Από τις 3 Απριλίου η Ισπανία πρόκειται να θέσει τέλος στο πρόγραμμα της για τις λεγόμενες «χρυσές βίζες», κάτι που έχουν πράξει ήδη και άλλες χώρες της ΕΕ, όπως η Ολλανδία και η Ιρλανδία, ενώ η Ελλάδα και η Πορτογαλία έθεσαν σαφώς αυστηρότερες προϋποθέσεις συμμετοχής.

Όπως παρατηρεί η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt, «στην Ελλάδα οι τιμές για τις άδειες παραμονής αυξήθηκαν (…) και πλέον οι αγοραστές από τρίτα κράτη θα πρέπει να επενδύουν τουλάχιστον 400.000 ευρώ σε ένα ακίνητο. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όπως και στα ελληνικά νησιά με περισσότερους από 3.000 κατοίκους το ελάχιστο ποσό ανέρχεται μάλιστα σε 800.000 ευρώ.

Επιπλέον, η επένδυση δεν μπορεί πλέον να μοιράζεται σε διαφορετικά ακίνητα, αλλά αντιθέτως πρέπει να γίνεται σε ένα ακίνητο έκτασης τουλάχιστον 120 τ.μ. Τα ακίνητα μπορούν να ενοικιαστούν, όχι όμως στα πλαίσια συμβάσεων βραχυχρόνιας μίσθωσης ως κατοικίες για διακοπές.

Η επένδυση σε ακίνητο στην Αθήνα έχει ως ελάχιστο όριο τις 800.000 ευρώ

Με αυτά τα μέτρα η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να κατευθύνει το ενδιαφέρον των επενδυτών του προγράμματος με τις χρυσές βίζες προς τα πολυτελή ακίνητα, τα οποία λόγω της υψηλής τιμής και του μεγάλου μεγέθους τους δεν είναι προσιτά για τους εγχώριους αγοραστές».

Η οικονομική επιθεώρηση εκτιμά δε πως «παρά τις υψηλότερες τιμές η Ελλάδα φαίνεται να έχει επωφεληθεί από τη λήξη των αντίστοιχων προγραμμάτων σε άλλες χώρες. Από την έναρξή του πριν από 12 περίπου χρόνια το πρόγραμμα εκτιμάται πως κινητοποίησε επενδύσεις ύψους 9 δισεκατομμυρίων ευρώ».

Διαβάστε ακόμη