρευνας HCOB flash PMI που παρήγαγε η S&P Global, υποδεικνύοντας την ανανεωμένη αδυναμία της οικονομίας μετά τη σύντομη ανάκαμψη της ανάπτυξης που καταγράφηκε την άνοιξη», ανέφερε η S&P Global σε ανακοίνωσή της.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αυξάνει με συνέπεια τα επιτόκια τους τελευταίους 12 μήνες σε μια προσπάθεια να μειώσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο, τα υψηλότερα επιτόκια μπορούν να οδηγήσουν σε υψηλότερο κόστος για τις εταιρείες σε ολόκληρο το μπλοκ, και έτσι συχνά επιβαρύνουν την παραγωγή.

Σε επίπεδο χώρας, τα στοιχεία νωρίτερα την ημέρα από τη Γερμανία έδειξαν επίσης επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Οι γερμανικοί flash composite PMI μειώθηκαν στο 50,8 τον Ιούνιο από 53,9 τον Μάιο. Αυτό ήταν κατώτερο των προσδοκιών της αγοράς.

Η Γερμανία εισήλθε σε τεχνική ύφεση το πρώτο τρίμηνο του έτους, αφού συρρικνώθηκε κατά 0,3% στο τρίμηνο. Το τελευταίο τρίμηνο του 2022, η οικονομία της Γερμανίας συρρικνώθηκε κατά 0,5%.

Παρόμοια ήταν η ανάγνωση και στη Γαλλία, όπου ο σύνθετος PMI βυθίστηκε στο 47,3 από 51,2 τον Μάιο, πολύ κάτω από το αναμενόμενο 51. Αυτό οφείλεται κυρίως στην αδυναμία στον τομέα των υπηρεσιών.

Οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης επέκτεινε την πτώση τους μετά από στοιχεία, με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου δύο ετών να υποχωρεί στο 3,17% στις αρχές της συναλλαγής και την απόδοση του 10ετούς δείκτη αναφοράς να υποχωρεί στο 2,36%. Μια οικονομική επιβράδυνση τείνει να είναι αρνητική για τις αποδόσεις των ομολόγων.

Διαβάστε περισσότερα