Οι συνδικαλιστές εργαζόμενοι της Hyundai Motor αποφάσισαν έπειτα από ψηφοφορία να προχωρήσουν σε απεργιακές κινητοποιήσεις για πρώτη φορά ύστερα από πέντε χρόνια, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας για την αύξηση των μισθών και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, καθώς ο πληθωρισμός πλήττει τη νοτιοκορεατική οικονομία.
Η πλειοψηφία των περίπου 45.000 συνδικαλιστών εργαζομένων της Hyundai ψήφισε υπέρ της απεργίας, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι σε γραπτό τους μήνυμα την Παρασκευή. Το σωματείο, μέλος της Ένωσης Εργαζομένων Μετάλλου της Κορέας, θα συζητήσει πότε θα ξεκινήσει η απεργία και πόσο θα διαρκέσει στις 30 Αυγούστου. Συνολικά, το 97% των εργαζομένων της Hyundai ψήφισε, με το 92% εξ αυτών να τάσσεται υπέρ της κινητοποίησης.
Η απόφαση του συνδικάτου να προχωρήσει σε απεργία για πρώτη φορά από το 2018 έρχεται μετά την ανακοίνωση των υψηλότερων τριμηνιαίων κερδών στην ιστορία της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της χώρας και μετά το ρεκόρ κερδών του 2022, χάρη στην απήχηση των ηλεκτρικών οχημάτων της. Η παραγωγή από τα εργοστάσια της Hyundai στη Νότια Κορέα αντιπροσώπευε το 46% των εσόδων της για το 2022, σύμφωνα με την κατάθεση της εταιρείας.
Οι απεργίες αυξάνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς οι αμοιβές των εργαζομένων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την εκτίναξη του κόστους ζωής, λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης των επιτοκίων. Τον περασμένο μήνα, το μεγαλύτερο σωματείο-ομπρέλα της Νότιας Κορέας για 180.000 εργάτες μετάλλου πραγματοποίησε μονοήμερη απεργία, στην οποία προσχώρησε και το σωματείο της Hyundai.
Το συνδικάτο της Hyundai διεκδικεί μηνιαία αύξηση του βασικού μισθού κατά 184.900 γουόν (139 δολάρια), μπόνους τουλάχιστον 30% του καθαρού εισοδήματος της Hyundai για το 2023 και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από 60 που είναι τώρα. Θέλει επίσης να παράγονται περισσότερα από τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τις μπαταρίες της εταιρείας στη Νότια Κορέα.