Η πρωθυπουργός Giorgia Meloni συμμετείχε σε επίσημη κατάθεση στεφάνων για τον εορτασμό της Ημέρας Εθνικής Απελευθέρωσης της Ιταλίας, η οποία τιμά το τέλος του φασισμού και της ναζιστικής κατοχής το 1945.

Η Ημέρα της Απελευθέρωσης συνήθως συγκεντρώνει τους Ιταλούς και σηματοδοτείται με παρελάσεις.

Αλλά για πρώτη φορά μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, την κυβέρνηση της Ιταλίας ηγείται ένα κόμμα του οποίου η προέλευση βρίσκεται στο μεταφασιστικό παρελθόν της χώρας. Και οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης έχουν χαρακτηριστεί απο διαμάχες.

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην τελετή της Ρώμης την Τρίτη ήταν ένας συλλέκτης φασιστικών αναμνηστικών, ο πρόεδρος της Γερουσίας Ignazio La Russa, ο οποίος κατέχει το δεύτερο υψηλότερο αξίωμα του κράτους της Ιταλίας . Πριν από λίγες μέρες φέρεται να είπε: «Δεν υπάρχει καμία αναφορά στον αντιφασισμό στο ιταλικό σύνταγμα».

Τα σχόλιά του προκάλεσαν μπαράζ επικρίσεων από την κεντροαριστερά και εκκλήσεις να παραιτηθεί. Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Έλι Σλάιν αντέδρασε επιμένοντας ότι «ο αντιφασισμός είναι το σύνταγμά μας». Η αναταραχή δεν ήταν η πρώτη φορά που οι δεσμοί του κ. La Russa με το φασιστικό παρελθόν της Ιταλίας είχαν προκαλέσει διαμάχη. Το 2018 είχε ξεναγήσει δημοσιογράφους γύρω από το σπίτι του, δείχνοντας προτομές και μίνι αγάλματα του Μπενίτο Μουσολίνι, μαζί με φασιστικά αναμνηστικά. Πρόσφατα είπε ότι δεν θα ξεφορτωθεί ποτέ την προτομή του Μουσολίνι, γιατί ήταν δώρο από τον πατέρα του.

Ο πρόεδρος της Γερουσίας είναι ιδρυτικό μέλος του ακροδεξιού κόμματος Brothers of Italy – και βασικός σύμμαχος της κ. Meloni. Αρνήθηκε να τον καταδικάσει, αλλά προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τον φασισμό σε μια επιστολή της στην ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Καλώντας η ημέρα «εορτασμό ελευθερίας», η Meloni έγραψε ότι «το θεμελιώδες αποτέλεσμα της 25ης Απριλίου ήταν, και παραμένει αναμφίβολα, η επιβεβαίωση των δημοκρατικών αξιών, τις οποίες ο φασισμός είχε καταπατήσει και τις βρίσκουμε χαραγμένες στο δημοκρατικό σύνταγμα. »

Διαβάστε περισσότερα