Με κάτι από Σταχτοπούτα και Halloween και ομορφιά που αγάπησαν όλοι οι φωτογράφοι, η κολοκύθα κυκλοφορεί -για το καλό μας- σε δεκάδες ποικιλίες για να τη μεταμορφώσεις σε εκατοντάδες αλμυρές και γλυκές συνταγές με κολοκύθα.

Οι κολοκύθες εμφανίζονται στα τέλη Αυγούστου και τις βρίσκεις στην αγορά ως τα τέλη Μάρτη. Μια άκοπη κολοκύθα, όμως, μπορεί να διατηρηθεί ως και 1 χρόνο, σε δροσερό μέρος και μακριά από τον ήλιο.

Τα καροτενοειδή, που της δίνουν το κόκκινο χρώμα, είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά, που επίσης προστατεύουν από τις λοιμώξεις. Έχει λιπαρά οξέα που ρίχνουν την πίεση, κάνουν καλό στο μυαλό και την αρθρίτιδα, έχει φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο που πολεμούν την κατάθλιψη και αστράφτουν το δέρμα. Είναι πλούσια σε όλα, εκτός από τις θερμίδες της!

Συνταγές με κολοκύθα

Συνταγές με κολοκύθα – Κολοκυθόσουπα Βελουτέ με Γιαούρτι και Κρουτόν

Συστατικά

  • 500 γρ. κολοκύθα
  • 3 πατάτες
  • 2 καρότα
  • 1 πράσο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 ντομάτα
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 100 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 3 φέτες ψωμί (1-2 ημερών) κομμένες σε κύβους για το κρουτόν
  • γιαούρτι
  • μαντζουράνα
  • δεντρολίβανο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα γλυκιά
  • λάδι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη σούπα

Η πιο κλασική από τις συνταγές με κολοκύθα. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα λαχανικά μας σε κύβους.Προσέχουμε να αφαιρέσουμε από τη ντομάτα τα σπόρια. Κρατάμε λίγη από την κολοκύθα στην άκρη για το γαρνίρισμα κομμένη σε κύβους.

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα λαχανικά μας για λίγα λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε νερό μέχρι να καλυφθούν, αλάτι, πιπέρι τη μαντζουράνα και το δεντρολίβανο. Βράζουμε για περίπου 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν όλα μας τα λαχανικά.

Σουρώνουμε τα λαχανικά κρατώντας το νερό σε ένα μπολ.

Τοποθετούμε τα λαχανικά σε δόσεις στο μπλέντερ μαζί με λίγο ζωμό και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν ενιαία κρέμα.

Τοποθετούμε το μείγμα ξανά στην κατσαρόλα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 3-4 λεπτά προσθέτοντας το βούτυρο και την την κρέμα γάλακτος. Εάν τη θέλουμε περισσότερο αραιή προσθέτουμε επιπλέον ζωμό.

Για το γαρνίρισμα

Σε ένα τηγανάκι βάζουμε λίγο λάδι και δεντρολίβανο. Όταν ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους κολοκύθας και σοτάρουμε για 5 λεπτά προσθέτοντας αλάτι.

Στο ίδιο λάδι βάζουμε το ψωμί μαζί με αλάτι και πάπρικα και σοτάρουμε μέχρι να κάνει κρούστα. Αφαιρούμε και στεγνώνουμε σε χαρτί κουζίνας για να τραβήξει τα λάδια. Σερβίρουμε τη σούπα σε βαθύ πιάτο με μια κουταλιά της σούπας γιαούρτι στο κέντρο και πασπαλίζουμε με τος κύβους κολοκύθας και τα κρουτόν. Καλή σας όρεξη!

