Στην ΑΕΚ προτεραιότητα έχουν οι… απαλλαγές και μετά οι μεταγραφές! Δηλαδή να απαλλαγεί απο τα συμβόλαια των Νταντσένκο/Ινσούα/Μπακάκη την ιδια ώρα που έχει φτιαχτεί μια short list με τέσσερα(τουλάχιστον) ονόματα μέσων – εκτός του Ντανίλο Μπαρμπόσα,που είναι μια… κατηγορία μόνος του -για τους οποίους έγινε η σχετική προεργασία, ώστε μέχρι τέλος Γενάρη μίνιμουμ ένας να ενισχύσει το “κιτρινόμαυρο” ρόστερ.

Η πιο εύκολη περίπτωση, η οποία όμως, είναι και πιο χαμηλά στην σχετική λίστα των υποψηφίων για την Ένωση μέσων, είναι ενός ελεύθερου αλλά και μη κοινοτικού ποδοσφαιριστή. Ο λόγος για τον Νιγηριανό Μπόνκε Ίνοσεντ, που τελείωσε την σεζόν με γεμάτες συμμετοχές (30) στην Μάλμε (συμπαίκτης του Τσόλακ), στην οποία 31 Δεκεμβρίου τελείωσε και το συμβολαιό του, χωρίς να το έχει ανανεώσει.

Ο 25χρονος Ίνοσεντ,με χρηματιστηριακή αξία 800.000 ευρώ, είναι ένας box to box μέσος, που την τελευταία 7ετία παίζει στην Σκανδιναβία. Τέσσερα χρόνια στην Μάλμε και τα προηγούμενα τρία στην Δανία με την Λίλεστρομ…

Το εντυπωσιακό με την περίπτωση Ίνοσεντ είναι πως τα πήγε πολύ καλά με την Μάλμε στο Τσάμπιονς Λιγκ. Τόσο στα προκριματικά, με 7 συμμετοχές και 1 γκολ στα 8 ματς που έδωσε η Πρωταθλήτρια Σουηδίας μέχρι να προκριθεί στους χρυσοφόρους Ομίλους. Και μετά στον Όμιλο με αντιπάλους Γιουβέντους, Τσέλσι, Ζενιτ (έπαιξε και στα 6 παιχνίδια, με 4 90 λεπτα)!

Το τρικ του Μπότο που κάνει… ευέλικτη την οψιόν αγοράς του Σάστρε απο την Μαγιόρκα

Κι απο την ΑΕΚ στον έτερο “δικέφαλο” του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ο Σάστρε είναι η πρώτη μεταγραφή της εποχής Ζοσέ Μπότο στον ΠΑΟΚ.Ένας 24χρονος Ισπανός δεξιός μπακ, που είναι πολύ γρήγορος, περισσότερο επιθετικογενής και με αμυντικές αδυναμίες, τακτικά εκπαιδευμένος και με μια άλφα ποιότητα.

Ο νέος αθλητικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έκανε ένα έξυπνο deal με την Μαγιόρκα, στην περίπτωση του Σάστρε. Επειδή ο ισπανικός σύλλογος επέμενε για υποχρεωτική οψιόν αγοράς του μετά τον 6μηνο δανεισμό του και με το τίμημα να μην είναι μικρό (plus 1.500.000 ευρώ), ο Μπότο έβαλε/πέρασε στην συμφωνία μια ασφαλιστική δικλείδα.

Αν ο Σάστρε στην υπόλοιπη μισή σεζόν, κάνει με τον ΠΑΟΚ το 60% των συνολικών αγώνων του, τότε αυτομάτως θα ενεργοποιηθεί η οψιόν αγοράς του απο την Μαγιόρκα!

Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει πως αν ο Σάστρε δεν ικανοποιήσει τον Λουτσέσκου, τότε οι “ασπρόμαυροι” θα έχουν την δυνατοτητα να μην τον βάλουν σε κάποια ματς έτσι ώστε να μην συμπληρώσει το συγκεκριμένο πλαφόν συμμετοχών που κάνει υποχρεωτική την οψιόν αγοράς του.

Μια ευέλικτη συμφωνία δηλαδή για τον ΠΑΟΚ, που δεν χάλασε και την πλευρά του Ισπανου δεξιού μπακ αφού είναι η πρώτη φορά στην καριέρα του που φεύγει μακριά από την Μαγιόρκα (είναι η ιδιαίτερη πατρίδα του). Και ο Σάστρε θέλει να δεί αν θα “δέσει” στον ΠΑΟΚ, αν του αρέσει και προσαρμοστεί στην Θεσσαλονίκη και στο ελληνικό ποδοσφαιρο.

Για την ιστορία ο Σάστρε είναι ο 8ος Ισπανός που θα παίξει στον ΠΑΟΚ. Θα βρει κι έναν συμπατριώτη του, τον Κρέσπο, του οποίου και το δικό του συμβόλαιο ολοκληρώνεται τον Ιούνιο…

ΥΓ1. Η παραπάνω… ιδιαιτερότητα με το συμβόλαιο/οψιόν του Σάστρε θα κρατήσει τον Λύρατζη στην Τούμπα και μετά τον Γενάρη. Παρά τις προτάσεις για δανεισμό του απο τον ΠΑΣ αλλά και την Λαμία. Έτσι στο ρόστερ του ΠΑΟΚ οι δεξιοί μπακ θα είναι τέσσερις (4): Σάστρε, Λύρατζης, Τειλορ, Βιεϊρίνια.

ΥΓ2. Πάμε για μεγάλη ανατροπή στην επίθεση του ΠΑΟΚ. Ο Αντόνιο Τσόλακ που γύρισε και προπονείται, αρέσει στον Λουτσέσκου. Μάλιστα αυτός θα ξεκινούσε την περασμένη Κυριακή αν γινόταν το ντέρμπι με την ΑΕΚ. Και επειδή ούτε η Μάλμε, ούτε η Ντιναμό Ζαγκρεμπ προσφερουν για τον Κροάτη πάνω απο 1.500.000 για να τον αγοράσουν ( 3 εκατ. τον κοστολογούν οι “ασπρόμαυροι”), υφίσταται πλέον το σοβαρό ενδεχόμενο μέσα στον Γενάρη να πουληθεί ο Σβιντέρφσκι. Ο διεθνής Πολωνός έχει μεγαλύτερο μάρκετ και μπορεί να βρεθούν πιο εύκολα και περισσότεροι υποψήφιοι αγοράστες. Ειδικά στην εποχή Μπότο…