Η Handelsblatt ασχολείται με τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν και την αναμενόμενη αύξηση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Συναγερμός έχει σημάνει άλλωστε, σε πολλές χώρες εισόδου προσφύγων, όπως είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, με τον γερμανικό Τύπο να προδιαγράφει την αύξηση προσφυγικών ροών.

Η ατμόσφαιρα στην Τουρκία

Όπως περιγράφει η καθημερινή, γερμανική, οικονομική εφημερίδα για την ατμόσφαιρα- αρχικά- στην Τουρκία, «τους περασμένους μήνες έχουν έρθει και πάλι πολλοί πρόσφυγες, οι κάτοικοι αντιδρούν εχθρικά».

«Το μεγαλύτερο αντιπολιτευόμενο κόμμα, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, πυροδοτεί το κλίμα. Σε περίπτωση που ανέλθει στην εξουσία, όλοι οι πρόσφυγες θα επιστρέψουν στη χώρα προέλευσής τους, όπως είπε ο επικεφαλής του κόμματος Κεμάλ Κιλιντζάρογλου», σημειώνει, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

«Η προσφυγική συμφωνία με την ΕΕ αφορά στους Σύρους στην Τουρκία. Οι Αφγανοί βρίσκουν καταφύγιο μόνο παράτυπα, για αυτό τείνουν να ταξιδεύουν περισσότερο προς την ΕΕ. Στις Βρυξέλλες γίνονται σκέψεις γύρω από τις δυνατότητες συνεργασίας με την Άγκυρα».

Ο αρθρογράφος της Handelsblatt επικαλείται συνέντευξη της Επιτρόπου Εσωτερικών Ίλβα Γιόχανσον στην κυριακάτικη Welt. «Δεν θα πρέπει να κάνουμε τα ίδια λάθη όπως το 2015, δεν θα πρέπει να περιμένουμε μέχρις ότου οι άνθρωποι βρεθούν στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ», τόνισε η Επίτροπος.

«Η Ελλάδα προετοιμάζεται για νέα προσφυγική κρίση»

Και η Ελλάδα; Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα, σύμφωνα πάντα με την Handelsblatt. «Η Ελλάδα δεν θέλει να διολισθήσει και πάλι σε μια νέα κρίση απροετοίμαστη, όπως έγινε πριν 6 χρόνια» σημειώνει.

«O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συγκάλεσε εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας με κύριο θέμα τη διασφάλιση των συνόρων.

Η ελληνική ακτοφυλακή πολλαπλασίασε τις περιπολίες της στο Αιγαίο, αστυνομία και στρατός ενίσχυσαν την παρουσία τους στον Έβρο, τα αποθέματα σε φωτοβολίδες και δακρυγόνα συμπληρώθηκαν.

Την περασμένη Παρασκευή οι υπουργοί Άμυνας και Εσωτερικών επιθεώρησαν τις μονάδες στον Έβρο. Εκεί οι Έλληνες εγκατέστησαν 11 κάμερες – ραντάρ σε ψηλά κοντάρια για να επιτρέπουν στους μεθοριακούς φρουρούς να παρακολουθούν κινήσεις οχημάτων και ανθρώπων σε απόσταση 15 χιλιομέτρων προς την τουρκική πλευρά των συνόρων», αναφέρει σχετικά με την προετοιμασία της ελληνικής πλευράς.

Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Αθήνα

«Η μεγαλύτερη ανησυχία για την Αθήνα είναι να μην επιχειρήσει και πάλι ο Ερντογάν την εργαλειοποίηση των προσφύγων, όπως το Μάρτιο του 2015. Ο υπουργός Μετανάστευσης Μηταράκης τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της προσφυγικής συμφωνίας με την Τουρκία και της στήριξης της χώρας κάνοντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει πύλη εισόδου για νέες προσφυγικές ροές», καταλήγει.