Συνταγές με κολοκύθα – Γλυκιά κολοκυθόπιτα

Υλικά

  • 8 φύλλα για πίτες, χωριάτικα (του εμπορίου ή χειροποίητα)
  • 1½ κιλό ψίχα από κολοκύθα κίτρινη
  • 200γρ. ζάχαρη
  • 200γρ. καρύδια χοντροτριμμένα
  • 100γρ. ρύζι καρολίνα
  • 2 κουτ. σούπας σουσάμι καβουρδισμένο (προαιρετικά)
  • 1 κουτ. σούπας κανέλα
  • ½ κουτ. γλυκού γαρίφαλο
  • ⅔ φλιτζανιού ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα για πασπάλισμα

Διαδικασία

Η πιο παραδοσιακή από τις συνταγές με κολοκύθα. Τρίβετε την ψίχα της κολοκύθας στον τρίφτη του κρεμμυδιού ή την περνάτε από τον τρίφτη του πολυμίξερ. Την αφήνετε σε σουρωτήρι μέχρι να αρχίσουν να φεύγουν τα υγρά της. Τη στραγγίζετε καλά με τα χέρια και την τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ.

Ανακατεύετε την κολοκύθα με το ρύζι, τη ζάχαρη, τα καρύδια, το σουσάμι, την κανέλα και το γαρίφαλο.

Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Στρώνετε σε λαδωμένο στενόμακρο ταψί δύο φύλλα έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες τους. Αλείφετε τα πάνω φύλλα με λάδι και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω.

Χωρίζετε τη γέμιση στα τρία. Σκορπάτε το ⅓ πάνω από τα στρωμένα φύλλα και στρώνετε άλλο ένα φύλλο από πάνω. Το αλείφετε με λάδι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία άλλες δύο φορές. Στρώνετε το προτελευταίο φύλλο από πάνω, το αλείφετε με λάδι και φέρνετε από κάτω τα φύλλα που εξέχουν από τις άκρες του ταψιού επάνω. Βρέχετε λίγο τις άκρες με νερό για να μη σπάσουν. Στρώνετε το τελευταίο φύλλο από πάνω και σπρώχνετε τις άκρες μέσα και από κάτω από τις άκρες του ταψιού. Αλείφετε από πάνω με το υπόλοιπο λάδι.

Ψήνετε την πίτα στο φούρνο για περίπου 1 ώρα μέχρι να πάρει χρώμα και να «στεγνώσει» η γέμιση. Αφήνετε να κρυώσει και πασπαλίζετε με ζάχαρη άχνη ή μέλι και κανέλα.

Συνταγές με κολοκύθα – Ψητή κολοκύθα με πανσέτα

Υλικά

  • 12 φέτες κολοκύθα
  • 150γρ. πανσέτα σε κύβους6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 4 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
  • 2 κουτ. σούπας φασκόμηλο φρέσκο
  • 1 κουτ. σούπας αλάτι χοντρό
  • πιπέρι φρεσκοκομμένο

Διαδικασία

Μία από τις πιο ιδιαίτερες συνταγές με κολοκύθα. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180°C. Κόβετε κάθετα την κολοκύθα σε φέτες πλάτους 2εκ. Αφαιρείτε μόνο τα σπόρια και όχι τη φλούδα και τις αραδιάζετε σε ένα ταψί καλυμμένο με χαρτί ψησίματος.

Χτυπάτε το ελαιόλαδο με το βαλσαμικό ξίδι, προσθέτετε το αλάτι και το πιπέρι και περιχύνετε με το μίγμα την κολοκύθα. Πασπαλίζετε με το φασκόμηλο και ψήνετε για 20 λεπτά στον προθερμασμένο φούρνο.

Δοκιμάζετε με ένα πιρούνι αν έχει μαλακώσει η σάρκα της κολοκύθας και ψήνετε για άλλα 5-7 λεπτά στους 250°C για να πάρει ρόδινο χρώμα. Στο μεταξύ σοτάρετε την πανσέτα σε ένα τηγάνι και, πριν σερβίρετε, τη μοιράζετε πάνω στις φέτες της κολοκύθας.