Το κοινοβούλιο της Λιθουανίας ψήφισε νομοθεσία, η οποία επιτρέπει στους συνοριοφύλακες να επαναπροωθούν μετανάστες που διασχίζουν παράνομα τα σύνορα, απορρίπτοντας τις ανησυχίες οργανώσεων για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Από το 2021, η Λιθουανία, η Πολωνία και η Λετονία έχουν αναφέρει «κατακόρυφη» αύξηση των αφίξεων μεταναστών από χώρες όπως το Ιράκ και το Αφγανιστάν, οι οποίοι προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα με τη Λευκορωσία. Αυτές οι τρεις χώρες και οι Βρυξέλλες έχουν χαρακτηρίσει την κατάσταση ως «μορφή υβριδικού πολέμου, σχεδιασμένου ώστε να ασκηθεί πίεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση», για τις κυρώσεις που επιβάλλει στο Μινσκ.

Ήδη, οι Λιθουανοί συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν μετανάστες βάσει ενός κυβερνητικού κανονισμού του Αυγούστου του 2021, που πλέον, έχει γίνει νόμος. «Σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο, δεν έχουμε εναλλακτική επιλογή. Πρέπει να προστατεύσουμε τον εαυτό μας και χρειαζόμαστε “εργαλεία” γι’ αυτό», ανέφερε η Υπουργός Εσωτερικών, Άγκνε Μπιλοτάιτε, μιλώντας από το βήμα της Βουλής.

Η νομοθεσία περιλαμβάνει προβλέψεις, βάσει των οποίων οι μετανάστες που συλλαμβάνονται να εισέρχονται παράνομα στη χώρα, θα επαναπροωθούνται με απόφαση του τοπικού επικεφαλής των συνοριοφυλάκων, δίχως να έχουν δυνατότητα έφεσης. Βάσει του Διεθνούς Δικαίου, οι μετανάστες έχουν δικαίωμα να ζητούν άσυλο και απαγορεύεται άνθρωποι που έχουν ζητήσει άσυλο να επαναπροωθούνται σε μέρη όπου είτε η ζωή, είτε η ευημερία τους, μπορεί να κινδυνεύουν.

Ισχυροί επικριτές, όπως η Διεθνής Αμνηστία, υπενθυμίζουν συνεχώς τον κίνδυνο, ο νόμος να οδηγήσει σε άρνηση παροχής ασύλου σε ανθρώπους που χρειάζονται προστασία. «Λαμβάνω επίμονες ανησυχητικές αναφορές για βία και άλλες παραβιάσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων που διαπράττονται εις βάρος μεταναστών, περιλαμβανομένων των επαναπροωθήσεων στα σύνορα της Λιθουανίας με τη Λευκορωσία», τόνισε η επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Ντούνια Μιγιάτοβιτς.

Οι επαναπροωθήσεις ενθαρρύνουν δίκτυα εγκληματιών που μεταφέρουν λαθραία τους μετανάστες, σύμφωνα με την τοπική οργάνωση για τα δικαιώματα των μεταναστών, SIENA.

Η Λιθουανία έχει οικοδομήσει έναν φράκτη ύψους 4 μέτρων σε μήκος 550 χιλιομέτρων, από τα 690 χιλιόμετρα που είναι το συνολικό μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, με αγκαθωτά συρματοπλέγματα στην κορυφή του. Σχεδόν 900 μετανάστες εισήλθαν και επαναπροωθήθηκαν εφέτος, πολλοί αφού έκοψαν τον φράχτη, βάσει πληροφοριών εκπροσώπου της συνοριοφυλακής.

Διαβάστε ακόμη: