Ο «πόλεμος» για το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο συνεχίζεται. Μετά το ρεκόρ που ισχυρίζεται ότι έκανε η SSC με την Tuatara, ήρθε η σειρά της Hennessey να παρουσιάσει το δικό της “όπλο”.
Πρόκειται για το Venom F5. Σε αυτό η εταιρεία που αποτελεί πρωτίστως βελτιωτικό οίκο, έχει τοποθετήσει έναν ειδικά εξελιγμένο κινητήρα. Ονομάζεται Fury (σημαίνει οργή) και είναι V8 στα 6.6 λίτρα. Όσο για την απόδοσή του; Φτάνει τους 1.842 ίππους και τα 1.617 Nm ροπής, ξεπερνώντας ακόμα και τους αρχικούς στόχους της εταιρίας οι οποίοι ήταν οι 1.825 ίπποι και τα 1.356 Nm ροπής. Το κιβώτιο που αναλαμβάνει το τιτάνιο έργο της μετάδοσης όλης αυτής της ισχύος είναι ημιαυτόματο, με εφτά σχέσεις, ενώ η κίνηση γίνεται αποκλειστικά από τον πίσω άξονα.
Όπως είναι αναμενόμενο, οι επιδόσεις είναι εξωπραγματικές. Για το 0-100 χλμ./ώρα απαιτούνται λιγότερο από 3 δευτερόλεπτα και για το 0-200 χλμ./ώρα λιγότερο από 5 δευτερόλεπτα!
Εκτός από την ισχύ, σημαντικό ρόλο στις επιδόσεις παίζει και το μειωμένο βάρος. Η εκτενής χρήση ανθρακονημάτων έχει συμβάλει ώστε η ζυγαριά να δείχνει λιγότερο από 1.360 κιλά.
Το F5 στην ονομασία του μοντέλου δεν είναι τυχαίο. Προέρχεται από τους τυφώνες που χαρακτηρίζονται ως F5, οι οποίοι έχουν ανέμους που φτάνουν τα 512 χλμ./ώρα. Με αυτόν τον τρόπο η Hennessey θέλει να τονίσει τον στόχο της, ο οποίος είναι το Venom F5 να ξεπεράσει τα 500 χλμ./ώρα.
Στόχος των Αμερικανών είναι το Venom F5 να μην αποτελέσει ένα σκληροπυρηνικό αυτοκίνητο για ρεκόρ. Αντίθετα, θέλουν να μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά. Γι’ αυτό το λόγο, έχουν μπει στη διαδικασία να το συγκρίνουν με μοντέλα πολύ λιγότερο ισχυρά, όπως οι McLaren 600LT και Porsche Cayman GT4. Για τον ίδιο λόγο υπάρχουν και 5 οδηγικά προφίλ. Sport, Track (πίστα), Drag, Wet (βρεγμένο) και F5. Στο τελευταίο ο οδηγός έχει στη διάθεσή του όλη την ισχύ που μπορεί να προσφέρει το αυτοκίνητο.
Η παραγωγή θα περιοριστεί στις 24 μονάδες, θα ξεκινήσει το 2021 και το κόστος θα είναι 2.1 εκατομμύρια δολάρια (1.7 εκατομμύρια ευρώ).
Προκειμένου να αποφύγει τις αμφισβητήσεις που δέχτηκε η SSC σχετικά με το ρεκόρ, η προσπάθεια θα γίνει στο διαστημικό κέντρο Kennedy της NASA. Θα χρησιμοποιηθεί ένας αεροδιάδρομος μήκους 5.2 χιλιομέτρων. Στο χώρο θα βρίσκονται μηχανικοί των εταιριών από όπου θα γίνει η προμήθεια των οργάνων καταγραφής της ταχύτητας, ώστε να τα ρυθμίσουν με ακρίβεια. Επιπλέον, θα υπάρχουν ανεξάρτητοι παρατηρητές, εκπρόσωποι των media και υποψήφιοι πελάτες της Hennessey.
Περιμένουμε πότε θα πραγματοποιηθεί η προσπάθεια, ώστε να δούμε αν το Venom F5 θα καταφέρει να γίνει το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο.
CAR
Hennessey Venom F5: Όταν τα 500 χλμ./ώρα είναι λίγα
Ο «πόλεμος» για το ταχύτερο αυτοκίνητο παραγωγής στον κόσμο συνεχίζεται. Μετά το ρεκόρ που ισχυρίζεται ότι έκανε η SSC με την Tuatara, ήρθε η σειρά της Hennessey να παρουσιάσει το δικό της “όπλο”.…