Κάθε προσδοκία ξεπέρασε ο αριθμός των συμμετοχών στα 8α Historic Hotels of Europe Awards. Τους 30 νικητές των 10 κατηγοριών, ανέδειξε ένας τεράστιος αριθμός τουριστών και μελετητών του πολιτισμού και της ιστορίας, οι οποίοι ψήφισαν τα αγαπημένα τους υποψήφια ξενοδοχεία.

Φέτος, στα βραβεία εντάχθηκαν και δύο νέες κατηγορίες, η Historic Hotel Sustainability Award που αφορά στη βιωσιμότητα και η New Entry Historic Hotel Award, για τα ξενοδοχεία που εντάχθηκαν πρόσφατα στη συλλογή.

Για την Ελλάδα, το χρυσό βραβείο στην κατηγορία του ρομαντικού ξενοδοχείου, Historic Romantic Hideaway Hotel Award 2022, κατέκτησε το Esperas Santorini, στην Οία της Σαντορίνης. Σκαρφαλωμένο ψηλά στους βράχους της Οίας, κάθε ένα από τα 17 παραδοσιακά νησιώτικα στούντιο της συλλογής, είναι λαξευμένο στο βράχο, τονίζοντας έτσι τα χαρακτηριστικά της νησιώτικης αρχιτεκτονικής και διακόσμησης, ενώ οι ιδιωτικές βεράντες του προσφέρουν θέα στη θάλασσα.

Στην κατηγορία της καλύτερης φυσικής τοποθεσίας, Historic Natural Setting Hotel Award 2022, το αργυρό βραβείο έλαβε το ξενοδοχείο Κυρίμαι, στον Γερολιμένα της Μάνης. Πρόκειται για ένα ακίνητο που αποτελεί θαυμάσιο δείγμα αρχιτεκτονικής, με 18 δωμάτια και σουίτες, βραβευμένη κουζίνα και σημαντικές διακρίσεις, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Το μενού του εστιατορίου του, εμπνευσμένο από τα υλικά, τις γεύσεις και τα αρώματα της Μάνης, προσφέρει στον σύγχρονο επισκέπτη μια εκλεπτυσμένη πτυχή της ελληνικής γαστρονομίας.

Τέλος, το χάλκινο μετάλλιο στη νέα κατηγορία που αφορά στη βιωσιμότητα, Historic Hotel Sustainability Award, έλαβε το Allegory Boutique Hotel της Ρόδου. Το ξενοδοχείο παρουσιάζει μια όμορφη ισορροπία μεταξύ παράδοσης και μοντέρνου σχεδιασμού. Οι 6 σουίτες του, με σχεδιασμένο εργονομικό χώρο, διατηρούν τα εντυπωσιακά ξύλινα δοκάρια της αρχικής αρχιτεκτονικής. Γήινα χρώματα, εκλεπτυσμένη διακόσμηση, έργα τέχνης και στιβαροί πέτρινοι τοίχοι είναι μερικά από τα ιδιαίτερα στοιχεία των σουιτών του Allegory.

Στη συλλογή Historic Hotels of Europe, επιλέγονται ιστορικά ακίνητα όπως κάστρα, παλάτια, βίλες, μοναστήρια και άλλοι αρχιτεκτονικοί θησαυροί σε μαγευτικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, εμπνευσμένα από χιλιετίες ευημερίας, ρομαντισμού και δημιουργικότητας.

Κάθε ξενοδοχείο, προσφέρει εξαιρετικά πρότυπα φιλοξενίας και εξυπηρέτησης, με υψηλές γαστρονομικές δημιουργίες και ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η σύγχρονη πολυτέλεια, ενώ παράλληλα υπερασπίζεται την ιστορική κληρονομιά της Ευρώπης.

Στόχος της συλλογής, είναι να προσφέρει στον ταξιδιώτη κάτι ιδιαίτερο, μια αυθεντική, μοναδική εμπειρία και μνήμες του παρελθόντος, ντυμένες με τις ανέσεις του σήμερα.