Το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης την Πέμπτη τάχθηκε στο πλευρό της Amazon σε μια υπόθεση στην οποία ο κολοσσός του ηλεκτρονικού εμπορίου των ΗΠΑ κατηγορήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για παράνομα φορολογικά οφέλη.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο (ECJ) δήλωσε ότι η Επιτροπή, το εκτελεστικό σκέλος της ΕΕ, «δεν είχε αποδείξει» ότι μια φορολογική συμφωνία μεταξύ της Amazon και του Λουξεμβούργου ήταν «μια κρατική ενίσχυση που ήταν ασύμβατη με την εσωτερική αγορά».

«Χαιρετίζουμε την απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία επιβεβαιώνει ότι η Amazon ακολούθησε όλους τους ισχύοντες νόμους και δεν έλαβε ειδική μεταχείριση», ανέφερε η Amazon σε δήλωση την Πέμπτη.

Η υπόθεση ξεκινά από το 2017, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίστηκε ότι η Amazon έλαβε φορολογικά πλεονεκτήματα στο Λουξεμβούργο, όπου βρίσκεται η ευρωπαϊκή της έδρα.

Η Amazon διατάχθηκε να επιστρέψει 250 εκατομμύρια ευρώ (περίπου 270 εκατομμύρια δολάρια) στο Λουξεμβούργο το 2017.

Ο αμερικανικός τεχνολογικός γίγαντας άσκησε έφεση κατά της απόφασης.

Το 2021, ένα κατώτερο δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε στο πλευρό της Amazon, όπου το γενικό δικαστήριο της ΕΕ είπε ότι η Επιτροπή απέτυχε να αποδείξει ότι υπήρχε παράνομο φορολογικό πλεονέκτημα που δόθηκε στην Amazon από το Λουξεμβούργο.

Στη συνέχεια, η Επιτροπή άσκησε έφεση, στέλνοντάς το στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το ανώτατο δικαστήριο της Ευρώπης.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απέρριψε την έφεση της Επιτροπής ως ένα άλλο πλήγμα για την επικεφαλής ανταγωνισμού της ΕΕ Margrethe Vestager, η οποία προσπάθησε να χαλιναγωγήσει την εξουσία των εταιρειών τεχνολογίας που λειτουργούν στο μπλοκ των 27 μελών και να αμφισβητήσει ορισμένες από τις φορολογικές τους πρακτικές.

Σημειώνεται ότι το 2016, η Επιτροπή διέταξε την Ιρλανδία να ανακτήσει 13 δισεκατομμύρια ευρώ σε αναδρομικούς φόρους από την Apple. Ιρλανδία, που είναι Ευρωπαϊκή βάση της Apple , παρείχε στον τεχνολογικό γίγαντα των ΗΠΑ προνομιακή φορολογική μεταχείριση, υποστήριξε η ΕΕ εκείνη την εποχή.

Η Apple κέρδισε μια έφεση το 2020 για να σταματήσει το φορολογικό clawback. Αυτό είναι τώρα υπό αμφισβήτηση από την Επιτροπή. Το ΔΕΚ μπορεί να έχει τον τελευταίο λόγο και σε αυτή την υπόθεση.

Διαβάστε ακόμη: