Η Άγκυρα αψηφά τις επαπειλούμενες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 όπως διαφαίνεται από νέες δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, διεμήνυσε την Τετάρτη ότι η διαδικασία της Τουρκίας για τον έλεγχο και την προετοιμασία του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος συνεχίζεται όπως είχε προγραμματιστεί.

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπερψήφισε το νομοσχέδιο δαπανών Άμυνας, το οποίο ανοίγει τον δρόμο για επιβολή κυρώσεων κατά της Τουρκίας για την απόκτηση εκ μέρους της Άγκυρας του ρωσικού αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος. Η ομοσπονδιακή αμερικανική Βουλή μάλιστα υπερψήφισε το νομοσχέδιο με 335 ψήφους υπέρ και 78 κατά, δηλαδή με πλειοψηφία που υπερβαίνει το βέτο του αρχηγού του κράτους, εάν βεβαίως ανάλογη πλειοψηφία υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και στη Γερουσία, άνω σώμα του Κογκρέσου.

«Η διαδικασία προμηθειών S-400 ακολουθείται λαμβάνοντας υπόψη τις πολιτικές, στρατιωτικές, οικονομικές και τεχνολογικές διαστάσεις», δήλωσε ο Χουλούσι Ακάρ στους τούρκους νομοθέτες κατά τη διάρκεια των συζητήσεων για τον προϋπολογισμό του 2021 στο κοινοβούλιο.

Παράλληλα, επέκρινε επίσης τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της Ανατολικής Μεσογείου. «Η Ελλάδα είναι η χώρα που θέλει να κλιμακώσει τις εντάσεις στη Μεσόγειο» ισχυρίστηκε. 

Και πρόσθεσε «Εμείς από την άλλη πλευρά, συνεχίσαμε να στηρίζουμε τις διερευνητικές συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τις πρόσθετες πρωτοβουλίες συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ ευθύς εξ αρχής».

Ο Ακάρ ανέφερε επίσης ότι συνολικά 20.610 άτομα έχουν απολυθεί από τον τουρκικό στρατό από το 2016 οπότε απέτυχε η απόπειρα πραξικοπήματος που όπως είπε οργανώθηκε από την τρομοκρατική οργάνωση Fetullah (FETO).